Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jakis czas temu zmienilem radio z Cobry 19 na Unidena 520 i poprawa jest znaczna.

Z biegiem czasu coraz bardziej denerwuje mnie koniecznosc chowania za kazdym razem anteny przed wjazdem do garazu - mam dlugi bacik :oops: - Midlanda ML145 .

I chce zamienic ja na cos krotszeg- wiem ze zasieg sie zmniejszy, ale mam nadzieje ze cos jeszcze lapac bede.

:mrgreen:

Antena cala wraz z podstawa musi miec max 75 cm .

Co polecacie ?

Myslalem o Presidencie Florida , dlugosci 45 cm, cena ok. 120 zl, co myslicie o niej ? (bo pres. missouri juz sie boje ze wraz z podstawa bedzie za dlugi, pozatym ...ponad 200 zl grubo :duh: ) :duh: .

Czy moze Sunker CB1 za 30 zl lub Sirio Micro za 40 zl wystarcza ?? :mrgreen: i nie warto dokladac 100 zl do presidenta ?

Prosze o opinie. Antena na wspolpracowac z radiem Uniden 520 XL pro . :)

pozdr.

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
President Florida jest jak najbardziej dobrą anteną. Oczywiście jesli to będzie oryginał a nie podróba. Mysle ze jest to najlepsza antena o tej długości
Opublikowano

Piotres - a ciut dłuższa niż 75cm nie może być? Metrówka z bardzo silnym magnesem, bdb jakość wykonania i naprawdę ładnie zbiera - WILSON LITTLE WIL :cool2:

Wygląda jak Hustler IC100, nie rzuca się przez to w oczy, a jest nieporównywalnie lepsza. Micro czy inne malutkie Presidenty - nie wiem, ale wysokość 45cm to :naughty: Do odsłuchu może OK, ale będziesz chciał się przebić przez gąszcz TIRów na trasie, bądź w góry pojedziesz, baa... przecież w stolicy to samo jest heh - sam się przekonasz. WILSON tani nie jest jak na swój 1m wysokości - 130zł, ale na pewno brałbym jego zamiast Presidenta Floridę.

O jakości nadawania/odsłuchu świadczy długość anteny i jej cewka. Spójrz na Floridę - co widzisz? :wink:

PS. Sprzedałem Bertone, szukam 320dT i na dach wrzucę właśnie WILSONA (radio to też Uniden 520)

Pozdrawiam,

Konrad

EDIT: Sorry, umknęło mi z tym garażem. Od biedy te 25cm ponad "garaż" nie będzie przeszkadzało, bo bat jest elastyczny i magnes mocny, ale poszukam jakiejś "krotszej" alternatywy i dam Ci znać.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Brat miał floride (średnio zadowolony) a teraz ma właśnie ML i chwali.

Ja miałem midlanada ml 18-244 (padaka) i zmieniłem na Wilsona.

Do Wilsona naprawdę nic bym nie miał (zasięg OK) gdyby nie fakt, że pęka mi obudowa podstawy/cewki/magnesu. Pękła mi dwa razy, musiałem klieć i malować, żeby jakoś to wyglądało.

Jak postawisz Wilsona na klapie to do każdego garażu widziesz.

P.S. Radio Uniden 510XL

Opublikowano
Jak postawisz Wilsona na klapie to do każdego garażu widziesz.

Zgadza się, ale...

PRIMO: Zasięg jest kiepski, gdy postawisz na klapie - lepiej postawić na dachu (tak robię w Mondeo 5d gdy jadę w tarsę). W mieście - na klapie sobie siedzi i jest OK :wink:

SECUNDO: Piotrek ma 320dT , więc z musu kładzie na dach :)

P.S. Radio Uniden 510XL

OK, tylko szkoda, że bez RF Gain'a. W mieście się przydaje.

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano

Wlasnie problem z tym garazem ...nie chce tynku niszczyc , a antenka nawet 81 cm juz bedzie szorowala przy wjedzaniu/wyjezdzaniu o sufit :x .

Zgadza sie mi zostaje tylko dach ;) bo mam Touringa.

Oj ...to co jak nie Floryde ? :oops: Midland ml145 juz sie sprzedal :oops: .

pozdr.

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

A Presidenta MISSOURI mierzyłeś? W danych ma 720cm, ale osobiście nie wiem, czy to całkowita długość antenki, czy np samego bata.

Innym wyjściem (alternatywą dla krótkiej Floridy) byłoby zamocowanie anteny na uchwycie klapowym SF40. Uchwyt w dolnej, lewej części klapy, na motylek, do tego dobrać tak antenę, aby nie wystawała więcej niż 75cm nad dach samochodu. Np Sirio Super Carbonium - 100zł, 140cm całkowitej długości - dobra antena, dobra jakość.

Chociaż szczerze mówiąc osobiście wolałbym postawić na dachu jakąś dobrą magnesówkę 75cm :wink:

Opublikowano

Sposob montazu o ktorym piszesz - boje sie ze klape bedzie mi bat antenki obijal w ten sposob, pozatym ...wyglada mocno sredni :lol: .

Porozsylalem zapytanie o dlugosc absolutna Missouri ...tyle ze 240 zl za antene to :duh: .

Opublikowano

Ja mam Caroline zamontowana na stale. Na moje potrzeby wystarcza:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//kosmetyczki.net/tomek/carolina.jpg

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Ja mam unidena 520 i właśnie presidenta floridę. Jestem bardzo zadowolony bo antenka nie sprawia zadnych kłopotów. Stawiam ją na dachu a ostatnio nawet na klapie bagażnika w sedanie i również daje sobie radę ( akurat nie potrzebuję zasięgu 10 czy więcej kilometrów i wystarcza mi odległość 2-5km) Mocny magnes wytrzymuje prędkości ponad 200/h i taki zestaw śmiało mogę zaproponować.
Opublikowano

Podobno Missouri Presidenta ma calkowita wysokosc 72 cm wiec bardziej sie teraz sklaniam ku temu modelowi ... :)

Myslicie ze bedzie duzo lepsza od Floridy ? :)

I czy mozna smialo kupowac uzywana antenke CB czy moze psuja sie w jakis sposob ? (moze to glupie pytanie, wiec z gory sorry) :oops:

Opublikowano
Podobno Missouri Presidenta ma calkowita wysokosc 72 cm wiec bardziej sie teraz sklaniam ku temu modelowi ... :)

i bardzo dobrze, że Missouri a nie Florida. Podjedź do sklepu i sam zmierz, bo "poodbno" to "podobno" :lol:

Myslicie ze bedzie duzo lepsza od Floridy ? :)

Będzie zdecydowanie lepsza. Spójrz na obie cewki - to one są najważniejsze, na drugim miejscu jest długość bata.

Ktoś, kto używa i chwali Floridę ma po części rację, bo jako ochrona antymiśkowa jest OK, ale jak to się mówi - apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink:

Mnie metrowy Wilson na dachu (trasa koło Jeleniej Góry) nie wystarczał :wink:

PS. Ile za tą używkę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Yyyy no sorry z tą klapą nie zauważyłem "T".

Burner: Wiem, że na klapie zasięg jest gorszy i jak potrzebuję stawiam antenę na dachu. Choć tak po prawdzie to gdzie by nie stała to ponoć dobrze mnie słychać - sprawdzane właśnie z Ml145.

Generalna zasada - im dłuższa antena tym lepiej. Więc piotres, kup co Ci wejdzie, oczywiście od renomowanego producenta.

Opublikowano

tudm - skoro ML to nie ma się co dziwić, że dobrze Cię słychać, niezależnie od umiejscowienia antenki :) Myślałem, że mówisz o Hustlerze czy Wilsonie (wnioskowałem z jakiegoś zdjęcia)

Odnośnie tematu: Zadałem pytanie na jednym z for dot. CB i ku mojemu zdziwieniu dostałem odpowiedź, że Florida jest lepsza od dłuższej Missouri :roll: Całą odpowiedź przesłałem Piotrkowi na PW.

Opublikowano

Uzywka Missouri za 160 zl jest, z tym ze wszystkie Missouri na allegro sa z tej nowej linii "silver" (po 230-240 zl nowe) ( i ta uzywka juz tez jest srebrna :evil: ), a mi wiele bardziej by pasowala czarna antena - te srebrne jakos tak dla mnie tandentnie wygladaja :duh: . Porozsylam maile czy mam ktos czarna jeszcze.

Missouri ma 72 cm calkowitej wysokosci i to jest pewne info :) .

Ojjj dzieki Burner, Ty to dopiero wkladasz kupe "pary" w pomoc kolegom :mrgreen: ,wielkie dzieki :8) .

To byla naprawde wypowiedz moderatora forum CB ?? Ktos jeszcze podzielal jego zdanie ?

Jesli tak ...to lykam nowke Floryde za 120 zl :mrgreen: .

pozdr.

piotrek

Opublikowano

Piotrek - podjedź do sklepu i zapytaj o zdanie sprzedawcę - albo potwierdzi, albo wyrazi swoją opinię :)

Ja właśnie dostałem odpowiedź od drugiego moda (Jemu wysłałem PW):

moje zdanie jest podobne do FREDIEGO (widze że już zdążył Ci odpowiedzieć)

naprawdę z tego co się orientuje to lepszego od Florydy w tej klasie długości raczej nie ma

Jak sprzedawca mający na codzien styk z różnymi antenami CB to potwierdzi, brałbym Floridę. Ma jeszcze jeden plus - nie rzuca się tak w oczy jak Missouri z przezroczystą cewką :8) :wink:

PS. Z tym srebrnym to dziwne posunięcie. Swego czasu chciałem Alabamę to były srebrne. Teraz na szczęście zamiast srebrnych są z czarnym batem :8)

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano

Szczerze to trudno ocenić po fotkach, czy to oryginał czy nie.

Gdybym miał taki dylemat jak Ty - kupiłbym.

To SS, ma sporo pozytywów z tej i wcześniejszych aukcji Floridy, pewnie zszedł trochę z marży i za tyle sprzedaje, albo antenki "spadły z TIRa" :lol: skoro nie wystawia F.V (żart) :wink:

Znalazłem jeszcze taniej:

http://www.allegro.pl/item254647849__president_florida_nowa_zafoliowana_.html

Ale brałbym od tego pierwszego.

Opublikowano

witam

proponuje antene President Hawaii, 72 cm, 150 W, 3 db, zasieg okolo 10 km, można ją pochylać do 90 stopni, cena w granicach 160 zl + ( montaż do wyboru na stale/uchwyt sf-40/podstawa magnetyczna )

pozdrawiam

Opublikowano

Ojj juz za duzo opcji mam :oops: .

Te hawaii .... wyglada srednio ladnie, za 155 zl nowa ale bez podstawy mag, a podstawa to 50-70 zl ...wiec wyszla by moze z 20 zl taniej od Missouri ale kombinacji ile :oops: .

pozdr.

Piotrek

Opublikowano

Florida - zamowiona :) .

Za 130 zl + wysylka, bo jednak zalezalo mi na f.vat i teraz mam jakos wieksza pewnosc ze antena jest ori. presidenta :roll2: .

Czekam na paczke :)

Dam znac jak sie sprawuje juz wkrotce :).

Piotrek

Opublikowano

Trochę po czasie, ale może innym Forumowiczom się przyda ta informacja.

Najlepsza antena, jaką używałem, to była Sirtel GAMMA - 5/8 fali (bodajże) długość ok. 90 cm.

Niebawem zakupię CB do mojego auta i będę szukał właśnie takiej anteny.

Pozdrowienia :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No to odgrzewamy kotleta :lol: ...

Floridy uzywam juz kawalek czasu i :

-w miescie sprawuje sie calkiem ok, jakos porownywalna do ml145 :O

-za to w trasie, przy mniejszym ruchu, po prostu za malo lapie :cry: .Zasieg wydaje sie byc za maly :x .

Nie jestem zadowolony :oops: .

Planuje zamontowanie teraz czegos na dolnej krawedzi klapy za pomoca uchwytu SF40 ...

Dlugosc anteny nie moze byc wieksza jak 140 pare cm , 150 cm juz moze byc za dlugie , ale to musialbym sprawdzic jeszcze dokladnie.

1. Co lepiej :

Sirio Super Carbonium

Lemm AT-1200

czy

Alan 9

czy

cos innego ?? Presidenta juz raczej zadnego nie chce, za drogie sa :duh: .

??

Alan moze byc za dlugi (ma 150 cm) , ale to musialby jeszcze sprawdzic ...

I teraz kolejne pytanko czy wszystkie wymienione wyzej anteny zamontuje w sposob o jakim pisalem bez problemu ? :)

Wiadomo antene trzeba by przekrecic na motylu tak zeby glowka byla pod katem ok. 90st. do bata.

Z gory dzieki za pomoc :)

pozdrawiam

Piotrek