Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie jak pierwszy raz zmieniłem olej, to do musiałem 2 razy dolewac po ok. 0,8litra. Myslałem ze silnik juz do remontu.... A teraz od wymiany do wymainy nawet kropelki nie dolewm.
Opublikowano
W mojej 528 mam przebieg ponad 140 tyś. kiedy ją kupiłem nie wiedziałem jaki olej był lany wcześniej dlatego zalałem ją półsyntetykiem 10w Castrola.Od wymiany do wymiany poziom oleju praktycznie się nie zmienił. Może u Ciebie też dobrym rozwiązaniem byłoby też zalanie półsyntetykiem.pozdr.
Opublikowano
ostatnio po wymianie (pełny synt ) zauwazyłem ze mam prawie min oleju od wym i zalania na max , jak wyglada u Was dolewanie oleju ???ile moze ubyc i po jakich przebiegach?dzieki

moze masz jakis wyciek pod klawiatura ???

(no i oczywiscie jak auto dostaje w palnik mocno to ci tez oleju pociagnie)

Opublikowano
Tez mam ten problem nigdzie nie wycieka a oleju ubywa...co prawda nie duzo ale ubywa :cry: no i troche dymi na niebiesko jak sie da w palnik.....ma 230tys przebiegu :roll:
Opublikowano
mam tds 190 tys przebiegu i jak jezdzilem na full synt to potrafil spalic na trasie z polski do holandi z pol litra ale jak zmienilem na polsynt to praktycznie nic nie ubywa
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.
Opublikowano
Tez mam ten problem nigdzie nie wycieka a oleju ubywa...co prawda nie duzo ale ubywa :cry: no i troche dymi na niebiesko jak sie da w palnik.....ma 230tys przebiegu :roll:
moim zdaniem poszly ci albo uszczelniacze na zaworach albo pierscienie bo niebieski dym z rury zwykle oznacza ze silnik pali olej ,spaliny maja zapach palonego oleju a rury wydechowe na wylocie sa tluste i osmolone ale oczywiscie to zadna tragedia da sie z tym jezdzic choc z czasem dymek bedzie coraz gesciejszy
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.
Opublikowano
W moim 525 tds 270tyś przebiegu pierwszy raz zalałem według ksiązki olej Castrol 5W40 i na 10 tyś dolałem prawie litr oleju podobno mieści sie to w normie ale ostatnio zalałem 10w40 i jak narazie po 6tyś brak ubytków