Skocz do zawartości

Jasny dym po wcisnieciu w 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,wiem ze jest to pewnie gdzies opisane na forum ale przyznaje nie przeszukalem dokladnie.Od niedawna jezdze 530d touring,ogolnie jazda poezja,super sie wkreca na obroty. Jednak zauwazylem ze gdy wcisne mocniej to troche sie zakopci, dym ten nie jest ciemny, kolor jest taki jasny, przezroczysty.Czy moze to byc poczatek konca turbiny, bo z tego co wyczytalem na forum to taki kolor dymu moze to zwiastowac, chociaz nie zauwazylem zadnych wyciekow kolo turbiny. A jesli tak to jakie sa koszta takiej turbiny lub ewentualnie jej regeneracji? Prosze o pomoc
Opublikowano

Ekspertem nie jestem, więc gdybym się pomylił lub bajki napisał to następny odpowiadający mnie sprostuje.

Turbina jest napędzana spalinami, a smarowana olejem silnikowym. Jeżeli jest w turbinie przeciek oleju (nieszczelność) to olej może przechodzić do kanału wylotowego spalin, i może być tam spalany, dlatego kopci przy dużym dodaniu gazu. Przy małej prędkości obrotowej silnika, spaliny nie są chyba w stanie rozgrzać oleju do tego stopnia ażeby go spalić, dlatego najczęściej przy uszkodzeniach turbin cieknie olej. Ale jak pisałem wcześniej do eksperta mi daleko więc nie bierz tego za pewnik.

Od siebie tylko napiszę (a dowiedziałem się tego właśnie przy wymianie turbiny w zeszłym roku), że uszkodzenia turbin w większości wynikają z niewiedzy kierowców. Samochodu z turbiną nie wolno gasić zaraz po zatrzymaniu. Jeżeli jazda była spokojna to wystarczy kilka-kilkanaście sekund pracy na jałowym biegu, aby turbo zwolniło obroty do minimalnych, jeżeli jazda była ostra, np. autostrada to nawet dłużej powinno się przetrzymać silnik na obrotach minimalnych. Związane jest to właśnie ze smarowaniem, gdyż po wygaszeniu silnika olej przestaje być podawany a turbina się jeszcze kręci (już bez smarowania!!).

Co do kosztów to regeneracja turbiny to koszt 1500 do 2000, nowa gareta to koszt około 4800, w serwisie chyba 7 czy 9 koła.

Opublikowano

moze byc turbina- i na to stawiam niestety. we Wrocku koszt regeneracji turbiny ok 800-1000zl (wraz z montażem ) jak oddasz uszkodzona

ps moga byc tez wtryski;

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Kondziu jak mozesz to napisz gdzie dokladnie mozna to zrobic we Wroclawiu. Tez podejrzewam ze to moze byc turbo ale jutro jade na sprawdzenie i bede wiedzial na 100%.
Opublikowano

55-093 Borowa

ul. Dębowa 5

+48 603 233 578

+48 601 890 494

tel. / fax. +48 71 314 81 86

to nie reklama

ps. tylko zaznacz ze turbina ma byc cicha po regeneracji!

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Podobna zasada przy odpalaniu silnika z turbo ( diesla i benz) - silnik po odpaleniu musi pochodzic najpierw na wolnych obrotach zeby olej zaczął smarować turbinę. Nie powinno się ruszać od razu :naughty: bo turbina wtedy pracuje ,, na sucho''. Przed wylaczeniem silnika tez należy odczekać żeby nie zniszczyć turbiny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ile czasu uplywa od uruchomienia do momentu osiagniecia wlasciwego cisnienia oleju w ukladzie?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Nie powinno się ruszać od razu :naughty: bo turbina wtedy pracuje ,, na sucho''. Przed wylaczeniem silnika tez należy odczekać żeby nie zniszczyć turbiny.

ludzie nie wariujmy - mozna jechac autem od razu po zapaleniu tylko bez jakis wariactw - olej przeciez jest dostarczany do turbiny w kilka sekund

bardziej chodzi o to ze turbo powinno sie tez rozgrzewac stopniowo, roznice temperatur sa zabojcze dla tego typu urzadzen wiec powinnismy dac czas turbince na rownomierne osiagniecie swojej temperatury

druga kwestia jest tez fakt ze turbo zalacza sie od jakiegos momentu [ok 2000 obrotow] a swoja najlepsza wydajnosc w 530d ma przy ok 3000 obr - wiec spokojna jazda powoduje ze niewiele sie jej używa

z wylaczaniem silnika sie zgadzam jak ktos ma ochotke to niech czeka nawet 5 min zanim zgasnie silnik - ja osobiscie po spokojnej jezdzie po miescie odczekam z góra pol min i wtym czasie pozbieram swoje manatki do wyjscia itd i potem wylaczam zaplon - wazne jest dluzsze odczekanie po np b szybkiej jezdzie na autostradzie i zjezdzie na stacje zeby np zatankowac - wtedy trzeba uwazac - ale jak ktos jedzie trasa spokojnie 100 km/h na 5 biegu to nawet turbina nie pracuje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak to turbina nie pracuje (przy spokojnej jezdzie)? mi sie wydawalo, ze ona caly czas pracuje, ale jej wplyw czuc powyzej pewnych predkosci obrotowych

nie za bardzo sobie wyobrazam jak turbina mialaby stac np. przy 1,5 tys. obrotow...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

turbina sie włacza przy 1750 albo 1900 nie pamietam dokładnie.....

nie trezba zawsze czekac przed zgaszeniem auta ,chwilą spokoju dla turbiny moze byc tez dojazd na posesje ,wjazd do garazu itp.......ja jedziemy na wolnych obrotach to turbo "odpoczywa"...........

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano
jak to turbina nie pracuje (przy spokojnej jezdzie)? mi sie wydawalo, ze ona caly czas pracuje, ale jej wplyw czuc powyzej pewnych predkosci obrotowych

nie za bardzo sobie wyobrazam jak turbina mialaby stac np. przy 1,5 tys. obrotow...

Nie dziala przy niskoich obrotach. Bo po co ma smigac skoro wtedy jest nieuzyteczna.

Opublikowano
Jak pisałem wczesniej ekspertem nie jestem, ale uważam że turbina pracuje od pierwszych chwil pracy silnika. Dlaczego? Dlatego, że napędzana jest spalinami z silnika. Owszem, przy małych obrotach motoru nie daje ciśnienia i jej praca jest nie zauważalna, ale mimo tego "kręci" się i wraz ze wzrostem obrotów wzrasta prędkość turbiny.
Opublikowano
oki sorry zle sie wyrazilem ze "nie pracuje" na pewno swoje obroty ma ale sa nieporownywalnie male do tego co robi przy max swoich mozliwosci