Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy jakim przebiegu przeważnie siadają automatyczne skrzynie biegów.Czy raczej jest to związane z gorszym traktowaniem automatu.Pytam tak z ciekawości,gdyż mam chęć zmienić auto z automatem.Chyba się starzeje :lol: Ostatnio jest dużo korków w kraju i już mam dość manuala.Za jakiś czas lewa noga mi odpadnie :lol:I jeszcze jedno pytanie czy jest dany automat mniej lub bardziej awaryjny czy wszystkie są do kitu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w e39 530dA jest blad konstrukcyjny skrzyni GM (konwerter), najczesciej objawia sie to przy ok. 150-250k km, choc czasem sie nie objawia

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Troche mam obawy do automatu.W szczególności to co Bono napisałeś o tych fachowcach od automatów.A jak ma się automat w benzynie 3.0 czy to jest ten sam feler co w dieslu :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w 3.0i jest chyba skrzynia zf

ja z pewnosia nie kupie juz automatu, przy czym to nie jest tak, ze po moich przeprawach ze skrzynia zapalalem niechecia do automatu, przez zakupem buni nie chcialem automatu, ale moje problemy przekonaly mnie, ze nie warto

zycze wlasciwych wyborow :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Ja jestem zdania, że tylko automat. Mam dwie BM-ki i obie z automatami i bardzo sobie chwalę i nie wyobrażam jazdy autem biegowym. Uważam, że 90% (jak nie więcej) awarii ASB wynika z ich niewłaściwej eksploatacji. Poprzednio też miałem ASB w oplu i nie było z nią problemów. W rodzinie też było trochę auto z ASB i tylko raz była naprawiana skrzynia, a awaria wynikała z wypadkowej przeszłości auta.
Opublikowano

Ja polecam automat w szczególności od e60 no poprostu perfekcja, mój teśc szuka samochodu i dla niego automat odpada bo.. no właśnie bo jakieś ma poglądy z tamtego wieku i tyle. Te nowe automaty sa lepsze od manuala, a wiesz dlaczego w BMW nie ma DSG/ to znaczy wiem że jest ale w M SMG/ bo ta "zwykła" skszynia jest poprostu równie dobra jak super sportowa skrzynia DSG w audi. Poleca automat szczególnie do e67 :mrgreen:

pozdrawiam

Opublikowano

skrzynia w E60 ociera sie o perfekcję (po co ona sie uczy tego stylu jazdy) ale jeszcze chwila moze nastepna w następcy E60 powinna już byc naprawdę perfekcyjna

hej wszystkie 60tki

Opublikowano

Tylko raz kupiłem automata, jaka to była pomyłka,palił ze 2,3 litry więcej

od manuala i ciągle straszył awarią.

Manuali w histori miałem kilkanascie i nigdy mnie niezawiodły!

Pozdrawiam i życze trafnych decyzji!

BMW=Boss-Money-Women
Opublikowano
Ja z kolei miałem 4 automaty (2 BMki-735,520;Volvo i Opel :norty: )i w żadnym nie miałem problemów.Naprawde wiele zależy od eksploatacji.Ja przestrzegałem wszelkich zasad i 0 problemów...Moja 7 jak nią ostatni raz jechałem (3-4 lata temu,już w rękach nowego właściciela)miała 600tys. i jeździ do dzisiaj...Automaty są bardzo fajne,wygodne i potrafią być szybkie.Nie ma problemów jeśli chodzi o przyspieszanie itp.Osiągi są nie wiele gorsze od manuali,a spalanie przy spokojnej jeździ moze być niższe.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Po 1-nie katuj auta na zimnym silniku-chodzi o to,aby wszystko miało dobrą temp.i dobrze smarowało.

Po 2-regularnie sprawdzaj stan oleju

Po 3-biegi zmieniaj tylko podczas postoju-nawet pojedyńcze przerzucenie np.z D na R może skonczyć się poważną awarią.

To tak na szybko... Ogólnie,jeśli będziesz dbał to będziesz jeździł...Broń boże nie zabrania się np.szybkiej jazdy,kick downów itp.poprostu-wszystko w odpowiednim momencie. Życzę miłej i bezproblemowej eksploatacji.

Jeśli chcesz to możesz zajrzeć na www.automat.pl

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
moje dwie poprzednie były w manualu, zawsze powtarzałem sobie oby nie automat, ale tylko do momentu dopóki nie wsiadłem w 540i w automacie jak wsiadłem tak tam zostałem :twisted:
Opublikowano
Nie chodzi mi o osiągi,czy zużycie paliwa.Ma być w miare bezawaryjny(marzenia) i wygodny,ale to wiadomo.

Jeżeli będziesz używał zgodnie z zasadami tak jak napisał Basti735, dodał bym tyle żeby filtry i olej zmieniać co 70tysięcy kilometrów, tak samo jak w dyfrze , to nie ma żadnych kłopotów

Opublikowano

jak to w końcu jest z tym olejem w automacie?

Wymieniamy czy nie? i kiedy?

Nawet mechanicy z ASO mówią różnie, jedni że tak a inni że nie.

I bądź tu mądry...

mam 83 tyś przejechane i nie wiem co robić....

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
jak to w końcu jest z tym olejem w automacie?

Wymieniamy czy nie? i kiedy?

Nawet mechanicy z ASO mówią różnie, jedni że tak a inni że nie.

I bądź tu mądry...

mam 83 tyś przejechane i nie wiem co robić....

Prawda jest taka ze wymieniać i olej i filtr. Właśnie problemem jest ze jest to skrzynia bezobsługowa i BMW daje jej 500 tysięcy przebiegu i do wyrzucenia, ale można przedłużyć jej eksploatacje poprzez serwis. Jak wylejesz olej, a zrób to lepiej rzed zimą ,to porównaj z tym który będziesz zalewał,

pozdrawiam

Opublikowano
ja chciałem zmienic wylałem troche i olej jak nowy ,bo kupiłem 1l na dolewke i kiszka myslałem własnie ze bedzie brzydki i go zmienie a tu ....mam na liczniku 165 tys :roll: poprzedni własciciel nie zmieniał :jawdrop:

http://img.userbars.pl/98/19415.gif

Sprzedam lampa kombi e39 prawy tył , poduszki pow.dzrzwi przednich- pytania na pw lub gg

Opublikowano
Prawda jest taka ze wymieniać i olej i filtr. Właśnie problemem jest ze jest to skrzynia bezobsługowa i BMW daje jej 500 tysięcy przebiegu i do wyrzucenia, ale można przedłużyć jej eksploatacje poprzez serwis. Jak wylejesz olej, a zrób to lepiej rzed zimą ,to porównaj z tym który będziesz zalewał,

to już mam wymieniać? czy czekać conajmniej do 100 tyś?

W Smorawińskim wawa powiedzieli mi że nie wymieniać i że po zmianie może jeździć gorzej niż do tej pory...

a inni mówią żeby wymienić przy 100 tyś...

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano

W Smorawińskim wawa powiedzieli mi że nie wymieniać i że po zmianie może jeździć gorzej niż do tej pory...

Jak jesteś z Wawy to dam Ci numer do dobrego warsztatu, a u Smorawińskiego to takie głupoty opowiadają ze mogę ksiazke napisać pare aut u nich kupiłem, jednym słowem dno tylko trochę lepiej od fusa

ps.tzn ja wiem że oni Ci napisza ze producent nie przewiduje i to prawda ale long laify polecam wymieniać co około 100 tysięcy w dobrym warsztacir bez problemu powiedza Ci jaki olej zalać

/ a gorzej będzie zmieniał biegi jak olej będzie źle wymieniony, albo nie ten rodzaj zalany/

pozdrawiam

pozdrawiam

Opublikowano

Poczytaj i SAM zadecyduj. Aby to byla swiadoma decyzja!

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Jak jesteś z Wawy to dam Ci numer do dobrego warsztatu...

Ja też poproszę info - dobrych warsztatów nigdy za dużo :)

A przy okazji - jak jest z wymianą oleju w manualu i tylnym moście?

Opublikowano
Jak jesteś z Wawy to dam Ci numer do dobrego warsztatu...

Ja też poproszę info - dobrych warsztatów nigdy za dużo :)

A przy okazji - jak jest z wymianą oleju w manualu i tylnym moście?

To samo w manualu nie wiem , ale w tylnym moście to samo co w skrzyni trzeba wymieniać na 100% chyba ze chcesz przy 200tysiach dyfer zmieniac