Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam usterkę pneumatycznego zawieszenia w X5. Czy po wymianie pękniętej poduszki (prawy przód) sprężarka sama się uaktywni? Obecnie ten system przeszedł w tryb awaryjny i wyswietla komunikat o usterce.

Ciekawy jestem czy bede3 musial odwiedzic serwis w celu wyresetowania z kompa tego błędu czy tez system sam sie uaktywni i wszystko po naprawie wroci do normy.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Nadal walczę z zawieszeniem pneumatycznym w moim aucie.

W nawiązaniu do poprzedniego postu - układ się sam uaktywnił po wymianie amora z miechem. Jednak po pewnym czasie zauwazyłem że po dluzszym postoju samochód wisi na lewą przednią stronę. Po otwarciu drzwi poducha się pompuje i wszystko jest ok.

Po przejechaniu ok 5000 km dolegliwość "WISZENIA" dotyczy juz obu miechów z przodu. Jednak nadal po otwarciu drzwi zawieszenie się pompuje , sprężarka załącza sie na kilkanascie sekund i wszystko działa. Komputer nie sygnalizuje błędu.

Pytanie: czy tak powinno być? Nieszczelnosc miechów jest na pewno - ale mimo wszystko nie pokazuje sie błąd na kompie. Czy jezdzic z tym - czy tez inwestować po 2650 PLN w nowe amortyzatory?

Slyszalem opinię ze taki stan moze byc grozny dla sprężarki - ale obserwuję jej dzialanie od kilku dni i nie dzxiala ona cały czas. Podpompowywuje zawieszenie w cyklach po kilkanaście sekund i tyle..

Prosiłbym o opinie na ten temat

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam podobnie tylko ze poszła tylna poduszka, wymianiłem i niby jest OK. Niby bo jednak troche przechyla sie na druga strone. jak sie samo nie ustawi, w co zaczynam wątpic to pojade na kalibracje...

Uporałeś sie juz ze swoją?

Opublikowano (edytowane)

Niestety ale teraz juz padło wszystko. Od tygodnia mam komunikat o awarii układu samopoziomującego. Zamówiłem nowe amory i jutro jadę na wymianę. Udało mi sie dostac duzo lepszą cenę niż normalnie - ale i tak zostawię w serwisie ok 5,500 PLN. Mam nadzieje ze NIVO sie uaktywni i ze nie bedzie to dalej jakas usterka czujnika lub zaworu.

Podziele sie wrazeniam po naprawie.

pozdrawiam

Edytowane przez Łożysko
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy nie jest tak, ze po wymianie poduszki pneumatycznej trzeba dokonac wypoziomowania samochodu za pomoca komputera diagnostycznego?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
czy nie jest tak, ze po wymianie poduszki pneumatycznej trzeba dokonac wypoziomowania samochodu za pomoca komputera diagnostycznego?

Raczej tak jest. Po wymianie wszystko dziala ale na pewno ustawiali mi przeswit za pomocą kompa.