Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam

do czego służy czujnik położenia wału ?

jakie ma zastosowanie ?

i czy ma cos wspolnego z obrotami motoru?

Jakiego??? Wałka czy wału :lol: Bez tego czujnika nie uruchomisz silnika. Dzięki niemu sterownik wie w jakim położeniu jest wał czyli może wyliczyć moment zapłonu oczywiście na to mają również wpływ inne czujki. Przy okazji zlicza obroty.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Czy z obrotami to nie wiem ale w BMW stosowane sa czujniki Halla. Znajduje sie przy kole pasowym i to on steruje zapłonem i rozdzialem iskier na świece. A jeśli pytasz o obroty na wskaźniku to często jest czujnik na 4 lub 6 przewodzie wysokiego napięcia.
Opublikowano

dzieki :D

dlatego pytam bo faluja mi obroty na ciepłym silniku , i raz mi nie odpalił , elektronik posprawdzał mi kable przekazniki i komputer sterowania i wszystko sprawne wiec nie wiem co jej jest

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzieki :D

dlatego pytam bo faluja mi obroty na ciepłym silniku , i raz mi nie odpalił , elektronik posprawdzał mi kable przekazniki i komputer sterowania i wszystko sprawne wiec nie wiem co jej jest

Sprawdź sondę lambda

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg