Skocz do zawartości

Warto kupić E30?

marcinekzdw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam sie na kupnem jakiegoś auta.Mam jakies 7000 zł na samochód, który będzie mi potrzebny do normalnego codziennego użytkowania, nie do lansu, wożenia sie po mieście itp :/ Rozważałem kupno wielu aut, ale wybór padł na Golf mk3 lub bmw E30 318.Co wybrać?Od zawsze podobały mi sie e30 ale mój ojciec mi odradza jej kupno, bo będę mógł mieć z nią poźniej problemy jak to ze starszymi samochodami jest.Prawko jazdy mam już ponad 6 miesięcy, jeżdżę raczej normalnie i spokojnie, nie mam ciężkiej nogi ;] To będzie mój 1 samochód i musi mi na trochę wystarczyć, bo tak szybko nie zmienię go na inny.

Co do bmw to obawiam sie tego, że może zacząc sie psuć i napędu na tył, bo brakuje mi jeszcze trochę doświadczenia i przy złej pogodzie moge miec problemy z opanowaniem samochodu.Do tej pory jeżdziłem tylko przednio napędowcami.

Mój ojciec, który zna sie trochę na samochodach poleca mi golfa ale z drugiej strony cholernie podobają mi sie klasyczne E30.

NIEMA REGULY TAK JAK I GOLF TAK I E30 MOZE BYC ZAJECHANE !!!

spalanie i ceny czesci kanta i i golfa mk2 mk3 cenowo wsztstko to samo !!!

chyba ze szukasz diesla to wtedy szukaj VW mniejsze pojemnosci i spalania

jesli nie poprostu szkaj zadbanych egzemplarzy i z tego i ztego bedziesz zadowolony !!! kwestia gustu !!

Vw uNd Be-Em-We fRoInDe

No tak, ale jeszcze trzeba znaleść jakąś porządną E30, która była by jako tako zadbana ;] Bo z tymi z Polski to różnie jest niestety:/

co do trakcji fakt kupuajc r6 jako pierwsze auto trzeba uwazac ale 316 , 318 co sie bedziemy oszukiwac :mrgreen: wsiadac i jachac poprostu :cool2:

Vw uNd Be-Em-We fRoInDe

Znalezienie zadbanej e30 to jak szukanie dziewicy wśród licealistek. Ja się z moją e30 musiałem rozstać po dwóch latach użytkowania, bo: silnik się grzał, wałek rozrządu był do wymiany (coś ze smarowaniem było nie tak i się wałek porządnie zużył), po mieście nie dało rady zejść poniżej 12 litrów na setkę (silnik 1.8i), wydech w rozsypce, amortyzatory po regeneracji ale kłaniała się już całkowita wymiana, łożyska kół do wymiany. Za to blacha była jak dzwon, rdza dopiero się do auta próbowała dobierać a auto miało 16 lat.

Dzisiaj kupowałbym takie coś tylko ze świadomością, że biorę aby sobie przy aucie pogrzebać i doprowadzić do stanu kolekcjonerskiego bo mam taki kaprys, trochę gotówki i wolnego czasu. Albo od razu wywalił na zakup dużą kasę po długich poszukiwaniach idealnego egzemplarza.

Sprzedawałem auto dłuuugie miesiące...

ja kupilem teraz przypadkiem e36 doslownie przypadkiem szukalem jakiegos taniego i dobrego auta do miasta szukalem golfa 3 z konca produkcji -- znalazlem na alegro e36 m43 94 wygladala jakby dziadzia 150 letni nia jezdzil miala blotochrony itp..gadzety :mrgreen: pomaranczowe kierunki no przetotalna seria pojechalem i moim ocza okazal sie okaz !!! :cool2: rozdzynek :mrgreen: bez dwoch zdan powiedzialem biore niemalowana bezwypadkowa 200 k przelotu zadnych przetarc itd.... diamondschwartz metalic z dobrym wyposazeniem czasem warto poszukac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vw uNd Be-Em-We fRoInDe

Jak najbardziej mozna jeszcze znalezc E30 w dobrym stanie. Moja taka byla - rocznik 1985, silnik M10, zjezdzilem nia pol Europy i NIGDY mnie nie zawiodla. Warunek: trzeba szukac samochodu jak najbardziej oryginalnego i udokumentowanego, najlepiej w Niemczech no i zaplacic za niego pareset euro wiecej, niz srednia cena.

Golf MKIII i E30 to dwa zupelnie rozne samochody, praktycznie pod kazdym wzgledem. Radosci z jazdy bedzie nieporownywalnie wiecej w E30.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

A ja dorzucę,że już prawie rok ujeżdżam swoje e30 i jest mi z nią coraz lepiej. Uważaj jedynie na to,że bmw to miłość do końca życia!!

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

po prostu BMW to Miłość a co skutkuje dalej nieuleczalna choroba. i tyle.

Za 7000, jak dobrze poszukasz, trochę się zorientujesz w tych poczciwych e30 , co jest dobre a co złe to mozesz trafic ładny zdrowy okaz.ja wczoraj oglądałem piękna e30 u takiego dziadziusia co pochwalił się dopiero swoją jak przypadkiem wpadłęm z nim w temat. a znam go już troche czasu (sąsiad z pracy). przyprowadził ja sobie w 89' roku z niemieckiego salonu, nóweczke, czerwona 1.6 aktualnie z przebiegiem :jawdrop: 85tkm (z haczykiem),wyjeżdża nią sporadycznie bo tak to syn go wozi,a wczoraj akurat postanowił z żoną na grzyby sie wybrac. odjęło mi mowę jak wyjechał nią i zawołał mnie bym obejrzał.. cukiereczek. ale powiedział że póki nie umrze to nikt nie wsiądzie do tego autka. opowiadał że jezdził polonezami, kredensami, a wsiadł w to BMW i nie wysiadał już.

100% oryginał, bez zadrapań, rdzy, zakonserwowany,..piękna..jak mi pozwoli to zrobię kilka fotek i gdzieś umieszczę żebyście nacieszyli oko tak jak ja to zrobiłem.

dam ci radę.. jak chcesz zacząć przygodę z BMW to lepiej zacząć od czegoś mniejszego, i nauczyć się pokory. gdy w przyszłości kupisz sobie r6 przyda ci sie.Szukaj dobrego 1.8IS jak już. a 1.8i..lepiej odpuść. nie mówię że to jakiś ułomny silnik czy coś ale....może niech sie wypowiedzą posiadacze. (w polsce ciężko trafić dobre 1.8i, mam takie wrażenie i opini sienaczytałęm) ja mam IS-ka i nie narzekam. na początek Ci wystarczy.a że silnik jest ekonomiczny to pierwszy plus, a drugi to że ma prawie 140KM. więc trochę mocy poczujesz..tyle ze tylko 4 cyl....

Szukaj, Kupuj i dołączaj do grona szczęśliwych ludzi

:lol:

• 5 tygodni później...

W ogóle to pragnę się przywitać:) Bo jestem tu nowy:)

Moim zdaniem, chociaż jeszcze nie mam swojego BMW, 318 w touringu to bardzo dobry wybór:) Sam takiego czegoś szukam:) Nad zaletami i wadami 318i i iS można by się rozpisywać godzinami:) Powiem jednak tyle że dla mnie ( niedługo odbieram prawko dopiero:/ ) taki samochodzik jest akuratny:) Ja decydując sie z góry na Touring odrzuciłem ( może niestety ) silnik M42. Głównie też dlatego że to jest 16V więcej cześci = większe koszty w razie czego ( chociaż nie słyszałem i nie czytałem żeby te silniki jakoś się psuły - kolejna zaleta BMW i wada golfa TDI bo jak VW to tylko TDI )

BMW ma swój ząb, styl a z mniejszymi silnikami da się tym jeździć nawet ekonomicznie ( to jest opinia mojego szwagra - jego brat ma 318 w E30 sedan ). no i podstawa OC łapie się na niższy stopień:) jak dla początkującego, młodego człowieka to też jest ważny aspekt:)

Kończąc te rozpisywania:)

Ja wziąłbym i tak BMW z M40 1.8 zależy. Stawiam jednak na bagażnik.

Tylnego napędu się nie boję, bo ufam opiniom ekspertów twierdzących że właściwości jezdne BMW to legenda!

A jak do sedana to jednak ten mocniejszy silnik:)

O Golfie 3 sie nie wypowiem bo nie miałem, a opinie znajomych sa rózne. Ogolnie wiekszosc nie narzeka.

Na temat E30 moge cos powiedziec i od tego czy bedziesz zadowolony zalezy wyłacznie stan w jakim ją kupisz. Jesli bedzie zadbana to warto i nie patrz tak bardzo na porównanie rocznikow Golfa i E30 bo BMW to duzo wytzrymalsze auto od VW. Miałem 316 89rok i korozji tam nie było zadnej, Auto z niemiec, tam jezdzone i zadbane. Pól roku miał je mój kolega, póltora roku miałem ją ja i uzywałem dosc czesto. Sprzedałem i ktos tez jest zadowolony. Raz tylko poszła pompa wody a tak to eksploatacja jak nowego auta. Nigdy mnie nie zawiodła, nie groziła ze sie blacha posypie, tylko skrzynia automat mi nie pasowała i sprzedałem.... zeby kupic teraz nastepne E30 :norty: ( ze zdrowa buda, troche zaniedbane ale narazie nie zawodzi a bedzie z nią juz tylko lepiej )

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

golf jest nijaki

e30 ma swoja dusze no i RWD... nie bój sie go, jak jeździsz spokojnie to różnicy nie zauważysz... na jazdy bokiem przyjdzie czas :wink:

p.s. Isów w budzie e30 a tym bardziej dobrych jest jak na lekarstwo... 1.8 to bodry wybór, małe 6 12V mogą czasem namieszać...

BMW to auto z duszą, a tylni napęd to poezja :D

Jedne koła masz do skręcania, a drugie do napędu, a nie jak w przednionapędówkach jedne do wszystkiego :duh:

E30 to bardzo dobry samochód, w tej chwili jest w najniższym punkcie swojej wartości, wystarczy spojrzeć na to co się stało z E21 (poprzednie 3 od E30) jeszcze dwa lata temu można było kupic rekinka za 500zł, a ostatnio na allegro 315 z 1977 poszlo za 16tys zł! :jawdrop:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

E21 zamienia sie w wartosc kolekcjonerską bo zniknelo praktycznie z ulic. Wpływ czasu na samochody jest bezlitosny i jesli ktos nie kochał tego auta albo nie odsrzedał komus gotowemu na inwestycje w postaci swojego czasu i pieniedzy to takie BMW skonczyło na złomie.

E30 jest duzo i prędko nie wyginie ta seria, ale wykuruszją sie ładne egzemplarze. Powód - duzy procent po wypadkach ( czesto powaznych ) , pseudotuning (cięcie i psucie blach), rzeznicy ,którzy nie robią nic bo auto słuzy jako palarka do gumy i w koncu typowi nasi własciciele aut wyznajacy teorie - udziechcic po kosztach byle jechac jeszcze troche.

Sam szukałem i trudno cos kupic , trzeba albo wysmarowac wiecej jak przeciętna cena czyli ponad 5000zł albo kupic cos w co sie wsmaruje z czasem ze 2-3 zł zeby powiedziec o stanie na Tiptop :cool2:

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg