Skocz do zawartości

Uwaga chwalę się! :) Zmiana kierownicy - Fotki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nareszcie po wielu miesiącach poszukiwań udało mi się kupić kierownicę z drewnianymi wstawkami jaką zawsze chciałem mieć u siebie. Dodatkowo zmieniłem też airbag na model z 2003r. Ze zmiany jestem dumny tym bardziej że zrobiłem wszystko sam co biorąc pod uwage mój ograniczony talent do grzebania przy samochodzie jest pewnym sukcesem :D

Odcień drewna jest co prawda trochę ciemniejszy na kierownicy ale cóż... Podejrzewam że pochodzi ona z modelu indyvidual i wiem już jakie listwy do tego pasują. Z czasem więc przyjdzie również czas na nie...

PS. Jeśli ktoś byłby zainteresowany kupnem mojej poprzedniej kierownicy, prosze o kontakt na PW.

Before:

http://img257.imageshack.us/img257/5099/img0573sg9.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/5033/img0581sc1.jpg

After:

http://img225.imageshack.us/img225/59/img0593ur2.jpg

http://img463.imageshack.us/img463/2801/img0594jg1.jpg

Opublikowano

Gratulacje :cool2: Wygląda ciekawie.Jaki był koszy tej podmianki.Ja mam ta stara kiere tylko bez tych 2 przycisków po lewej stronie i jestem ciekaw jak wstawie taka jak TY czy te stare beda działać poprawnie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za opinie (szczególnie że sa pozytywne) :D

Odpowiadając na pytania:

1. Koszt: 350 koło kierownicy (w sumie sporo ale kierownice z drewnem do e39 są rzadko spotykane więc kupiłem) + 700 airbag. Jedno i drugie z Allegro. Jesli chodzi o airbag kupiłem od uzytkownika, który sprzedaje takie za tę cenę w stanie naprawdę idealnym, w razie czego moge dać namiar. Mam też nadzieję że odzyskam cokolwiek sprzedając starą kierownicę :D

2. Pracochłonność: naprawdę niewielka. W żołnierskich słowach:

- odpiecie aku

- odkręcenie dwóch torxów z tyłu koła kierownicy podtrzymujących airbag

- odpięcie wtyczek (airbag + multifunkcja)

- zdjęcie airbag'a

- odkręcenie centralnej śruby trzymajacej koło kierownicy

- wyjęcie starego koła i nasadzenie nowego. Jest to o tyle proste że nie trzeba specjalnie kombinować z określeniem środka tz. zarówno koło kierownicy jak i gwint, na który jest ono nasadzane mają specjalne wyżłobienie, które musi być w tym samym miejscu (troche niejasno to brzmi ale przy wymianie widać wyraźnie o co chodzi).

- wszystko z powrotem, w odwrotnej kolejności

Pozdrawiam :D

Opublikowano
ladnie to wyglada nawet jesli drewno jest z plastiku...podoba mi sie i konies,kierownica jest ladniutka i pochwaly sie naleza za samodzielne wykonanie....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
Wiem wiem wszyscy chwalą i pewnie ktoś mnie zjeb*** że ja tego nie robię. Nie podoba mi się drewnopodobne wykończenie w BMW nie pasuje do tej marki. Wolałbym zmienić listwy na ten kolor ciemny granat. Niestety mój ojciec też ma wstawki tego typu.
Opublikowano
Wiem wiem wszyscy chwalą i pewnie ktoś mnie [bAD]*** że ja tego nie robię. Nie podoba mi się drewnopodobne wykończenie w BMW nie pasuje do tej marki. Wolałbym zmienić listwy na ten kolor ciemny granat. Niestety mój ojciec też ma wstawki tego typu.

no to kwestia gustu ale nie ma problemu, możesz dokupić cały zestaw, jest kilka rodzai oprócz drewna (np aluminium, carbon itd na ebayu niemieckim widziałem takie zestawy)

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
a co sądzicie o mojej kierownicy?

Niebrzydka, szkoda że bez multifunkcji :wink:

Czy gałka zmiany biegów nie jest przypadkiem od e38? Jeśli nie to chyba jakaś bardzo podobna.

A odnośnie lubienia bądź nie drewna (czy quasidrewna) w aucie to szczerze mówiąc też nigdy nie byłem jakimś fanem takiej estetyki ale ta kierownica po prostu bardzo mi się podoba a drewno do prestiżowych marek jaka jest BMW w mojej opinii pasuje. Ja mam np. "komfortsitzen" więc nie będę próbował przerabiać wnętrza na styl m-power :D

Ale to wszystko oczywiście rzecz gustu :D

Pozdrawiam i dziękuję za kolejne opinie :D

Opublikowano
Niebrzydka, szkoda że bez multifunkcji

Czy gałka zmiany biegów nie jest przypadkiem od e38? Jeśli nie to chyba jakaś bardzo podobna.

no bez ale założyłem radyjko z pilotem więc nie narzekam :D

gałka jest oryginalna ale rzeczywiście wygląda identycznie jak z e38 zresztą tak jak cały ten widoczny panel od skrzyni, moża to ten sam automat? o moim wiem tylko tyle że to 5 biegowy steptronic

tylko 1.8 ale daje rade;)