Skocz do zawartości

Zalałem benzynę do 320D ... co robić ?

<t>Co byś zrobił na moim miejscu?</t>  

35 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E46 320D, common rail 150KM....

Dziś przez omyłkę zalałem do pustego baku 27L benzyny ... po zoriętowaniu się co narobiłem... i po licznych dyskusjach dolałem 35 litrów diesla ... i odjechałem... dojechałem do domu 3km ale nie wiem co zrobić ... czy wypompować całe paliwo ze zbiornika, czy jak radzili na stacji co 100km dolewać ropy i będzie OK.

Wlałem jeszcze jakiś uszlachetniacz ... ale obawiam się aby nie zniszczyć silnika. Ma ktoś jakieś rady? Doświadczenia?

Opublikowano
Ja bym wypompowal zbiornik do 0. Jak sie cos nie daj Boze uszkodzi Ci na tej benzynie to dopiero bedziesz zalowal swojej decyzji :oops: .
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Moim zdaniem nic mu nie bedzie chociaz jest prawie pol na pol ale raczej bedzie ok ja bym po jakichs 100-150 km dolal do konca ropy a potem wyjezdzil to i juz.
Opublikowano
Po 27 litrach zaholowałbym auto do domu i spuszczał!!! A teraz??? Srać na paliwo, ale żeby coś sie nie spier... z tymi pompo-wtryskiwaczami!
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Automat -> wchodziła w grę tylko laweta. Paliwo to nie problem - gorzej ze spuszczeniem, podobno nie idzie np. na zwykłą rurkę bo zbiornik jakiś "pozaginany".
Opublikowano

Ja bym wypomował paliwo(strata kasy,ale co to w porównaniu do kosztów związanych z pomyłką?) i w miarę możliwości przeczyścił układ. Nowe diesle(dla porównania-starą Beczką mogłeś przejechać cały bak na innym paliwie tylko z ew.stratą osiągów) są bardzo wrażliwe na paliwo i niektórym może zaszkodzić nawet pare km,a niektórym dopiero pareset...Może być wiele problemów potem. Swoją drogą-większośc stacji zabezpiecza się przed takimi zdarzeniami poprzez stosowanie innych końcówek,a mimo to takie przypadki są. :/

Powodzenia! :)

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Mozesz uzyc np. chocby pompki akwariowej, takiej z kroccem na waz do wypompowania tego paliwa .
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Wylej to co masz, bo może stanąć silnik i będziesz musiał czyścić cały układ paliwowy. 27 litrów to dużo.

Ogólnie to nie ma prawa nic się stać jak wlejesz benzyny do diesla (odwrotnie gorzej, ale nie włożysz pistoletu z dystrybutora do baku). Benzyna jest bardziej szlachetna od ropy i czystsza więc to że coś zepsujesz nie wchodzi w rachubę.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano
Ja moze sie az tak bardzo nie znam ale czym jest 200 zl w porownaniu z naprawa silnika. :worried: Swoja droga to musiales sie na niezla panne zagapic jak zes benzyny zalal do disela... :norty:
Opublikowano
Witam. Wlej 1 lub 2 litry oleju Mixol i dopelniaj oleju napedowego po kazdym przebiegu. Olej dla tego bo benzyna jest bardzo sucha, nie jezdzij na maxa tylko delikatnie dopuki nie wypalisz. Ja tak zrobilem z Passatem tak mi poradzil kolega mechanik i nic sie nie stalo, tylko dolej olej Mixol on sie miesza z paliwem.
Opublikowano

Dla Mnie błędem i startą kasy było dolewanie ON jak już miałeś Pb zalaną,tym bardziej że napisałeś że masz 3km do domu,trzeba było na hol auto(lub na lawete jak mówisz ze asb) i w domku spuścić benzynkę,i zalać ON z jakimś uszlachetniaczem np.i delikatnie dać silnikowi popracować,wtedy przynajmniej miałbyś pewność że fura nie śmigała na Pb,a teraz nie dość że wypompować to paliwo co jest,które do niczego już się nie nada(mix Pb z On) to jeszcze przeczyścić cały układ bo benzynka poszła :?

Rozumiem że się zagapiłeś,bo sam niejednokrotnie patrze czy przypadkiem dobry wąż biorę,zwłaszcza na stacjach gdzie z jednego dystrybutora są 3 :mrgreen:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

Witam

Napisze moze troche z przekora :P Nic sie nie przejmuj, jezdzij z benzyna w baku w razie jakichs problemow w ukladem wtryskowym zapraszam :P

Przerabialem juz to kilka ladnych razy wiec z reanimacja w razie draki nie bedzie problemow (wczesniej czy pozniej, nie koniecznie od razu :P).

Pozdrawiam

Witam wszystkich.
Opublikowano

Wylej to i tyle...

wypompuj... mialem taki przypadek w pracy... a jezeli jestes jeszcze nie przekonany to sprawdz na necie ile kosztuje jden wtryskiwacz...

nic mogles nie odczuc... bo jak sam powiedziales... do domu masz cale 3 km... nie wiem ile znajduje sie w przewodach paliwowych ale ten mix z baku mogl jeszcze nie doleciec do silnika...

a to co wypompujesz spokojnie mozesz uzywac w kosiarce... bedziesz mial zapas na najblizszy czas ;)

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za rady !! :clap:

Tak naprawdę napisałem to aby poznać wasze zdanie, jednak od początku skłaniałem się aby wylać wszystko w cholerę. Czym jest strata ew. 250zł za zbiornik bezużytecznego paliwa (dam mojemu mechanikowi .. on jezdzi na wszystko ...) ew. naprawa kosztowała by majątek.

Faktycznie błędem było zalanie do końca ropą, jednak ciężko o 22:00 zorganizować lawetę... mam nadzieję iż te kilka km nie zaszkodziło silnikowi, szczególnie iż na dnie baku napewno zostało coś ropy, do tego wg. specjalistów po zatankowaniu ropy i benzyny, ta pierwsza idzie zawsze na dno -> o ile dobrze kojarze pobór benzyny w 320 jest z dolnej części zbiornika.

Za nie uwagę się płaci. Mam tylko nadzieję iż będzie to "tylko" koszt wylanego paliwa.