Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po włączeniu stacyjki (druga pozycja, bez włączonego silnika), słychać wyraźne tykanie dochodzące spod maski. Trudno mi powiedzieć dokładnie która to część - wydaje się dochodzić gdzieś z okolicy samego silnika, po prawej stronie z przodu, tuż za filtrem oleju i zbiorniczkiem płynu wspomagania. Włączanie/wyłączanie nawiewu nie ma wpływu na ten dźwięk. Po wyłączeniu stacyjki odgłos natychmiast zanika.

Nie zaobserwowałem żadnych innych problemów. Auto zachowuje się normalnie.

Tutaj klip dźwiękowy, choć pewnie niezbyt pomocny. No ale może ktoś już się z tym spotkał i akurat rozpozna. Jakieś pomysły?

Dzięki.

• Moderatorzy
Opublikowano
Po włączeniu stacyjki (druga pozycja, bez włączonego silnika), słychać wyraźne tykanie dochodzące spod maski. Trudno mi powiedzieć dokładnie która to część - wydaje się dochodzić gdzieś z okolicy samego silnika, po prawej stronie z przodu, tuż za filtrem oleju i zbiorniczkiem płynu wspomagania. Włączanie/wyłączanie nawiewu nie ma wpływu na ten dźwięk. Po wyłączeniu stacyjki odgłos natychmiast zanika.

Nie zaobserwowałem żadnych innych problemów. Auto zachowuje się normalnie.

Tutaj klip dźwiękowy, choć pewnie niezbyt pomocny. No ale może ktoś już się z tym spotkał i akurat rozpozna. Jakieś pomysły?

Dzięki.

Miałem E39 TDS i też mi coś tykało od poczatku.Nic z tym nie robiłem i wszystko było ok.

• 8 lat później...
Opublikowano
Witam. Odgrzeje trochę kotleta. Mam takie samo cykanie jak kolega w pierwszym poście. Zastanawiam się czy to nie mam związku z alternatorem miałem go ostatnio regenerowanego a nie pamiętam czy to tykanie występowało wcześniej. Tykanie wydobywa się właśnie z jego okolic. Mógł by ktoś sprawdzić kto ma silnik m54 w e39 czy też ma takie cykanie na włączonym zapłonie. Z góry dzięki. Pozdrawiam
Opublikowano
Elektrozawory (pompka od nich) nie pamiętam właśnie czy wystarczy wyłączyć nawiew. Sprawdź czy to od nich dochodzi dźwięk. Na necie znajdziesz, gdzie dokładnie są