Skocz do zawartości

Który silnik najekonomiczniejszy?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja mam 318is moj kumpel ma 316 pala bardzo podobnie okolo 11 litrow benzyny ale osiagi to calkiem inna bajka

To kolega ma albo cos popsute albo jezdzi z gazem w podłodze. Z tego co mi wiadomo to w praktyce 316 spala około litr mniej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak pytałem o OC to wiekszość TU ma jednakowe stawki ubezpieczen za auta pow 2 litrów więc bez róznicy czy 2.2 czy 3.0.

A teraz najlepsze, moje poprzednie E36 1.6 nigdy nie wzielo wiecej jak 9/100, E46 3.0 mieści się w 10/100. :dance: Sam w to nie wierzyłem na początku bo każdy kto usłyszał to zaraz wyskakiwal z jakimiś 12/100, a tu prosze jaka niespodzianka. Ale wszystko zależy od warunków jazdy.

Opublikowano

Panowie skończmy ten chory temat bo chyba jako najekonomiczniejszy silnik padło już od 1.6 do chyba M3 :D

Wiadomo że jest nim 1.8tds.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie skończmy ten chory temat bo chyba jako najekonomiczniejszy silnik padło już od 1.6 do chyba M3 :D

Wiadomo że jest nim 1.8tds.

Oczywiście, że siłą rzeczy NAJEKONOMICZNIEJSZY będzie silnik 1.6 lub 'D'. Eksploatacja takich też będzie najtańsza ale przecież o tym nie ma co dyskutować.

Opublikowano

Kolejny teamt z bajkami. Bawi mnie to juz do łez. kolejni użytkownicy upierający się na siłę że im fury po mieście palą mniej niż w instrukcji :clap: brawo. Co to za bzdury. ŻADNE AUTO nie spali w mieście mniej niż w instrukcji. Zazwyczaj zawsze jest to wiecej o około litr. Wiec przytocze dane z instrukcji BMW. Spalanie w miescie:

316i - 10,6 l Pb95

318i - 10,8 l

318is - 11,4

320i 323i - 12,9

328i - 13,5

I niech mi tu nikt nie opowiada bajek ze mu 328 pali po miescie 10 l albo 316i 7l BZDURA. Takie macie spalanie to napiszscie do centrali BMW do Monachium to przysla tu inzynierow i wezma wasze fury do muzeum BMW i umieszcza je w dziale NIESAMOWITE. Osobiscie mam 318is i w miescie wachy wezmie 12l przy spokojej jezdzie. Moze wasz problem jest taki ze wasze MIASTA to wioski z jedna ulica ktore ja po trasie na luzie potrafie przeleciec.

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moze wasz problem jest taki ze wasze MIASTA to wioski z jedna ulica ktore ja po trasie na luzie potrafie przeleciec.

Pzdr

Ale to problem? Czyj, chyba Twoj nie tych co maja ten komfort, że nie stoją w korkach, nie mają problemu zaparkować itd, itp. W dodatku 'miasto' to nie tylko warwsiawka i podobne "metropolie'

A to pewnie "fotomontaż" http://baxwrzuta.neostrada.pl/avatary/spalanie.jpg

Opublikowano
też nigdy w to nie uwierzę że 328 albo 330 pali 10 litrów, nawet fabryka podaje dużo więcej a oni zawsze zaniżają...
tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
Moze wasz problem jest taki ze wasze MIASTA to wioski z jedna ulica ktore ja po trasie na luzie potrafie przeleciec.

Pzdr

Ale to problem? Czyj, chyba Twoj nie tych co maja ten komfort, że nie stoją w korkach, nie mają problemu zaparkować itd, itp. W dodatku 'miasto' to nie tylko warwsiawka i podobne "metropolie'

To w takim razie nie pisz ze w miejskim ci tyle bierze bo to nie jest ruch miejski !!!!!!!!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pzdr

To w takim razie nie pisz ze w miejskim ci tyle bierze bo to nie jest ruch miejski !!!!!!!!!!

A ja gdzieś napisałem że to miejski? Napisałem, że tyle mi pali 'na co dzień". A swoją drogą np. Cieszyn gdzie często jeżdze prawa miejskie ma od dawna. :norty:

Opublikowano

Pzdr

A ja gdzieś napisałem że to miejski? Napisałem, że tyle mi pali 'na co dzień". A swoją drogą np. Cieszyn gdzie często jeżdze prawa miejskie ma od dawna. :norty:

To zwracam honor. A tak jak widzisz ja pisze TYLKO o jezdzie miejskiej tzn takiej w ktorej bedzie bral najwiecej. W mieszanym i po trasie to jasne ze bedzie brala mniej, bmki na trasach sa BARDZO oszczedne! Są to auta typowo stworzone na autostrady i dalekie trasy. Niestety w jezdzie miejskiej sie mecza i CHLAJĄ JAK SMOKI. Ale cos za cos. Pzdr

Opublikowano
tak w skrócie. Niedawno minął rok jak mam E36 320. Przez ten czas zrobiłem ok 20 tys km co kosztowało mnie (paliwo, ubezpieczenie, części) ok 10 tys zł. Jak łatwo obliczyć, całkowity koszt przejechania 1 km to 50 gr.
Opublikowano

chleja jak smoki??

człowieku wyluzuj, piszesz brednie, po miescie mozna jezdzic tak ze 2.8 spali 14 (hamulec i gaz i tak w kołko) albo 10-11 jezdzac normalnie, liczy sie TECHNIKA!!!

jak widac, to problem maja Ci ktorzy posiadaja silniki 1.6 i 1.8 bo i jak maja wierzyc ze 2.8 pali niewiele wiecej skoro mocy 2 razy wiecej, a jednak...

jak juz pisałem, mam 1.8is i 2.8 i jezdze duzo bo ok 5 tys miesiecznie, przed zakupem 2.8 nie uwierzył bym ze tak mało pali, ale kiedys sie przekonacie, jesli ktos wam pokaze, ja zapraszam niedowiarkow.

Kumple ktorzy maja 1.8 jadac ze mna pezełykali tylko sline, i kazdy z nich powiedział ze nastepne auto min. 2.5 bo roznice niewielkie, a radosc z jazdy bezcenna

moje srednie spalanie 1000 km to 8.4 trasa, miasto,2 razy korek po 30 min, jazda jak najbardziej normalna, czasem b.ostro czasem spokojnie.

Opublikowano
chleja jak smoki??

człowieku wyluzuj, piszesz brednie, po miescie mozna jezdzic tak ze 2.8 spali 14 (hamulec i gaz i tak w kołko) albo 10-11 jezdzac normalnie, liczy sie TECHNIKA!!!

jak widac, to problem maja Ci ktorzy posiadaja silniki 1.6 i 1.8 bo i jak maja wierzyc ze 2.8 pali niewiele wiecej skoro mocy 2 razy wiecej, a jednak...

jak juz pisałem, mam 1.8is i 2.8 i jezdze duzo bo ok 5 tys miesiecznie, przed zakupem 2.8 nie uwierzył bym ze tak mało pali, ale kiedys sie przekonacie, jesli ktos wam pokaze, ja zapraszam niedowiarkow.

Kumple ktorzy maja 1.8 jadac ze mna pezełykali tylko sline, i kazdy z nich powiedział ze nastepne auto min. 2.5 bo roznice niewielkie, a radosc z jazdy bezcenna

moje srednie spalanie 1000 km to 8.4 trasa, miasto,2 razy korek po 30 min, jazda jak najbardziej normalna, czasem b.ostro czasem spokojnie.

To grartulacje ja tu pisze o jezdzie tylko po miescie. Jak ci pali wtedy 11 to :clap: pali ci mniej niz wedlug danych technicznych i to o 3 litry. Ale czuje ze nadal niektorzy nie umieja czytac pisze tu o jezdzie miejskiej (SAMO MIASTO).

Opublikowano

ksiazkowe dane mozna sobie wsadzic......

sa one usrednione tak jak pisze, jednemu spali 14 drugiemu 10 w zaleznosci od techniki jazdy, zrozum ze kazdy jezdzi inaczej. Nie chce sie tu rozpisywac ale kilka beemek miałem na jakis czas w swoich rekach np 330cd 320d 328ci 318is 520i 525i 528i, i na temat spalania w tych autach moge troche powiedziec, a co najwazniejsze, to nie jest tak ze ktos mi powiedział, ze jemu powiedział itd.

Chciałbym wiedziec czym podpierasz swoja wiedze?? Cyferki z ksazki??

Jakie masz doswiadczenie z silnikiem np. 2.8 masz, jezdzisz, uzytkujesz przez dłuzszy czas, czy tylko sie domyslasz sie za pomoca ksiazki i ludzi ktorzy uzytkuja 1.6 i 1.8??

gdybym szukał czegos oszczednego to napewno nie popatrzył bym sie na 1.6 i 1.8 bo to zarłoki

A tak na marginesie, Krakow to wioska czy miasto??

Opublikowano
E36 328i pali naprawdę niewiele jak na ten silnik - to jest bardzo mocna strona M52B28. Trzeba również zwrócić uwagę, ze jeśli jeździ się nawet delikatnie 328i to efekt dynamiki jest podobny jak przy dość ostrej jeździe 316i, czy 318i. Tak więc relacja spalanie - osiągi w 328i jest super.
Opublikowano
E36 328i pali naprawdę niewiele jak na ten silnik - to jest bardzo mocna strona M52B28. Trzeba również zwrócić uwagę, ze jeśli jeździ się nawet delikatnie 328i to efekt dynamiki jest podobny jak przy dość ostrej jeździe 316i, czy 318i. Tak więc relacja spalanie - osiągi w 328i jest super.

Nic dodac, nic ująć.

Opublikowano

Masz 316, miałes inne motory ze tak twierdzisz z tym spalaniem??

Jak dla mnie to pali Ci jak smok, a wlecze sie okropnie (nie przesadzajac)

niech wsiadzie do Twojej 316 4 osoby do mojej 328 4 osoby i jedzmy w trase Smile zobaczymy... nie mowiac o tym ze pod gore tira nie wyprzedzisz.

Jesli chodzi o potwora to jest nim 316, juz lepiej wychodzi 318is, moze kiedys to zrozumisz jak sie przełamiesz i kupisz tego "potwora" hehe

A tak na marginesie to OC płace 360 zł Smile

Strasznie sie spiles kolego :) Moze Ty masz duze doswiadczenie z BMW ale moje 316 to pierwszy moj samochod dlatego starcza mi az nadto, jedzie calkiem sprawnie, jak musial ZAWSZE wyprzedzil wszystko co potrzebowalem wyprzedzic, a czy moglbym jezdzic szybciej? Pewnie tak ale nie mam kompleksow by zawsze byc pierwszym :) Moj na trasie i z tirem sobie radzi, i z 4 pasazerow a spali 8-9 litrow gazu, czyli 20 zl, przebijesz? :> Nie watpie ze tak :) Wyczuwam taka manie wyzszosci "mam wiekszy silnik, jestem lepszym kierowca i wogole jestem lepszy" :P Dorosnijmy... 318is kupie jak bede chcial a nie jak sie przelamie, narazie nie chce az tak bardzo, chce za to kolejna 316 ale w generacji E46 bo mi to auto w pelni wystarcza i nie musze sie napinac na wieksze :) Czy pali jak smok? Tez jak dla mnie pali za duzo o te 3 litry ale zapraszam do krakowa gdzie w godzinach szczytu (a w takich jezdze) 7km jedziesz godzine i dluzej, i tak codzienie, ciekawe czy zamkniesz sie w 15 litrach w takich warunkach? Nawet jesli to wiedz ze moj spalil polowe mniej pieniedzy, a w korku mi wsiorawno jaki mam silnik, wazne by radio gralo bo i tak nie przyspiesze. Jak nie rozkopali polowy krakowa to palil 11 litrow gazu, ale co ja tam wiem, Twoj i tak spali mniej i taniej pojedzie... :) Do kosztow eksploatacji wliczmy jeszcze plyny ktore trzeba zmieniac i ich ilosc a co za tym idzie ich koszta ale pewnie tutaj tez wypadam blado bo Ciebie i tak wychodzi taniej, zgadlem? :) Co do ubezpieczenia nie wiem jak Ci sie udaje uzyskac 360zl bo ja mam 394zl samego OC przy 60% znizki... Dlatego reasumujac udowadnianie ze moje 316 pojedzie jak Twoje 328 jest tak samo niedorzeczne jak Twoje udowadnianie ze 328 jest tansze w utrzymaniu niz moje 316, dziekuje i pozdrawiam!

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą, natomiast trzeba wziąć jeszcze jeden czynnik niższej żywotności silnika 1.6

kupując auto 10-15 letnie bo taka jest większość, nie ma się co łudzić co do przebiegu niższego jak 200k (są rodzynki :) - zaznaczam żeby nikt nie krzyczał). cała większość na giełdzie ma ponad 300k i cofnięty na bardzo lubiany przez kupujących 180k. nie jeden z nas ma lub miał taką

OC+NW - 370 / rok

CIGNA STU - nie wnikam w jakość świadczonych usług (np. z PZU nie ma szans), ale dla pana policjanta kwitek starczy :)

SPALANIE

miasto - 10-12l

trasa - 8-10l

Pozdr.

Opublikowano

Danym w instrukcji bym nie wierzyl i traktowal to nieco jako mały punkt odniesienia. mialem 318 tke i w miescie z tego co piszą powinna spalic 10,8 litra. natomiast moja niewiedziec czemu spalała 9-9,5 do 10. misato miastu nie rowne. Ktos z warszawki bedzie sie upierał ze sie nie da tak zejsc w miesie, ale jesli on polowe drogi stoi w korku to jakie tu porownanie? Moje miasto zakorkowane nie jest i ruch odbywa sie w miare płynnie. Na swiatlach max co postoje to 2 zmiany. Takze wdlg mnie nie ma co uogolniac pojecia "miasto". Teraz przesiadłem sie na 2.8 i moze jeszcze w tym temacie napisze ile w "miescie" mi przepali. Dane katalogowe 328 mowia cos o 13-14 nie pamietam dokaldnie. Moj znajomy twierdzi ze po sosnowcu pali mu 11. Nie mowie ze nie poki sam nie zlitrazuje.

podobnie cała reszta. radze sie przejechac czyms dopiero podwazac opinie innych.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem e36 323 i jestem pod wrażeniem ekonomiczności tego silnika, oczywiście wszystko jest uzależnione od prawej nogi kierownika :twisted: jest tak ze może spalić 13 litrów wachy a moze spalić i 7.5 literków.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Moja 316i spala 7,1l /100km. Miesięcznie przejeżdżam ok. 1500km, trasy o długości od 2 do 40 km. Te krótsze to oczywiście po mieście :)
Opublikowano

Temat wałkowany wielokrotnie.

Powiem tyle ,że racja ze nowe silniki -bo nikt nie wspomniał,że M52 czyli 323i lub 328 i takie mają sa oszczczędniejsze i palą ciut mniej niż stare M50 czyli 320 i lub 325i.

Moj dokładnie pali jak pisze w katalogu.

A na przyszłosc poczytajcie dane z linku i jest wszystko opisane o BMW(moc,moment,spalanie itd.):

Historia_bmw_dane1.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.