Skocz do zawartości

Wymiana oleju w automacie -Gdańsk

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Hamerykańskie zestawienie, bo nie ma dieselków :lol: Przydatne, ciekawe w sumie jest to, że w skrzynka A5S 390R w benzyniakach zalewana była olejem TEXACO ETL 8072B, a moja 530d z 2002 roku ma zalany TEXACO ETL 7045E :norty: Kwestia przenoszenia momentu obrotowego przez olej :?:

Opublikowano
To w końcu trzeba wymieniać olej w automacie czy nie ?? jesli tak, to po jakim przebiegu powinno się to zrobić ??

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

• Moderatorzy
Opublikowano
To w końcu trzeba wymieniać olej w automacie czy nie ?? jesli tak, to po jakim przebiegu powinno się to zrobić ??

Co 100tys.km i to równiez potwierdzają w serwisie.

Chćby nie trzeba było to warto bo skrzynka zauważalnie lepiej pracuje szczególnie zimna.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Gdzieś tu na forum była dyskusja odnośnie wymiany oleju w skrzyniach ZF, któryś z forumowiczów kontaktował się bezpośrednio z producentem tych skrzyń i na jego pytanie czy wymieniać padła odpowiedź

OCZYWIŚCIE ŻE TAK :mrgreen:

No i jak to się ma do twierdzeń BMW, że się nie wymienia :norty: ? Prawda jest taka, że wychodzą oni z prostego założenia. Napiszemy na tabliczce znamionowej, że wymiana oleju grozi utratą gwarancji, prawdopodobieństwo awarii ASB w okresie gwarancyjnym jest raczej znikome - chyba że ktoś nieprawidłowo eksploatuje skrzynie, ale wtedy mu nie naprawimy w ramach gwarancji bo to jego wina :lol:

A jak się skończy gwarancja i skrzynia padnie :?: To wtedy z niezmierną przykrością powiadomimy Pana, że tych skrzyni się nie opłaca naprawiać, że jest nam naprawdę przykro i zaoferujemy wymianę skrzyni na nową, oczywiście za odpowiednią opłatą - liczoną w kilkanaście tys zł :duh:

A dla tych mądrali którzy twierdzą, że olej się starzeje razem ze skrzynią :duh: zapraszam do gry w rosyjską ruletkę, szanse macie podobne :twisted2:

LIFE TIME OIL, NO NEED OIL CHANGE :norty: :norty: Wszystko pięknie, z małą różnicą, LIFE TIME skrzyni z niewymienianym olejem będzie duuużo krótszy :twisted2:

Opublikowano

No i jak to się ma do twierdzeń BMW, że się nie wymienia ?

Czy mamy wnioskować z tej wypowiedzi, że w którymś autoryzowanym serwisie BMW udzielono CI takich informacji?

Prawda jest taka, że wychodzą oni z prostego założenia. Napiszemy na tabliczce znamionowej, że wymiana oleju grozi utratą gwarancji,

Zapewne taki napis jest umieszczony w obawie przed "specami", którzy nie mają pojęcia jakim olejem daną skrzynię zalać.

chyba że ktoś nieprawidłowo eksploatuje skrzynie, ale wtedy mu nie naprawimy w ramach gwarancji bo to jego wina

W jaki sposób producent określi w jaki sposób traktowałeś swoją skrzynię? (Nie twierdzę, że oni się nie znają).

Taka skrzynia wytrzyma każde traktowanie w okresie gwarancji. Gdyby producent nie miał takiej pewności nigdy nie udzieliłby wspomnianej gwarancji.

A jak się skończy gwarancja i skrzynia padnie

Żadem producent nie interesuję się co się dzieje z pojazdem po zakończeniu okresu gwarancyjnego.

LIFE TIME OIL, NO NEED OIL CHANGE Wszystko pięknie, z małą różnicą, LIFE TIME skrzyni z niewymienianym olejem będzie duuużo krótszy

Racja!! :mrgreen:

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano
To oczywiste ze olej trzeba wymieniac....Po 1 ubywa go w miare pracy skrzyni....tak jak w kazdym podzespole :) Zasada wsiakania oleju w metal :)...wszelkiego typu uszczelki simmeringi...itp....Przy okazji zwyklego dolania , czemu nie wymienic na nowy?.....Po swiecie krazy legenda ze bmw nie trzeba oleju zmieniac :).....ależ oczywicie ze trzeba...i za to skrzynie odwdzieczaja sie dozywotnia skutecznoscia w dzialaniu....Skrzynie BMW sa jedynym z najlepszych :) ale trzeba o nie dbac....ja uwazam ze co 100-150 tys powinno sie taki olej wymienic.....Nie wspomne o kontroli stanu...

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

• Członkowie klubu
Opublikowano

Czy mamy wnioskować z tej wypowiedzi, że w którymś autoryzowanym serwisie BMW udzielono CI takich informacji?

Tak, w co najmniej dwóch, z litości nie podam ich nazwy. Jeden pan nawet mi próbował wmawiać, że jak się resztka starego oleju zmiesza z nowym to ten nowy tak przepłuczę skrzynię, że ulegnie ona awarii na 100% :norty:

W jaki sposób producent określi w jaki sposób traktowałeś swoją skrzynię? (Nie twierdzę, że oni się nie znają).

Taka skrzynia wytrzyma każde traktowanie w okresie gwarancji. Gdyby producent nie miał takiej pewności nigdy nie udzieliłby wspomnianej gwarancji.

Założę się, że Polak potrafi i można jak się ktoś postara zajechać skrzynkę podczas gwarancji (wyrzucanie na luz, przełączanie bez hamulca, palenie gumy itd). Poza tym ASO jak nie chce się przyznać, że wina leży po ich stronie albo po stronie producenta aut, z definicji próbuje wmawiać, że to wina użytkownika auta.

Opublikowano

Witam! Pisałem już o tym, ale do rzeczy,,, Biernus ma rację, Po czytaniu jego spostrzeżeń wymieniłem olej, chodzi skrzynia gładziej, lepiej zmienia biegi,,,Wymieniać czy nie wymieniać ,,

W mojej siedział filtr z 1996 roku czyli od nówki nie wymieniany był,, hmm czyli już znamy opinię niemców na ten temat,,, jak każdy olej, trzeba z czasem wymienić,,,a 250 tyś km to chyba pora na takie akcje,, dodam że olej z takim przebiegiem wyglądał ciemny i zdrowo przepalony i na pewno nie trzymał konsystencji przy wysockich temp a co za tym idzie słabnie smarowanie,,,i wydajność pompy,,,,,,,Czysta fizyka,,,a i jeszce jedno, olej odprowadza wszelkie śmieci, opiłki(naturalnei powstają przy pracy mechanizmów) , i zostawia je na dnie miski na magnesach, warto to raz, czy dwa na życie autka wyczyścić,,,u mnie było dwie łyżeczki do herbaty,,,,kleistej metalicznej mazi,,,,Pozdrawiam tych którzy uważają że olej jest wieczny i posiada właściwości dożywotnio ;)

Teraz to ja mam radość z jazdy :)