Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko wymieniał ktoś olej w skrzni biegów i tylnym moście.

Bo jestem narazie w tym temacie nie bardzo bo to moja pierwsza bemka więc prosze o pomoc gdzie jest korek wlewu w moście oraz skrzni ???

.:::B:::. .:::M:::. .:::W:::.
Opublikowano
ja mam we wtorekwymiane wszytskiego poza płynem w moscie bo tego nie mają i mowili by zamowic wserwisie. A co do skrzyni nibyzkatalogu wyszło ze mam miec dextron 3 ale teraz mają jakies zamieniki orlenu czy cos takiego za 26 zł litr. we wtorek wieczorem powiem jak sie spisuje po tym auto.
Opublikowano

W lutym wymieniłem olej w moście i w skrzyni.

O ile w skrzyni olej wyglądał jeszcze jak olej to w moście było go połowę stanu i miał gęstość smoły.

Wlew w skrzyni jest po prawej jej stronie a w moście z tyłu. Jak zajrzysz pod zderzak to powinno być widać.

Wracając jeszcze do pogorszenia działania skrzyni czy mostu to w moim przypadku nic sie nie pogorszyło. Jest tak samo jak przed wymianą.

Opublikowano
ze 2 miesiące temu bylem w Aso aby właśnie te oleje sprawdzić i ewentualnie wymienić i sprawdzili mi w moście i mówią że jest pełny stan więc nie należy ruszać a do skrzyni tylko się dolewa u mnie weszedł cały litr bo mam małe nieszczelności za wszystko zapłaciłem 80 zł
  • 3 lata później...
Opublikowano

pozwólcie że się dołączę..

również przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni aut. na dextron III valvoline oraz w tylnim moście..

prosiłbym aby ktoś najlepiej mi zoobrazował wymianę tych oleji, najbardziej zależy mi na oleju w tylnim moście i jaki to ma byc olej ? :D bo akurat za to bede sie pierwszy raz brał.... byłbym wdzięczny :D

Opublikowano

Polecam ten http://sklep.4turbo.pl/product-pol-82249302-Olej-przekladniowy-75W140-Motul-Gear-FF-Competition-1L.html

Ale moze byc kazdy inny 75w140 a wymiana dziecinnie prosta sa dwa korki z tyly jednym spuszczasz tym nizej zakrecasz odkreasz gorny i nalewasz nowy ja leje tyle by bylo na rowno z korkiem wlewowym :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Co do oleju w moscie to tak jak m-technic pisze 75/140 wymieniałem 2miesace wstecz w skrzyni tez.Miałem problem bo mechanik wlał mi olej spirax i biegi masakrycznie chodziły na zimnym mówimy o skrzyni manualnej.Wiec olej do skrzyni musi byc taki jaki zaleca producent naklejka przy wlewie do skrzyni jaki kolor ma.Olej zmieniłem i zalałem atf i biegi chodza idealnie.Takze nie lej byle czego :nienie: Pozdrawiam
Opublikowano

co do koloru, to nie mam pojecia jaka jest ta naklejka ale zerkne... ewentualnie zadzwonie do serwisu;)

a jeszcze mam pytanie co do oleju: wymienialiście filtr czy czyściliście? :)

i słyszałem ponoć że w tylnim moście znajduje się jakiś magnes który przyciąga opiłki metalów aby nie dostały się do skrzyni i że ten magnes trzeba oczyścić? :shock:

Czy to prawda i gdzie jest ten magnes?

a co do oleju w skrzyni mam w książce napisany tylko ATF Oil.. i tak myśle że Valvoline dextron3 byłby dobry... a mogę ten sam olej wlać do tylniego mostu? :8)

Opublikowano

W tylnym moscie nie masz zadnego filtra ani magnesu a przez wal olej nie przejdzie do skrzyni :lol:

Olej jest inny jak do skrzyni jak mowilem musi byc 75w140 i nic innegija polecam MOTULA bo jest najlepszy na rynku no ew Red Line :wink:

Dla bezgranicznie ufajacym forum to castrol i tez bedzie dobrze ale i tak to nizsza polka :lol:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
witam, tez przymieżam sie do wymiany oleju w moście i w skrzyni. i mam kilka pytan, i prosił bym o pomoc. jeśli chodzi o tylny most to mi radzono wymienic na olej 75w90, bo prawdopodobnie nie mam szpery, ale nie jestem pewny wiec czy dla pewności moge wlac olej 75w140, czy nic złego sie nie stanie?? i jaki jest koszt takiego oleju w ASO? a jeśli chodzi o skrzynie to czy do kazdego bmw 3 idzie ten sam olej dextron III?? bo ja nie wiem jaki jest, dodam że nie mam zadnej nalepki ani na moście ani na skrzyni.
Opublikowano

ok dzięki.. a wiecie ile może mi wejsc tego oleju do (Getriebe A4S 310R (Automatik): 9.00 Liter Öl ) bo po rozkodowaniu vin pokazało mi że 9l czy to możliwe? :shock:

i ile oleju może wejść do tylniego mostu i co ile się go zmienia? :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam , wymieniłem olej w mości na mobil1 75w90 i jak narazie jest ok, weszło mi równo 1L i było w sam raz pod korek delikatnie sie przelało, przejechałem dopiero ok 150 km i nic wiecej nie moge powiedziec czy co sie dzieje. olej który był w moście był koloru ciemno pomaranczowego i było go równo 800ml (wiem bo wlałem go do pojemnika po mowym oleju) i widać było w nim drobne opiłki. koszt oleju to 52zł za 1L.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Przeczytałem wasze posty odnośnie tego czy wymieniać czy nie wymieniać oleju w skrzyni biegów oraz w tylnym moście oraz jakich olejów używać do wymiany. Opinie są podzielone a że ja sam borykam się obecnie z podobnym problemem (dokladnie to zastanawiam się nad wymianą oleju w tylnym moście) postanowiłem swoje "3 grosze" wtrącić, wymienić się spostrzeżeniami i czekać dalej na opinie innych użytkowników BMW. Sprawa niestety nie jest tak prosta jak mogłaby się wydawać. Po zakupieniu mojego auta kilka dni temu odstawiłem go od razu na warsztat, by zająć się kompleksową wymianą płynów w aucie jak i również filtrów etc. Miałem również zamiar wymienić oleje w skrzyni biegów i tylnym moście i tu spraw okazała się nieco ciekawa. Po odkręceniu "klapki" zasłaniającej dostęp do skrzyni biegow pod autem jest naklejka informująca o tym iż "olej w skrzyni biegów jest dożywotni i nie należy wymieniać oleju w skrzyni biegów" - więc póki co odpuściłem zająłem się więc tylnym mostem..Nie zdążyłem odkręcić korka wlewu oleju jak do warsztatu wszedł znajomy który pracował w fabryce BMW w Niemczech (był na taśmie montażowej desek rozdzielczych, ale pojęcie o tej marce ma w każdej dziedzinie) i stwierdził aby kategorycznie nie ruszać oleju w tylnym moście z jednego powodu...Mosty w tych autach są bardzo delikatne a w moim modelu ( 330d 2003) nie wiem jak w innych, most uszczelnia tylko zwykla papierowa uszczelka :/ W momencie wymiany oleju w moście, stary olej z naturalnych przyczyn ma inne właściwości "lepkości" etc. niż nowy olej, ponadto olej nowy to nigdy już to nie będzie ten sam olej co 7 lat temu był wlewany do mostu, nawet jeśli wlejemy olej tego samego symbolu (przykładem może być olej silnikowy - Castrol 0W30 sprzed 7 lat, a obecny - Castrol EDGE 0W30 sprzedawany obecnie. Castrol Edge jest wraz ze środkiem czyszczącym silnik, ktorego oleje sprzed kilku lat nie posiadały i taki olej przepłucze nam ładnie silnik co nie zawsze może wyjśc dla nas korzystnie ;)..Podałem przykład na oleju silnikowym, lecz uważam, że sprawa podobnie wygląda ze wszystkimi olejami, wszystkich marek). W związku z powyższym po wymianie oleju na tylnym moście mogą pojawić się wycieki oleju których wcześniej nie było, bądź tylny most może zacząć "hałasować" czego też nie było. Przyczyną takiej sytuacji będzie to iż nowy olej "wyczyści nam most z wszelkich nagarów itp co może skutkować tym iż mogą pojawić się luzy w tylnym moście. Poprzez swoją "mniejszą gęstość" niż zużyty olej mogą również pojawić się wycieki po jakimś czasie użytkowania widoczne na moście. Tak więc chcąc sobie pomóc i zapobiec ewentualnym awariom tylnego mostu możemy sobie niestety zaszkodzić. To są moje refleksje i spostrzeżenia i chciałem się nimi podzielić z wami i chciałem również prosić was o opinie na ten temat..najchętniej ekspertów naszych buni ;) pozdrawiam :)

P.S to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i za wszelkie błedy przepraszam jakże za długość również ;) Chciałem tylko naświetlić dokładnie wszystkim sytuacje :) pozdrawiam

Opublikowano

też tak myślę ogólnie .... chyba że jest jakiś wyciek, ubytek itd norma :8)

defakto to zależy od auta ... dobry właściciel wyczuje czy taki zabieg jest potrzebny jego autu czy nie :lol:

Ja bynajmniej za to się nie zabiorę - narazie :8)