Skocz do zawartości

Pompa wtryskowa cieknie :-/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie cieklo i tak ze mozna bylo to uszczelnic bez wyciagania.Jednak zdecydowalem sie na pelne uszczelnienie lacznie z siemeringiem od strony silnika i czyszczeniem koszt 600zl
Opublikowano
U mnie cieklo i tak ze mozna bylo to uszczelnic bez wyciagania.Jednak zdecydowalem sie na pelne uszczelnienie lacznie z siemeringiem od strony silnika i czyszczeniem koszt 600zl

I moim zdaniem dobrze zrobiles.

Zrobisz 2 uszczelki... a przeciez inne PRAWDOPODOBNIE tez maja dosc po XXX przebiegu. I za miesiac, 2 miesiace, pol roku rozcieknie Ci sie ta na spodzie i znowu kasa... Wyciagnac zrobic na cacy i tyle to tylko uszczelki, ktore "parcieja" etc.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Wtedy tez sie zastanawialem czy nie zrobic oszczednie ,samo uszczelnienie wycieku.Ale doszedlem do wniosku,lepiej jeden temat zamknac raz na zawsze i miec z banki.Jak sie okazalo to pompa od nowosci nie byla tykana zreszta jak reszta silnika
Opublikowano

Dzieki koledzy za rady!

drobne pytanie:

Kiedyś wyczytałem tu na forum, lecz nie pamiętam już szczegółów że trzeba uważać przy składaniu pompy? Ma ona się jakoś zazębić czy coś w tym stylu? KOnsekwencją nieprawidłowego zamontowania pompy jest brak stabilności na niskich obrotach? Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę :)

PS. na czym polega uszczelnienie bez wyciągania pompy?

pzdr

Opublikowano

Jak robiłem swoja pompę to fachman powiedział ze mam w dobrym stanie łańcuszek.

Ponoć jest kłopot podczas dokręcania pompy kluczem dynamometrycznym jak łańcuch jest do bani to może przeskoczyć na zębach.Bez wyciągania można uszczelnic tą głowiczke którą widac od strony kabiny.Nie wszyscy sie chca w to bawic bo dostep cienki.

Opublikowano
nono kumam ale interesuje mnie jak sie uszczelnia? naklada sie jakis klej czy co? od zewnątrz?

No jak jak?

Odkrecasz dekle.. wyciagasz stara uszczelke, zakladasz nowa, zakreceasz dekiel. i tyle

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Posłuchaj kolegów, nie daj się nabrać na wymianę tylko cieknącej uszczelki, nie wymieniaj sam.

Niech Ci wyjmą pompę, rozbiorą, wymienią wszystko włącznie z simeringiem na wałku i będziesz miał spokój.

Ja się dałem zrobić na wymianę tylko uszczelki nastawnika i pokrywki, za 3 m-ce pompa ciekła w innym miejscu. Jak zaczyna lecieć, to od razu robić całą.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Witam,

mam podobny problem tj, spod kopulki pompy wtryskowej cieknie paliwo, mechanik powiedzial mi ze koszt naprawy wyniesie 300zl plus 1600zl ustawienie pompy po jej rozebraniu bo jest tam cos mega delikatnego i w ogole to trzeba byc full pro zeby wiedziec co z tym robic.... Nie wiem ile w tym prawdy ale troche mnie to przeraza...

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam,

mam podobny problem tj, spod kopulki pompy wtryskowej cieknie paliwo, mechanik powiedzial mi ze koszt naprawy wyniesie 300zl plus 1600zl ustawienie pompy po jej rozebraniu bo jest tam cos mega delikatnego i w ogole to trzeba byc full pro zeby wiedziec co z tym robic.... Nie wiem ile w tym prawdy ale troche mnie to przeraza...

Eeeee... daj sobie spokój z takim mechanikiem.

500 do 600 pln to koszt uszczelnienia kompletnego pompy wraz z demontażem i montażem.

• Moderatorzy
Opublikowano
A jak jest z tym ustawianiem? Ponoc jak sie nie ustawi to auto nie ma mocy.

Jeśli zlecisz to jednemu warsztatowi to na pewno sobie poradzą.Po uszczelnianiu nie ma potrzeby podłączania do kompa.

• 3 lata później...