Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie mam pytanie dotyczące stacji kontroli pojazdów. Jesli bym chciał otworzyć taką stacje(przeglądy samochódów osobowych motocykli czy cięzarowych). Gdzie i jaki kurs nalezało by ukończyć oraz jakie są wymagane zezwolenia

Opublikowano

§ 2. Diagności wykonujący badania techniczne pojazdów powinni:

1) posiadać wyższe wykształcenie techniczne o specjalności samochodowej i udokumentowane 2 lata praktyki w stacji obsługi pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów albo

2) posiadać średnie wykształcenie techniczne o specjalności samochodowej i udokumentowane 4 lata praktyki w stacji obsługi pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów, albo

3) posiadać wyższe wykształcenie techniczne o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowane 4 lata praktyki w stacji obsługi pojazdów lub zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów, albo

4) posiadać średnie wykształcenie techniczne o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowane 8 lat praktyki w stacji obsługi pojazdów lub zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów

- oraz ukończyć szkolenie, o którym mowa w art. 84 ust. 2 ustawy, zwane dalej "szkoleniem".

Opublikowano
Znajomy zainwestował prowadził i zbankrutował. Z tego co mówił 20 pojazdów dziennie to granica opłacalnosci, mnogosc tych stacji jest taka, że jak miał 1 2 samochody to był szczęsliwy. A miejsce to Warszawa blisko dużego hipermarketu.
Opublikowano
Piotr_Ł czyli jesli wczesniej nie pracowałem w zakładzie motoryzacyjnym a mam własną firme nie związaną z motoryzacją nie mogę się "przebranżowić"? Adalbert a jakie kolega koszty ponosił poza płaceniem składek zus oraz prądem? Oczywiście nie licze sprzętu którego zakupił. Pytam bo interesuje się tą tematyką ostatnio
Opublikowano
koszty otwarcia takiej stacji łącznie z zakupem działki, budynkiem i wyposażeniem to ok 800 tys zł. Kupując dziadowski sprzęt mozesz zaoszczędzić ok 250 tys zł. A koszty: dwóch diagnostów na pełny etat, coroczne przeglądy urządzen, kalibracje analizatora spalin, dymomierza i innych itp
Opublikowano
Wydaje mi się, że przepisy dotyczą diagnostów, których zatrudniasz. Stację otworzyć może każdy.
Opublikowano
koszty otwarcia takiej stacji łącznie z zakupem działki, budynkiem i wyposażeniem to ok 800 tys zł. Kupując dziadowski sprzęt mozesz zaoszczędzić ok 250 tys zł. A koszty: dwóch diagnostów na pełny etat, coroczne przeglądy urządzen, kalibracje analizatora spalin, dymomierza i innych itp

możesz spokojnie doliczyć do tego jeszcze "parę" złotych na walkę z urzędami, biurokracją, BHP, sanepidem i przede wszystkim ochroną środowiska, z tym ostatnimi jest zdecydowanie najgorzej, są cholernie upierdliwi i nie ma to nic wspólnego z prawdziwą ochroną środowiska, tam pracują ludzie którzy poprostu lubią dokuczać innym... :evil:

mogę ci zagwarantować że napotkasz po drodze miliony problemów i idiotycznych przepisów (jak i ludzi, głównie urzędników) o których nie śniło ci się nawet w najgorszych koszmarach

także kasa na otwarcie to najmniejszy problem, przebrnięcie przez tą cholerna biurokrację to dopiero wyzwanie

Opublikowano

Bicker, wykupił stary budynek, adaptacja to mały pikuś, podobno wpasowanie tego całego szajsu wchodzącego w skład wyposażenia i jego homollogacja, to są podobno jaja, ale szczegółów nie znam, bo jak się zapytam to muszę od niego stac minimum 50 metrów. Generalnie po 1,5 roku działalnosci, nie odzyskał nawet 10% tego co zainwestował. A, do tego stopnia że wynajmował ludzi, którzy stali przy wyjsciu z hipermarketu, zaczepiali ludzi pytali się czy mają samochod, jeżeli tak to brali telefon, pytali się kiedy kończy się badanie techniczne, zapisywali w kajecie, a następnie dzień wczesniej dzwonili i przypominali o badaniu. I tak to nic nie pomogło. Jedyna chyba szansa to jest to jak masz kawałek gruntu, nie płacisz dzierżawy, a koszt budowy i wyposażenia, są Twoimi kosztami, i możesz na ich zwrot długo poczekac. Nie wiem dokładnie jaki koszt poniósł mój znajomy, ale wiem,że nie było to 500000 tylko wielokrotnosc tej sumy.

przemysl to, duże miasto, niby dobry punkt samochodów miało byc setki i nic. Ale próbuj, życzę powodzenia

Opublikowano
tzn z gruntem się nie martwie(nalezy do mnie i jest przy ruchliwej trasie. Miasto ma zaledwie 32 tyś mieszkańców ale mi chodzi o coś innego. Stacja kontroli miała by powstać przy stacji paliw wraz z wulkanizacją być moze również diagnostyka samochodowa. By był to wybudowany całkowicie nowy budynek zaprojektowany specjalnie pod tym kontem przez projektanta. Interesowało mnie włąsnie jakie są procedury oraz czy np ja sam mogę mieć takie uprawnienia na początek jesli nie mam wykształcenia motoryzacyjnego oraz nie mam przeszłości w postaci zatrudnienia w takim zakładzie.
Opublikowano

o ile mi wiadomo jeżeli nie masz wykształcenia w tym kierunku to będzie ciężko, o ile niemożliwe, będziesz musiał zatrudnić kogoś z papierami a mechaników którzy mają pojęcie o tym co robią trzeba w chwili obecnej długo szukać

jak będziesz miał robić projekt to idź do kogoś kto już wcześniej projektował warsztat/stację kontroli, nawet jak będzie dużo drożej to się opłaci bo nie będziesz miał później żadnych problemów czy konieczności wprowadzania przeróbek

to że masz działkę przy ruchliwej trasie może być przekleństwem dla ciebie, bo załatwienie zjazdu z tej drogi może być bardzo kłopotliwe, o ile wogóle możliwe, nie należy mylić zjazdu na działkę ze zjazdem przemysłowym do firmy

dużo zależy od przewidywanej ilości samochodów wjeżdżających na stację, a przy SKP jest to ok 300 samochodów miesięcznie więc może okazać się że będziesz musiał zafundować sobie oddzielny pas do zjeżdżania, a to są ogromne koszty

druga sprawa to szerokość zjazdu, mi dla samochodów ciężarowych przyznali 4 metry :duh: dopiero po dwuletniej walce udało się zrobić 8m co i tak nie jest za dużo, generalnie nie jest tak łatwo coś takiego otworzyć, wszystko musi być zgodne z przepisami, a te w ciągu budowy zmienią się kilka razy (jak pisałem wcześniej najgorzej jest z ochroną środowiska)

Opublikowano
Nie ma co straszyć. Zacznij od wizyty w urzędzie miasta lub gminy i wystšp o decyzję o warunkach zabudowy. Wydadzš ci na pimie warunki dotyczšce tego co na tej działce możesz wybudować, jaki zjazd etc.
Opublikowano

zjazd zależy od zarządcy drogi, jeżeli jest to powiat to faktycznie łatwizna, jeżeli jest to droga wojewódzka to też nie powinno być większych problemów, schody zaczynają się gdy jest to droga krajowa, a gdy jest to droga krajowa, której planowana jest modernizacja to mamy wielki problem, wiem to niestety z doświadczenia, o zjazd do warsztatu na DK nr 50 walczyliśmy 2 lata...

przede wszystkim dowiedz się jakie wymagania odnośnie ochrony środowiska są stawiane SKP, bo tu też jest ciekawie :mad2:

ps. ja nie straszę, ja piszę to co sam przechodziłem i dalej przechodzę

Opublikowano
jesli chodzi o zjazd to juz istnieje(tak jak mówiłem do stacji paliw którym miało by się wjeżdzać do stacji kontroli. Co do ochrony środowiska się zastanawiam czy jesli stacja paliw takie zezwolenie posiada to czy będzie problem ze stacją kontroli
Opublikowano

no to zjazd masz praktycznie z głowy, to by znacząco ułatwiało sprawę, jednak lepiej sie upewnij że mozna z nigo korzystać

stacja je ma, i pewnie zezwolenie na budowę dostała dużo wcześniej, a wtedy przepisy były inne, teraz są inne,

nie jestem dokładnie pewien, bo mnie na szczęście ominął ten problem, ale musisz się dowiedzieć o to czy przy budowie wymagane są raporty o wpływie prac budowlanych na środowisko

inaczej jest gdy ktoś ma już otwartą działalność, uzyskane wszelkie zezwolenia i odbiory, a inaczej gdy ktoś dopiero zaczyna działać i się bedzie starał o odbiory i zezwolenia

generalnie najwięcej czasu i kasy pochłonie spełnienie różnych czasami durnych przepisów i załatwianie spraw z urzędasami, ale po każdym wygranym etapie jest ogromna satysfakcja, więc warto się pomęczyć :cool2: