Skocz do zawartości

olej do 318 tds z przebiegiem powyzej 300.000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Forumowicze!

Posiadam E36 318 tds.

Po zakupie samochodu wlalem olej mineralny (Castrol, konkretnych oznaczen nie pamietam). Nie chcialem lac pol-syntetyka czy syntetyka,

bo:

1) nie wiedzialem czy/ile bierze oleju (a ceny sa nieporownywalne)

2) nie wiedzialem na czym auto jezdzilo w swojej dlugiej historii

Po przejechaniu 12.000 odpowiedz na pytanie pierwsze jest taka, ze zeszlo mi pol miarki oleju (bez zadnych dolewek, wiec wydaje sie, ze silnik bierze bardzo malo oleju, szczegolnie biorac pod uwage przebieg >300.000).

Pytanie: co wlac teraz? Trzymac sie mineralnego (wiem, wiem, zbrodnia, ale co zrobic, stalo sie i juz) czy wlac polsyntetyk (o syntetyku nawet nie mysle, bo nie chce robic generalki spowodowanej "oczyszczeniem" silnika z brudow mienralu).

Pytanie 2: jezeli pol-syntetyk to czy cos takiego jest ok?

http://moto.allegro.pl/item248603529_najtaniej_castrol_m_diesel_10w_40_5litr_niemiecki.html

Dzieki i pozdrawiam!

Opublikowano

bardzo ładnie jak tylko tyle połkną u mnie połyka litra na 15 tys nie wiem jak wyglada sprawa jazdy na mineralnym mało kilometrów zrobiłes nic nie powinno sie stac ja bym sie pokusił na pólsyntetyk

jak ten olej to orginał to czemu nie jest do diesla

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Nie powiem, ze piluje to auto, ale jak emeryt tez nie jezdze...

jak ten olej to orginał to czemu nie jest do diesla

hmm, na zdjeciu widnieje napis "Diesel" - czemu myslisz, ze nie do diesla? Oznaczenia?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ja przy 300 tkm zalałem półsyntetyk i sie zastanawiam czy nie lepszy byłby full, ale na to nie ma mądrego :!:

Ja bym sugerował półsyntetyk. Nie wiem ile w tym prawdy ale chociażby półsyntetyk jest lepszy dla turbiny ze względu na swoje parametry. Kolega w Polonezie Track leje MObil1 od poczatku a pod 400 tkm sie zbliża :!: i silnik śmiga ze aż miło (jak na Poldka oczywiście). Tak wiec przypadki bywają różnie. Ja bym zalał więc półsyntetyk ale lać ostatecznie będziesz Ty :D

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

CASTROL i w POLSCE występuje w 4 jak i w 5 litrowych bańkach.

Nie wiem co Ci handlarze z allegro wypisują takie bzdury, że to z Niemiec.

Możesz też zalać jak chcesz półsyntetyk, to VALVOLINE MAX LIFE DIESEL 10W40, ten olej jest do silników z dużym przebiegiem, a nie CASTROL MAGNATEC- w tej aukcji co podałeś to są prawie same bzdury powypisywane

Opublikowano
a ja polecam castrol magnatec diesel 10W40 sam miałem 318 tds z przebiegiem ok. 300 tys i chodziła swietnie na tym oleju- kupowałem własnie w tych 5 litrowych opakowaniach z niemiec
Opublikowano
mialem kiedys 316 m40 kupilem jak od goscia co lal mineralny, wlalem semi na maxa na miarce po 2 tys spadlo mi do okolo 3mm powyzej min, wystaszylem sie ze olej bierze tyle ze jak spadlo do tego poziomu to i juz tak sie utrzymywal i niespadal, olej powinno sie dolewac tylko wtedy jak spadnie ponizej min, moze tak byc ze zalejesz na max, po paru tys utrzyma sie min i tak bedzie juz caly czas, i tyle, moze ten silnik tak ma i nieruszaj tego, a o do oleju to wlej 10W40 VALVOLINE max life tak jak radzil kolega a przy nastepnej wymianie 5w40 jakiego dieslowskiego, aha wiecie jak wazne jest zalewanie do diesla oleju dieslowskiego??? olej dieslowski ma dodatki rozpuszczajace czastki stalo czyli sadze i powinie sie zrobic czarny po 30min pracy silnika wtedy widac ze dziala, pozdro
www.auto-optima.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
CASTROL i w POLSCE występuje w 4 jak i w 5 litrowych bańkach.

Nie wiem co Ci handlarze z allegro wypisują takie bzdury, że to z Niemiec.

moze i wystepuje w polsce, ale nie jest w polsce rozlewany, przynajmniej ten z linku nie ma nic na naklejkach po polsku napisanego, a skoro nie ma to nie moze byc z polski. jak to mowia przepisy ze produkt w polsce musi miec informacje po polsku skoro nie ma to moze faktycznie koles ma go od naszych najdrozszych sasiadow :P

🙃🙃

Opublikowano
WItam, ja do swojej buni leje valvoline dura blend diesel 10w40 i jest naprawde o niebo lepszy od mobil 1. kiedys go lalem ale duzo mi silnik bral tego oleju, wiec zmienilem i teraz jest naprawde OK. Tylko cena odstrasza, co prawda za banke 5 L place 120 zl od kolezanki z hurtownii (handluje olejami) nie mam pojecia ile kosztuje normalnie.