Skocz do zawartości

Który silnik najekonomiczniejszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja powiem tak, miałem e30 316i m40, i paliło mi dokłądnie tyle samo co obecne e36 323i m52

w tej chwili 323i pali mi w miescie 12-13 l/100km, a w trasie nigdy nie udało mi sie zejsc ponizej 8.85/100km, jednak teraz wymieniałem termostat, bo w trasie sie wychładzał i juz widze, ze pali troszeczke mniej

jesli chodzi o ubezpieczenie to moje miasto liczy 29tys mieszkańców i koszt OC i NNW za 323 to 490 pln za rok z maksymalnymi znizkami, za 316 było 430 pln, ale wiem ze mozna płacic mniej na przykłąd w benefii

jak chcecie miec ekonomiczny samochód to raczej nie w przedziale BMW :) tylko jakis szmelcwagen TDi

• 6 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moje doświadczenia z jazdy e36 328i 95r. są podobne jak kolegi Yacka (cyt. poniżej)

Co do spalania e36 328i to faktycznie mało kto wierzy dopóki sam się nie przekona. Przykładowo we wakacje trasa (taka na pół trasa bo co kilkanaście kilometrów skrzyżowania, zjazdy itp) 5 osób + klima spalanie 7,5L. W mieście max co mi się udało (świeżo po zakupie jak testowałem możliwosci auta) to 16l. Normalna jazda miejska 11-12l.

ja zagazowałem moje 328i, na bezynie w mieście przy normalnej jeździe do 10 l, sportowo do 13l. na gazie miasto ok.11-13, sportowo 14-16l.

Opublikowano

Witam.

Ja się mogę wypowiedzieć na temat mojego ISa.

Ostatnio dośc często robiłem trasy głównie wrocław, czyli autostrada z krakowa. spalanie przy 140km/h non stop wyniosło mi 7,54l co mnie bardzo zadowoliło obecene spalanie w trybie miejskim, czyli zapalam rano jade 4km wieczór to samo 4km i do domu cos zjeść i dalej do mojej Foki 8km. i tak wkólko, bunia spala mi wtedy 9.87l. Ale niekiedy oczywiście poniesie mnie fantazja więc to jest wynik max. Pozdrawiam myśle że pomogłem :dance:

W środku wygląda lepiej niż na zewnątrz, jeździ lepiej niż wygląda w środku. BMW

http://www.motostat.pl/user_images/7193/icon1.png

Opublikowano
Pozwole się wtrącić. Fakt, silnik musi być igiełka. Moje 323i w mieście średnio spala 11-12 l benzynki, jak poszaleje z piskiem to i 16 wyjdzie, ale za to w trasie do 160 nie przekroczyła mi ani razu 7,4-wskazanie komputera-oczywiscie wyprzedzam momentem a nie obrotami. Założe się ze przy tej masie auto z silnikiem 1,6 czy 1,8 nie będzie wcale bardziej ekonomiczne
Opublikowano
Moje doświadczenia z jazdy e36 328i 95r. są podobne jak kolegi Yacka (cyt. poniżej)

Co do spalania e36 328i to faktycznie mało kto wierzy dopóki sam się nie przekona. Przykładowo we wakacje trasa (taka na pół trasa bo co kilkanaście kilometrów skrzyżowania, zjazdy itp) 5 osób + klima spalanie 7,5L. W mieście max co mi się udało (świeżo po zakupie jak testowałem możliwosci auta) to 16l. Normalna jazda miejska 11-12l.

ja zagazowałem moje 328i, na bezynie w mieście przy normalnej jeździe do 10 l, sportowo do 13l. na gazie miasto ok.11-13, sportowo 14-16l.

Od 3 miesięcy jeżdzę 328i Touring instalacja BRC w trasie (do Frankfurtu nad Menem) 10,2L GAZU. W cyklu mieszanym (wiecej poza miastem) pali srednio 12L GAZU. Poprzednia 320i sedan paliła o litr mniej a dynamika bez porównania.

Opublikowano

Od 3 miesięcy jeżdzę 328i Touring instalacja BRC w trasie (do Frankfurtu nad Menem) 10,2L GAZU. W cyklu mieszanym (wiecej poza miastem) pali srednio 12L GAZU. Poprzednia 320i sedan paliła o litr mniej a dynamika bez porównania.

Opublikowano

Ja uważam że bumka 1.6 lub 1.8 z silnikiem M42(łańcuch) i sekwencyjnym wtryskiem LPG będzie autem najekonomiczniejszym...

- małe opłaty

- małe spalanie (jeszcze niższe dzięki LPG)

- niska awaryjność (M42 bardziej dopracowany i do tego sekwencyjny gaz mniej awaryjny)

- prostota budowy (oszczedzamy na mechanikach)

silnik 2.8 jak najbardziej świetna jednostka... ale...

- wysokie opłaty

- średnie spalanie (no 4.0 jeep pali więcej nie :twisted2:, a do tego gazownia w silniku o takiej pojemności to rzeź i bezsens moim zdaniem)

- też niska awaryjność (ale części trochę droższe)

- bardziej złożona budowa (poczciwy kowalski może bardziej popsuć niż naprawić jak będzie się bawił dyfrem, albo VANOSem bez zielonego pojęcia)

Ja kupił bym sobie 1.8 z 97/98roku M42 z sekwencją w pełnej opcji i byłbym happy

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

panowie jestem nowym użytkownikiem forum BMW , do tyej pory uzytkowałem inne marki pojazdów - musze kupic samochód w ciagu kilku dni (zdałem służbowy) a wybrałem sobie BMW 3 , po kilku godzinach przegladania tegoz forum mam misz masz w głowie dla przykładu podam jeden z wielu wątków które dziś przeglądałem dotyczył modelu E46 polemika obejmowała wyższośc 330 D nad 320 D

panowie skierujcie mnie do właściwego działu (wątku, etc) gdzie bedę mógł znaleźć odpowiedź na pytania:

- jaki model 3 kupić w cenie do 15 tys. zł

- mieszkam w Opolu więc będę wdzięczny za wskazanie jakiegoś godnego pośrednika lub wiarygodnego uzytkownika

- eksploatacja samochodu to głownie tarasa, trasa i jeszcze trasa

jest to mój pierwszy post więc pozwolę sie podpisać

Robert

z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałosc

Opublikowano

w e36 na trase tylko 323, 325, 328 te auta maja osiagi, sa w miare ekonomiczne jak na to co oferuja :D

Dosc dlugo smiglem 325 z LPG i spalanie w trasie to ok 12-13 lpg w miescie 16 lpg przy moim stylu jazdy to swietny wynik :twisted:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
- jaki model 3 kupić w cenie do 15 tys. zł

Szukaj jakiejś ładnej e36. Co do silnika? To już musisz przewertować te forum i sam wybrać, co bedzie dla Ciebie najlepsze.

Ja gdybym kupował e36, to wziałbym 318is Coupe z M-pakietem. Śliczne auto, bardzo dynamiczne - a do tego oszczędne. W tej cenie da sie chyba znalezc bardzo zadbany egzemplarz.

Na zadbane e46 15 tys zł to bedzie troche mało. Chyba ze dorzucisz pare złotych, np. do 18 tys zł. W tej cenie 318i e46 da sie wyrwać.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

do 15 tysiaków to zdecydowanie e36, co do budy kwestia czego potrzebujesz, coupe lub sedan, kwestia wymagań ale ja osobiście polecał bym silnik 2.0 z vanosem.

Sam miałem niedawno dylemat co brać, i po miesiącach rozterek, kilkunastu jazdach próbnych zdecydowałem się na 2.0.

uzasadnię dla czego:

spalanie w mieście (przy mojej jeździe z dość często używaną klimą) ok. 11 litrów na 100, w trasie ok. 8litrów a te 150kucyków w trasie naprawdę się przydaje.

Często również jeżdżę w trasy i wiem, że podczas wyprzedzania dodatkowe kuce są niezbędne, a numer jaki u kumpla w 316, że wyłączaliśmy klimę by wyprzedzać nie jest potrzebny :) bo to autko po prostu idzie :).

Wiadomo, osiągi ma słabsze od 2.5 litra ale oszczędność w mieście jest, a wzrost mocy już aż tak bardzo odczuwalny nie jest (tak czy siak pod butem masz jej spory zapas) a w mieście raczej tego nie wykorzystasz.

Raz jeszcze śmiało i za czystym sumieniem polecam 2.0 + vanos (powyżej 4 tys obrotów jak potrafi pociągnąć prawie jakby turbo się załączało :D potrafi fajnie wgnieść w fotel :D )

http://mlodzi.pl/auto.jpg
Opublikowano
tez mam 2.0 + vanos i go chwale sobie chociaz nigdy jeszcze nie jezdzilem 2.8 motorkiem.tak wiec niewiem jaka jest roznica bo to w sumie 43 konie wiecej.tak jak kolega wyzej napisal w trasie przy wyprzedzaniu powyzej 4tys.obrotow to luz potrafi wyprzedzic.w sumie to na kazdym biegu powyzej tych no 3.5 tys obrotow idzie bardzo ladnie.mi pali srednio w miescie 12 litrow a czesem lubie troche poszalec.

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano
W e36 pod względem spalanie/przyjemnosc z jazdy najlepiej wypada chyba 318is
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 1 rok później...
Opublikowano
witam posiadałem już 318 i 2x328.Ogólnie staram się jeździć spokojnie i bardzo rzadko zdarza mi się przycisnąć. 318 z 93r. spalała mi w cyklu mieszanym ok 9l LPG oczywiście na sekwencji. Obydwie 328 paliły 11-12 l. z tym że ogromną rolę odgrywa charakter jazdy. Udało mi się zejść do 10 l ale szlak by trafił taką jazdę nigdy więcej tego wyniku nie powtórzyłem . Jeśli się przyciśnie to 328 potrafi zrobić wir w baku i wciągnąć nawet i 18l . Powiem jeszcze tyle że biorąc pod uwagę spalanie mniejszego niż 2.8 nie kupie nigdy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.