Skocz do zawartości

Toczenie tarcz na samochodzie Wa-wa - gdzie ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Kto z Was toczył tarcze na aucie - mam dosyć powtarzającego się bicia

i chcę sprawdzić czy piasta czasem nie jest podkrzywiona

szukam fachowca z urządzonkiem z Wawy i okolic

Miałem tak kiedyś w focusie i przetoczenie u fachowca urządzonkiem pozwalającym zrobić to na autku wyeliminowało tą usterkę ostatecznie.

Fachowiec jednak przez telefon odmówił mi przetoczenia tarcz w BMW ze względów technicznych ( robi to z kołami do 15 cali a ja mam 16-stki )

Proszę o pomoc

Pozdrawiam :wink:

Mario

Opublikowano
Przede wszystkim czy jeszcze masz co toczyć, na pewno taniej wyjdzie kupić nowe tarcze, nawet oryginał. Ale skoro chcesz toczyć, to powiem Ci,że jest to benedyktyńska praca dla tego co to robi. Kiedyś byłem świadkiem jak małą frezarką, oczywiscie na samochodzie, człowiek toczył tarcze, tylu bluzgów nie słyszałem w życiu. Ale jak chcesz. Zespół warsztatów różnej branży ul. Chłodna r. Wroniej.
Opublikowano
Nie wiem czy zauważyłeś, że oprócz tego co napisałem wyżej, poniżej podałem Ci miejsce gdzie to robią bez bluzgów. Powiem jedno, zapłacisz więcej niż za nowe tarcze.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki Adalbert - szukam kilku kontaktów .

Za toczenie na focusie zapłaciłem około 100 zł - ponieważ tarcze mają 2000-3000 km opłaca mi się wydać 100 zł niż za kilkaset kupować nowe

Pozdro

Mario

Opublikowano

oczywiście tylko wtedy ma sens ich toczenie

są toczone prostopadle do zacisku a nie na tokarce kiedy tokarzowi wydaje się że tarcza jest prostopadle do noża

do toczenia na samochodzie zakłada się noże po obu stronach tarczy i toczy się obie strony(jednej tarczy) naraz , sam przyżąd przykręcony jest w miejscu zacisku zdemontowanego na czas wykonywania tej czynności

Opublikowano
-a ja słyszałem ,ze tocza z dwóch str, naraz, i to ma sens--pzdr :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
JA znam w wa-wie 2,jeden w Raszynie,drugi w Zielonce,koszty od ok 150-200 zł.ale z mojego doświadczenia wiem że lepiej ,i szybciej jest kupić nowe tarcze i klcki,np.KAGER ,są dobre/kager bierze je z BREMBO/zrobiłem na nich już 50.000 i nadal jest ok.namiary na p/w
Opublikowano
-a ja słyszałem ,ze tocza z dwóch str, naraz, i to ma sens--pzdr :arrow: :arrow: :arrow:

to nie ma znaczenia ile tarcz toczą na raz , mogą nawet i cztery byle by toczyć je z dwóch stron na raz

madman Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 10:44 am Temat postu: TOCZENIE TARCZ

JA znam w wa-wie 2,jeden w Raszynie,drugi w Zielonce,koszty od ok 150-200 zł.ale z mojego doświadczenia wiem że lepiej ,i szybciej jest kupić nowe tarcze i klcki,np.KAGER ,są dobre/kager bierze je z BREMBO/zrobiłem na nich już 50.000 i nadal jest ok.namiary na p/w

no nie wiem ja przeczytałem ulotkę która była w pudełku i było tam napisane że zaleca się po zamontowaniu tarcz ich przetoczenie dot . tarcz MEYLE

podobna informacja była dołączona do tarcz które kiedyś kupiłem do swojej e-30 tarcze ATE power disc przetoczenie to ma wyeliminować wszelkie niedokładności przy montażu nie chodzi mi o ich ztoczenie o 1mm. lub nawet 0,5 mm. ale o zabielenie jak to się mówi ,liżnięcie czy jak kto woli hcodzi o wyrównanie płaszczyzn

co do tarcz firmy brembo to mam nie miłe wspomnienia zwichrowały się po 20 000 km chyba że kupisz jakiś wyższy model ale to już inne pieniądze