Skocz do zawartości

Wymiana oleju w automacie -Gdańsk

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Chciałbym wymienić ilej w automacie 530D 2000r. skrzynia A5S360R

Gdzie zrobić to w Gdańsku przystępnie cenowo i dobrze??

Opublikowano

Ja robilem to w ADAM serws na osowej koszt oleju okolo 400zl przez tel powiedzial ze 700.Filtr i uszczelke kupilem w ASO.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jesteś z Gdańska,więc jak chcesz to podjedz do Andrzeja Kwiatkowskiego do Robakowa koło Luzina(traska na Lębork). Chłop się zna na rzeczy i do tego bardzo przystępny cenowo :cool2: Kiedyś jezdziłem sam do WFK w Wejherowie tam tez ze znajomoscia tematu jest ok ale ceny duzo wyższe! Jak cię interesuje to mogę dac nr fonu! Pozdrawiam!!! :D
BMW e-39 523i
Opublikowano
witam czytam na tym forum duzo opini na temat wymian oleju w skrzyni automatycznej moim zdaniem oleju sie nie wymienia jak nie ma potrzeby tzn. wymienia sie gdy jest remont skrzyni lub jak jest rozkrecana , olej stazeje sie razem ze skrzynia i dlatego serwis nie zaleca wymiany , w niekturych opisach moim zdaniem jest to zwykle naciaganie na wymiane :nienie:
Opublikowano
Jesteś z Gdańska,więc jak chcesz to podjedz do Andrzeja Kwiatkowskiego do Robakowa koło Luzina(traska na Lębork). Chłop się zna na rzeczy i do tego bardzo przystępny cenowo :cool2: Kiedyś jezdziłem sam do WFK w Wejherowie tam tez ze znajomoscia tematu jest ok ale ceny duzo wyższe! Jak cię interesuje to mogę dac nr fonu! Pozdrawiam!!! :D

Jeśli jesteś z Gdańska to tak jak kolega napisał jedź do Robakowa. Gość się naprawde zna i ceny ma śmiesznie niskie (po tym co zdziałal z mojego kolegi E34 M50B20 i paru innymi autami z biało-niebieską szachownica na masce, polecam. W WFK drogo (niewątpliwie właściciele maja wiedzę, czego nie do końca można powiedzieć o pracownikach).

witam czytam na tym forum duzo opini na temat wymian oleju w skrzyni automatycznej moim zdaniem oleju sie nie wymienia jak nie ma potrzeby tzn. wymienia sie gdy jest remont skrzyni lub jak jest rozkrecana , olej stazeje sie razem ze skrzynia i dlatego serwis nie zaleca wymiany , w niekturych opisach moim zdaniem jest to zwykle naciaganie na wymiane

Nieprawdą jest to co napisałeś. Olej w skrzyni automatycznej jest również wykorzystywany w przekłądni hydrokinetycznej, zatem jego zużywanie jest nieuniknione. Biorąc pod uwagę remont takiej skrzyni wymiana to groszowa inwestycja.

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano
witam nie wiem czy wiesz budowe skrzyni automat jesli tak to bys wiedzial ze nie wymienisz calego oleju bez wyjmowania skrzyni a chodzi oto nr.2 na zdjeciu widzialem skrzynie rozebrana i nie ma szans zeby spuscic caly olej................................. %5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/50050_p.png
Opublikowano
witam nie wiem czy wiesz budowe skrzyni automat jesli tak to bys wiedzial ze nie wymienisz calego oleju bez wyjmowania skrzyni a chodzi oto nr.2 na zdjeciu widzialem skrzynie rozebrana i nie ma szans zeby spuscic caly olej.................................

"To" na rysunku z nr 2 to przekladnia hydrokinetyczna. Skoro nie znasz takich podstaw to po co dyskutujesz? Widocznie jest spiosob,aby wymienic ten olej.

• Moderatorzy
Opublikowano

Daj numer :wink:

Opublikowano
witam czytam na tym forum duzo opini na temat wymian oleju w skrzyni automatycznej moim zdaniem oleju sie nie wymienia jak nie ma potrzeby tzn. wymienia sie gdy jest remont skrzyni lub jak jest rozkrecana , olej stazeje sie razem ze skrzynia i dlatego serwis nie zaleca wymiany , w niekturych opisach moim zdaniem jest to zwykle naciaganie na wymiane :nienie:

"NIEKTURZY!!!" niewymieniaja i pozniej maja... tak jak napisales REMONT!

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

"NIEKTURZY!!!" niewymieniaja i pozniej maja... tak jak napisales REMONT!

biernus ma w zupelności rację. Każdy płyn (ciecze są również płynami), w tym także olej w skrzyni biegów, na który działają większe siły zewnętrzne "zużywa się" - zmieniają się jego właściwości fizyczne, zatem przestaje spełniać swoje zadania. Dlaczego zatem olej w silniku się zmienia,a w skrzyni biegów miałoby się tego nie robić? (w obu przypadkach działaja niemałe siły i wysoka temperatura).

Opublikowano
....oleje zmienialo sie w 126p / duzy fiat/ polonez/ to byly konstrukcje z lat 40-50...spytaj sie jakiegos niemca czy wymienial olej 99% powie ze nie.... tymbardziej z lat 2000r i wyzej... :jawdrop: to tak jakbys robil kapitalny remont silnika a nie spojzal do panewek........
Opublikowano
....oleje zmienialo sie w 126p / duzy fiat/ polonez/ to byly konstrukcje z lat 40-50...spytaj sie jakiegos niemca czy wymienial olej 99% powie ze nie.... tymbardziej z lat 2000r i wyzej... :jawdrop: to tak jakbys robil kapitalny remont silnika a nie spojzal do panewek........

Człowieku!

Zamiast pisać podobne głupoty poczytaj literature fachową!

Przede wszystkim jak ktoś w BRD nie wymienia oleju to jest to "Polski Niemiec". Ci, którzy twierdzą,że nie wymieniają oddają auto do serwisu i płacą przy odbiorze (żadko kto się interesuje szczegółami wymian). Współczesne silniki różnią sie tylko od dawnych osiągami. Wymiany płynów nie smieniły się. Ty sie chyba przesiadłeś z Pomyloneza w BMW i jesteś przekonany, że jak tam się nic nie działo bez wymiany oleju, to tutaj również nic się nie będzie działo,bo to przecież BMW!! :duh:

Opublikowano
.....idz do serwisu to ci powiedza.... a samochody mam od 35 lat zaczynalem od syrenki nie mowiac o motorach a 1 zachodni byl vw passat w latach 80...

Również sporo jeździłem motocyklami (WSK M06B1 > Yamaha YZF1000R) i mam pewne pojęcie o nich.

Wracając do tematu to mi w ASO BMW (nie wiem w jakim Ty pytałeś) udzielono informacji, że należy dokonać wymiany oleju i filtra. Identyczna odpowiedź otrzymałem z BMW Polska. TiS równieżzaleca wymianę, więc nie wiem z czym masz problem!

Opublikowano
...jak chcesz to wymieniaj ale nie kus innych poczytaj na forum jakie maja problemy ci co wymieniali..

Bo wymienili na niewłaściwy w takim "serwisie" w jakim powiedzieli Tobie,żeby nie wymieniać! Skoro producent każe wymieniać to wybacz,ale nie masz wystarczających kompetencji,aby to kwestionować!

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
602-157-675

Byłem w Robakowie olej wymieniony.Mogę powiedzieć że warsztat godny polecenia.

Fachowość na bardzo dobym poziomie a ceny dostępne.POLECAM!! :D

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam. Mozna wiedziec ile zaplaciles za wymiane filtra i oleju??

Filtr oryginał,uszczelka,olej syntetyczny z wymianą 600pln