Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam sredecznie

Jestem użytkownikiem BMW od kwietnia br wiec nie zaznałem jeszcze jazdy zimowej :twisted:

Jako że wlasnie jestem na etapie rezerwacji wyjazdu w góry [austria] prosze o opinie czy lancuch na kola jest niezbedny i ogolnie ktos moze jezdzil w tamtych rejonach autkiem z napedem na tyl i moze dac jakies wskazowki :)

dzieki za info

Opublikowano

Witam.Nie mam doswiadczenia w Ausrii bo jezdzimy na narty w alpy francuskie ale zeby poszalec terenowka po sniegu musialem wjechac pod wyciagi.

Tak dopieszczonych czarnych jezdni moge zyczyc wszystkim nawet jesli mieszkaja w centrum duzego miasta.

Zapewniam ze wystarcza Ci opony zimowki a lancuchy-nigdy nie mialem okazji ich zalozyc(ale mam. :wink: Zima to zima)

Jesli tam snieg zaskoczy miejscowych to Tobie bankowo nic nie pomoze.

Jesli masz taka mozliwosc zapytaj czy w rejonie w ktory jedziesz nie ma obowiazku posiadania lancuchow w sezonie zimowym.

Jesli chodzi o technike jazdy to podstawa jest zdrowy rozsadek,dobry stan techniczny samochodu i opon.

Delikatne ruszanie pod wzniesienia,panowanie nad uciekajacym tylem,poslizgi kontrolowane to sprawy ktore wymagaja jakiegos treningu.

Pamietac nalezy o hamowaniu silnikiem(wazne w gorach)

i o tym ze predkosc dostosowac nalezy przed zakretem(hamowanie na stoku na zakrecie moze sie zle skonczyc :naughty: )

I trzymaj sie daleko od tylnych numerow aut przed Toba :wink:

Jesli zdarzy Ci sie ze zaczna Cie poganiac miejscowi.(trabic czy mrugac swiatlami)nie daj sie sprowokowac.

Przeposc niech jedzie.(bo na bank tam ma wieksze doswiadczenie).

Znaki tez maja spore znaczenie(zwlaszcza predkosc)

Reszte poznasz na miejscu.

Alpy sa super.

Dobrej zabawy i bezpiecznej drogi :D

Pozdrawiam faraon72

aujourd'hui, demain, toujours BMW

http://images29.fotosik.pl/57/241caa6004072ad7.jpg

Zobacz moja Bunie http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Zgadzam się co do jakości i bezpieczeństwa na drogach. Dbają o nie jak najlepiej potrafią, a potrafią. Jednak są w Austrii drogi, na które możesz wjechać TYLKO w łańcuchach, nawet jeśli wydaje Ci się że dasz radę bez. Z resztą pewnie by Ci się udało :). Radzę Ci, weź je ze sobą. Tam są one nieco droższe. Pamiętaj też o kamizelkach odblaskowych!!
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!