Skocz do zawartości

Dudnienie i wibracje od 2000-2500 obr/min na kazdym biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, problem opisywalem juz wiele razy. Auto mi dudni i wpada w wibracje od 2000-2500 obr./min. NIe wiedzialem co to, wymienilem polowe zawieszenia prawie bnez sensu. Nadal nie doszedlem do tego. Oddalem do ASO BMW i nie dali rady zlokalizowac usterki. Pwoiedzieli mi tylko, ze to wubracje na 100% od silnika, ale konkretnie nie moga powiedziec co to jest dokladnie. Jak myslicie, co moze powodowac takie wibracje ? Dzieki

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
hmm troche strzelam, ale wydaje mi sie ze to moze byc koło dwumasowe ( przy tych obrotach wpada w drgania harmoniczne), bo na chłopski rozum tylko ona ma dosc duza mase zeby wywołać wibracje silnika. Zgaduje, ale pewnie ma racje :wink:

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

U mnie tak się działo gdy silnik dostawał niewłaściwą mieszankę

gazu, bo na benzynie było ok.

No i za drugim razem gdy zrobiły się dziury w membranie od gazu

i dostawał za bogatą mieszankę, i wtedy drgał i na gazie i na benzynie

(bo na benzynie dostawał też gaz)

Biedni Mało Wiedzą o tej marce ;)
Opublikowano
Najlepsze jest to,m ze kolo dwumasowe bylo wymienione i dalej [BAD]. Teraz jeszcze cos wam powiem. Kiedys auto dlugo mi odpalalo, wiec zawiozlem do Bosch service i wymienili mi wtryskiwacz na REGENEROWNY przez Bosch service, pamietam, ze od tamtego czasu tak sie zaczelo dziac. Komp pokazuje, ze wszystko ok, wtryski podaja dobrze, ale pokazuje to tylko na wo.nych obrotach, bo podobno na wysokich nie sprawdza sie wtryskow. Jak myslicie, czy to ten wtryskiwacz moze cos takiego powodowac. Pojade teraz do jakiegos Diesel Service i to sprawdze, bo cos mi sie wydaje, ze moze jest zle zregenerowany.

Opublikowano
Oczywiscie :). Wymienilem duzo elementow. Na 100% silnik wpada w wibracje. Bo zawsze to wystepuje przy okreslonych obrotach a nie predkosciach. Tylko silnik. NIe wiem co zrobic, ale bede prawdzal wtryskiwacze mechanicznie, a nie tylko na kompie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ciekawy jestem, czy słychać to dudnienie jak otworzysz maskę, czy tylko jak siedzisz w środku.

Ja ostatnio zacząłem słyszeć u siebie leciutkie dudnienie, ale ponieważ auto mam od niedawna, nie jestem pewien, czy tak było od momentu kupienia. Dudnienie charakteryzyje się tym, że:

1) silnik musi się dobrze zagrzać, jeszcze dobrą chwilę po tym, jak wskazówka temperatury zatrzyma się w pionie

2) zaczyna dudnieć od 3 tys, dudni najbardziej około 4 tys (ciekawe, że max moment mam przy 4,2 tys.) a przy wyższych obrotach jest coraz mniej słyszalne

3) dudnienie związane jest tylko z obrotami silnika, nie z prędkością samochodu, więc to na 100% silnik

4) dudnienie nie ma związku z tym, czy dodaję gazu czy hamuję silnikiem czy przegazowuję na luzie

5) jest zupełnie niesłyszalne przy podniesionej masce, gdy stoję obok silnika

Na razie nie przejmuję się, bo to naprawdę jest niewielkie, ale zastanawiam się, czy to nie sygnał zuzycia na wale korbowym lub czymś równie poważnym. Zobaczymy, co dalej :8)

Opublikowano
Też miałem takie drgania przy 2000-2500 obr (jak bym wpadł na tralkę). Szczególnie III bieg. Po wymianie podpory wału spokój. A też długo szukałem powodów.