Skocz do zawartości

[e34] Rozladowanie akumulatora i oszalal...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj przyklejalem sobie pasek na szybe, wlaczylem klime, zeby podgrzac szybe od wewnatrz, zostawilem na luzie, ale jakos nie pomyslalem o tym ze 'bierze' wiecej niz produkuje ;)

Rozladowalem akumulator, i gdy juz odpalilismy go ze znajomym z powrotem

to wystapil problem z radiem, i antena (wysuwana).

Radio wogole sie nie wlacza, a antena nie wysuwa.

Bylem dzis u elektryka, sprawdzil, napiecie do anteny dochodzi, wiec tam powinno byc w porzadku, ale co z radiem?

Nie rozbieralismy bo bylo juz po 17... odlozyl mnie dopiero na wtorek, a to bedzie ciezkie tyle wytrwac bez muzy ;)

Co i jak bym mogl sprawdzic samemu, czy jest w porzadku?:)

Pozdrawiam.

Pozdrawiam
Opublikowano

Poszukaj może radio ma gdzieś jakiś reset, albo jest w jakiś dziwny sposób kodowane. Poza tym sprawdź bezpiecznik radia i czy radio ma prąd, albo jeszcze raz odłącz akumulator i włącz (pewnie już naładowałeś go)

Poza tym, czemu używasz dodatkowej anteny - na pewno masz w szybie?

pozdrawiam, marek.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Jak nie będzie dostatecznej ilości prądu to mgą ci się dziać takie rzeczy. Jak będziesz u elektryka niech ci sprawdzi alternator. Założe się że on jest winien. Może poszedł regulator napięcia, może szczotki zawisły ?
Opublikowano

Też rozładował mi się ostatnio akumulator (po trzytygodniowym nie wyjeżdżaniu z garażu) i ogłupiał mi centralny zamek (tydzień temu o tym pisałem) - tak więc przy słabym akumulatorze autko woła tylko, żeby go naładować.

pozdrawiam.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Poszukaj może radio ma gdzieś jakiś reset, albo jest w jakiś dziwny sposób kodowane. Poza tym sprawdź bezpiecznik radia i czy radio ma prąd, albo jeszcze raz odłącz akumulator i włącz (pewnie już naładowałeś go)

Radio resetu nie ma, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, tak samo z kodowaniem. (ewentualnie jak to sprawdzic)

radio bylo bo bylo razem z zakupem autka, wiec moja wiedza o nim jest zadna...

Gdzie jest bezpiecznik radia ?:)

Akumulatora nie ladowalem w doslownym znaczeniu, po prostu przejechalem troche, powinien sie doladowac, jak sadze.

Poza tym, czemu używasz dodatkowej anteny - na pewno masz w szybie?

pozdrawiam, marek.

W szybie nie mam, albo nie wiem ze tam istnieje :P

Tak bylo od poczatku, przy okazji teraz jak bede robil chyba trzeba bedzie

zakupic wzmacniacz sygnalu, lub dluzsza antene.

@solaris520

Mi centralny tez oszalal, zauwazylem ze teraz jak go zamkne to dioda jakos dziwnie szybko miga, zawsze migala wolno.

Czytalem o resecie kompa, i tak sie troche zdziwilem, czy napewno jak sie

kluczyk przekreci na 2 razy to styka sie + z - na 10min czy ja zle przeczytalem? Logicznie to sie spiecie zrobi i wszystko spali :P

Znajomy kiedys przez przypadek w audicy zrobil zwarcie i zanim zdazyl wyciagnac gasnice to juz tapicerki nie mial :D Tak wiec wole sie upewnic :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano
....Czytalem o resecie kompa, i tak sie troche zdziwilem, czy napewno jak sie

kluczyk przekreci na 2 razy to styka sie + z - na 10min czy ja zle przeczytalem? Logicznie to sie spiecie zrobi i wszystko spali :P

Znajomy kiedys przez przypadek w audicy zrobil zwarcie i zanim zdazyl wyciagnac gasnice to juz tapicerki nie mial :D Tak wiec wole sie upewnic :)

...

Zrozumiałeś chyba, że należy złączyć +- akumulatora, nieeeeee - przypadkiem tak nie próbuj!

Chodzi o spięcie samych klem na całkowicie odłączonym akumulatorze na czas resetu. (btw. nie sadzę, żeby reset coś pomógł w tym przypadku – to jest chyba reset urządzenia sterującego pracą silnika)

Jeżeli chodzi o bezpiecznik radia, to nie mam teraz pewności, czy nie jest on w puszcze z bezpiecznikami (a drugi może też być przy samym radiu - jako element radia, ale oczywiście wymienialny bez rozkręcania radia – chociaż wyjąć trzeba)

Nie wiem jakie masz radio, to nie powiem Ci, gdzie jest reset - w moim Sony jest z przodu po zdjęciu panelu.

Przede wszystkim wyjmij radio i sprawdź, czy ma prąd i lepiej naładuj akumulator prostownikiem do pełna.

pozdrawiam, marek

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png