Skocz do zawartości

[e34] Wskaznik poziomu paliwa... zle pokazuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co moze byc przyczyna blednego wskazywania poziomu paliwa?

A moze 'ten typ tak ma' ?

Czasami jest jeszcze sporo, a pokazuje 0, dzis np dolalem, odpalam, pokazal o dobre 15l za duzo, przejechalem pare km i zmalalo do czerwonego pola w okolicach 0 a mial przeciez nadwyzke po swiezym dolaniu... jest to denerwujace bo na trasie mam dyskomfort... czy nie stane nagle na srodku, co prawda jezdze na lpg, ale staram sie zawsze miec te min 20l pb w baku, zeby nic sie nie stalo z pompa...

Moze ktos tez tak ma/mial i wie co jest przyczyna?

Pozdrawiam
Opublikowano

Beemki już tak mają więc nie warto w to ingerować bo wydasz niepotrzebnie pieniądze a pozytywnego efektu i tak nie otrzymasz :8)

U mnie jest to samo - dlatego zalewam do pełna i jeżdżę do momentu zapalenia rezerwy :D

Chcesz podnieść moc swojego auta?

Posiadam chiptuning do większości modeli silników występujących w BMW E30/E34/E36

Opublikowano
Na ten temat było już bzrdzo dużo, poczytaj stare posty. Z drugiej strony jest to wada, która do tej pory nie została zdiagnozowana, ani przez forumowiczów, ani przez specjalistyczne warsztaty. Po prostu nikt nie jest w stanie wyjasnic tego zjawiska. Proponuję nawet, wyznaczyć nagrodę dla tego co trafnie oceni co to jest, oraz jak się pozbyć problemu. I to by było na tyle.
Opublikowano

witam

podczepiąc się pod temat kiedy powinna zapalic się rezerwa czy jak wejdzie na czerwone pole czy jak na zero bo chyba mam zwalana żarówke albo jakis czujnik

Opublikowano (edytowane)

Jak kupiłem moją e-34, to chciałem zalać do pełna (na dobry początek :D ), zalałem aż dystrybutor sam sie wyłączył. Potem przekręcam kluczyk w stacyjce , a na wskaźniku widzę .... 40 l :mrgreen:

Do tej pory nie wiem, co jest grane ;).

Edytowane przez Blues-66
Opublikowano
To czy masz spaloną żarówkę łatwo sprawdzić. Przekręcasz kluczyk w pozycję 1 i na wyświetlaczu zapalają ci się kontrolki - od rezerwy też powinna się na chwilę zapalić i zgasnąć. Jeżeli sie nie zapala to wszystko jasne - wymiana żaróweczki - całe 2zł :D

Chcesz podnieść moc swojego auta?

Posiadam chiptuning do większości modeli silników występujących w BMW E30/E34/E36

Opublikowano
To czy masz spaloną żarówkę łatwo sprawdzić. Przekręcasz kluczyk w pozycję 1 i na wyświetlaczu zapalają ci się kontrolki - od rezerwy też powinna się na chwilę zapalić i zgasnąć. Jeżeli sie nie zapala to wszystko jasne - wymiana żaróweczki - całe 2zł :D

thx no to mi sie nie zapala :duh:

Opublikowano
Normalka :) U mnie jak zaleję np do połowy baku, wyjeżdżę 20l i wskazówka stoi aż nagle jak jeszcze pojeżdżę, spada do 0 i zapala się rezerwa :)
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
Opublikowano

ja kiedys testowalem to na ZERO jezdzilem tak dlugo ze az sie balem ( pompa itd) nalalem 20 i wskoczylo na 30

czary mary.

wydaje mi sie ze to moze byc wina dodatkowego przelewowogo zbiornika ale kto wie

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Właśnie usłyszałem gdzieś, że zbiornik paliwa ma tzw. dwie grodzie, paliwo przelewa się między nimi, a czujnik jest tylko w jednej z nich. Dlatego prawidłowe wskazania są tylko przy pełnym baku, pózniej zaczyna głupieć, w zależnosci ile paliwa ubywa. Jesli to prawda to jest to niezła obsuwa dla marki
Opublikowano

Hmm a ma ktos zainstalowany u siebie komputer paliwa?

Zastanawiam sie czy warto w to zainwestowac i czy by cos pomoglo...

podobno pisza ze okresla precyzyjnie na danym odcinku ile spala, wiec mozna by juz sobie samemu wydedukowac, ile zalalem/spalilem.

Pozdrawiam
Opublikowano
Ja mam z tym trochę mniejszy problem bo jeżdze na gazie, i paliwo jest potrzebne tylko do rozruchu. U mnie poziom paliwa sprawdzam w ten sposób, że staję dwoma kołami lewą stroną na krawężniku, yłączam silnik, lekko pobujam samochodem, następnie włączam silnik. Wskaznik paliwa podnosi się do poziomu ilosci paliwa w baku, następnie w trakcie jazdy spada do zera. Ale w ten sposób wiem ile aktualnie mam benzyny. Na ten patent wpadłem przypadkiem, ale dlaczego tak się dzieje, nie wiem
Opublikowano

Rowniez jezdze na gazie, ale staram sie by przynajmniej te 20l pb bylo w baku, zeby nie miec jakichs problemow z pompa... a tu trudno wiedziec ile sie ma jak pokazuje 0, takze nie wiem ile zre benzyny podczas jazdy na gazie, jedni mowia ze tylko podczas rozruchu do 2500 obr, i az sie rozgrzeje,

a drudzy, ze podczas jazdy tez potrzebuje minimalne ilosci, osobiscie zauwazylem ze podczas jazdy na lpg poziom wskaznika od benz sie zmniejsza, wiec chyba cos tam pobiera... a jak pobiera a okaze sie ze benz juz nie ma, to nie chce stanac na srodku ;)

http://allegro.pl/search.php?string=komputer+paliwa

koszt nie jest duzy, tylko pytanie czy gra warta swieczki

Pozdrawiam
Opublikowano
Zmniejsza się z przyczyn technicznych, nie wiadomo zresztą jakich nie czytasz wszystkich postów na ten temat, a było ich kilkaset w ostatnich miesiącach. Jadąc na gazie nie spala benzyny, jedynie bardzo niewielkie ilisci idą na smarowanie pompy paliwa. W modelu E34 taka przypadłosc występuje w połowie egzemplarzy.