Skocz do zawartości

Webasto-jak to z nim jest dokładnie.......???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ,od jakiej temperatury rzeczywiście włącza sie webasto,,

na forum jedni mówią że od +8 ,inni że od +15

u mnie wersja z grzaniem silnika i wnetrza , pilotem i programowaniem przez navi 530D 2002r.

wczoraj probowałem uruchomic i nic,chociaz kontrolka sie świeci...

posprawdzałem chyba wszystkie bezpieczniki,temperatura była ok +7 stopni....

webasto sie nie odpala,,,więc bylo za ciepło czy cos siadło....

aha i czy jak jej nie wlączymy sami to czy włącza sie sama podczas rozruchu w niskiej temp.....?

pół roku tempu wszystko było oki a teraz lipa.......

ktoś wałkowal ten temat??

pozdro

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

aha i czy jak jej nie wlączymy sami to czy włącza sie sama podczas rozruchu w niskiej temp.....?

dokladnych temp nie znam, kiedy sia wlacza, ale zdecydowanie wlacza sie samo w celu dogrzania silnika w niskich temperaturach (ta opcja jest dostepna w wiekszosci e39 530d, o ile nie wszystkich)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam!

Włącza się nie od +15 tylko do +15 - znaczy że musi być chłodniej. U mnie przy +10 mogę spokojnie włączyć.

Jak z pilota nie zadziała to po wejściu do auta zobacz jaką pokazuje Ci temperaturę a następnie spróbuj uruchomić ręcznie.

Włączone działa ok 20min. Wyłącza się gdy auto dostatecznie się nagrzeje, lub gdy napięcie na aku za mocno spadnie.

Gdy jest włączone nie wyłącza się po uruchomieniu silnika, tylko po nagrzaniu auta do pewnej temperatury.

Pozdro!

Opublikowano

Włącza się nie od +15 tylko do +15 -

:) ,to chyba oczywiste,ale ok,może zle sie wyraziłem....

poczekam aż spadnie temperatura i sprawdze ale ostatnio jak probowałem to na pewno było poniżej 15 stopni...

boje sie że cos siadło........... :?

ale jak zaprogramuje czas włączenia to zaswieca sie taki mały czerwony wiatraczek obok prawego pokrętła navi ,i jak nadejdzie zaprogramowany wczesniej czas włączenia webasto ,to wiatraczek zaczyna migać.... :doh:

• Członkowie klubu
Opublikowano
ale jak zaprogramuje czas włączenia to zaswieca sie taki mały czerwony wiatraczek obok prawego pokrętła navi ,i jak nadejdzie zaprogramowany wczesniej czas włączenia webasto ,to wiatraczek zaczyna migać.... :doh:

To jest akurat normalne, ja mam tak samo, zauwazyłem natomiast ze przyszedlem do auta rano, w kabinie nahajcowane a silnik po uruchomieniu wskazówka temp na niebieskim :jawdrop: ? Czy tez tak macie? Mialem webasto w Passacie 1.8 benzynka i tam jak z 20min grzałem to przychodze i wskazówka cieczy na jakies 1/3 dzwignieta, wiem ze teraz mam dieselka i trudniej go zagrzac ale mimo wszystko myslalem ze sie dzwignie ...

Opublikowano
Nie mam webasta w mojej buni , ale w ciezarowce jest tak ,ze zeby odpalalo sie webasto to sterowniki od ogrzewania musza byc ustawione na maksymalne grzanie ale tu przeciez jest sterowanie elektroniczne... W instrukcji od tego w ciezarowce jest informacja , zeby raz na miesiac odpalic , zeby sobie pochodzilo , tak samo z reszta jest przy klimatyzacji. Sprobuj ustawic na maksymalna temperature grzania , morze przepali , a jak nie to pewnie w palniku dysza grzybkami zarosla...
Bad toys 4 Bad boys
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja mam pytanie :) mam tds-a z 97 mała navi plus opcja AUX VENTILATION i do tego przycisk "rest" czy to jest webasto??? bo jak ustawie to mi tylko zimnym dmucha z wszystkich nawiewów a jak włączę rest to tylko na przednia szybę

AUX VENTILATION to przewietrzanie

rest (po lifcie max) to z tego co sie orientuje oddaje zaakumulowane cieplo lub zimno z klimy na postoju, gdy np. na kogos czekasz (bez wlaczonego silnika)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

no wlasnie ,u mnie opcja aux ventilation podświetla sie tylko wtedy gdy chodzi lub powinno chodzić webasto....

normalnie nie da sie tego włączyć,może to dodatkowa wentylacja przy webasto np. wnętrza...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jesli na navi nie pokazuje ci sie opcja webasto, to raczej jej nie masz

to przewietrzanie to dla tych, ktorzy wyjezdzaja codziennie z domu o np. 8 i wychodza z pracy np. o 16 - ustawiasz sobie wczesniej (20 min) opcje przewietrzenia, przychodzisz i w samochodzie jest chlodniej niz byloby normalnie (nagrzanie od slonca)

dla mnie to jest w ogole nieprzydatna opcja

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

niby tak,ale u mnie nie da sie włączyć przewietrzania,bo sie wogóle nie podświetla i nie da sie wybrać tej funkcji,moge w nią wejść tylko podczas pracy webasto...

i to dopiero jest bez sensu.......... :mad2:

• Członkowie klubu
Opublikowano

A ja dzisiaj przychodze rano do autka, myślę sobie 20min webasto pochodziło autko pewnie w kabince zagrzane, faktycznie otwieram drzwi ciepełko. Wsiadam rozkoszuje się ciepłą skórą na fotelach (nienawidze kłaść tyłka na zimnej skórze po całonocnym postoju :twisted2: ) Przekręcam kluczyk, odpalam i ..... ledwo co odpalił :shock:

Normalnie jakbym musiał zakręcić jeszcze raz to bym został na parkingu :jawdrop: Kurna co to jest?? Do roboty mam z 30min jazdy, webasto działa 20min wiec zasada zeby jechac co najmniej tyle co grzac wypełniona :!:

A tu przeciez 10 na plusie, co bedzie jak w zimie w nocy spadnie do -20 :jawdrop: Chyba bede musiał sprawdzić aku, wole miec pewnosc ze w zimie nie spotka mnie jakas niespodzianka, a na razie pozostaje mi płaszczenie d .. y na zimnym fotelu ( na szczescie tylko przez chwile zanim sie sitzheizung włączy :twisted2: )

Pozdro!!

Opublikowano

Sluchajcie, pod maska mam tabliczke i pisze "webasto" i jakies napiecia sa wypisane, chyba...

Wsiadam do kabiny i za cholere nie wiem jak wlaczyc, i czy w ogole go mam?!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wiekszosc e39 530d ma webasto, ale w wersji tylko do odgrzewania silnika (de facto, ono sprawia, ze szybciej robi sie rowniez w kabinie)

wersja bogatsza, to sterowanie w celu ogrzewania wnetrza bez wlaczania silnika

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
A ja dzisiaj przychodze rano do autka, myślę sobie 20min webasto pochodziło autko pewnie w kabince zagrzane, faktycznie otwieram drzwi ciepełko. Wsiadam rozkoszuje się ciepłą skórą na fotelach (nienawidze kłaść tyłka na zimnej skórze po całonocnym postoju :twisted2: ) Przekręcam kluczyk, odpalam i ..... ledwo co odpalił :shock:

Też tak miałem. Twój aku zimą wyzionie ducha.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rozwaz centre futura cf 10, 3 lata gwarancji, 2 lata assistance

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam,

mam pod maska taka naklejke:

http://img361.imageshack.us/img361/7223/dsc00462lc4.th.jpg

chcialem sie dowiedziec czy to orginalne webasto czy dokladane ?? bo nie widze na naklejce znaczka bmw.

W menu mam tylko opcje przewietrzania.

Czytalem na forum ze ponoc mozna aktywowac funkcje ogrzewania postojowego za pomoca komputera serwisowego.

czy to jest mozliwe ?

Autko to E39 '01 z navi 16:9.

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.