Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w jaki sposób sprawdzić w E39, 2.0 benzyna, 1996 rok,autentyczny stan licznika??

Poprzednio miałem 318ti z 1995 roku i tam wystarczyło przytrzymać wciśnięty reset licznika i przekręcić kluczyk do pierwszego zatrzymania, natomiast w tym to nie działa. Może mi ktoś podpowiedzieć?? Z góry dzięki.

Moc jest Bogiem, Prędkość Nałogiem, Drift Zabawą, a BMW Podstawą!

Ten kto wolny, nad swym losem nie płacze.

http://images40.fotosik.pl/109/a7d127f79a376034m.jpg

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam, w jaki sposób sprawdzić w E39, 2.0 benzyna, 1996 rok,autentyczny stan licznika??

Poprzednio miałem 318ti z 1995 roku i tam wystarczyło przytrzymać wciśnięty reset licznika i przekręcić kluczyk do pierwszego zatrzymania, natomiast w tym to nie działa. Może mi ktoś podpowiedzieć?? Z góry dzięki.

O Boże, znowu ktoś powiela te głupoty o teście zegarów w e36;

przy okazji , jak sprzedawałem moja e36 to też znaleźli się tacy fachowcy, co tak sprawdzali przebieg :D

wracając do tematu, kolego: test zegarów- nie ma nic wspólnego z rzeczywistym przebiegiem samochodu, jak ktoś umiejętnie cofnie licznik to nikt tego nie sprawdzi, no chyba,że auto było serwisowane w aso i miało zapisywane przebiegi przy kolejnych przeglądach, naprawach

Opublikowano

Witam. Hm...Co do do E39 nie byłbym pewien czy się nie da sprawdzić. Wiem,napewno,że w E34 nigdzie nie jest zapisywany ale czy w E39-nie mam pojęcia.

Pzdr

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

nie powiem ci jak sprawdzic autentycznosc przebiegu ale obstawiam ze w ASO ci sprawdza faktyczny stan licznika ...

E-39 chyba zapisuje stan licznika ... moze tak jak E-46 (w kluczyku )

(jezeli się myle to poprawcie )

Opublikowano

bzdura.nie ma czegos takiego :mad2:

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
przebieg w e39 jest jeszcze zapisany w module świateł LCM
Opublikowano

w kluczyk przebieg jest wczytywany z pamięci zegarów

nie ma możliwości sprawdzenia autentyczności przebiegu, żadne testy zegarów, żaden program żaden serwis nie sprawdzi ile ma naprawdę km przejechane, jeżeli cofający ma choć trochę pojęcia o tym co robi, a z reguły ma

poza tym poczytajcie tutaj, juz sporo o tym było na tym forum:

jeden

dwa

trzy

dyskusje takie pojawiają się w miarę często na forum i zawsze staje na tym że się nie da sprawdzić

Opublikowano
Jezeli auto bylo serwisowane w ASO BMW; to jak najbardziej jest to do sprawdzenia!
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
taaa, o ile koles nie cofal licznika przed kazda wizyta w aso, albo (choc tego sposobu nie jestem pewien, wiem, ze dziala w innych samochodach) nie wylaczal licznika wyjmujac jakis bezpiecznik jezdzac na dluzszych trasach

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
żeby robić takie numery to trzeba mieć coś z głową :duh:

akurat to z wyjmowaniem bezpiecznika jest bardzo czesta praktyka w przypadku np. samochodow leasingowanych, gdy limitowany jest przebieg (miesieczny/roczny)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
W e39 do '98 jest przebieg w liczniku i LCM (moduł świateł). Od '98 dochodzi jeszcze EWS czyli stacyjka i immo. Można sprawdzić przebieg w kluczyku lub po diagnozie sprzętem za 400zł. Od 2001 (masz tam ringi) często nie idzie zrobić autka po diagnozie i musisz wyciągać licznik i lutować. Modele do 2001 gdzie SW licznika (sprawdzasz wymienionym testem zegarów) to 12 i 13 również musisz wyciągać i robić na stole. Zawsze są ślady - trzeba wiedzieć gdzie patrzeć. Handlarzykom nie chce sie płacić za pełną korentę więc robią tylko licznik. Polecam pierwszy lepszy serwis autoelektroniki.

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl

Opublikowano

dokładnie, jeśli przebiegi w pamięciach się nie zgadzają to będzie się świecić czerwona kropka, więc trzeba pozmieniać wszystko i tak też to robią handlarze

można sprawdzić w serwisie kiedy były robione ostatnie przeglądy i porównać z tym co jest wpisane w książce serwisowej, ale czy powiedzą przy jakim przebiegu były te przeglądy robione??

Opublikowano
Witam!

Z tego co wiem jak zmienisz tylko w liczniku to wyświetla się błąd w liczniku (czerwona kropka).

Pozdro!

no a jezeli ktos podepnie pod kompa i skasuje bład to co w tedy ??? kropka jest czy jej nie ma

(pytam bo brat jest w trakcie poszukiwan E-39 i wolał bym nie wpuscic go w maliny)

:twisted:

http://www.autosoft.pl/product_info.php?cPath=24&products_id=59

według tego linka to cofniecie licznika to tylko chwilka

Opublikowano
taaa, o ile koles nie cofal licznika przed kazda wizyta w aso, albo (choc tego sposobu nie jestem pewien, wiem, ze dziala w innych samochodach) nie wylaczal licznika wyjmujac jakis bezpiecznik jezdzac na dluzszych trasach

swiete slowa!!!!

nawet jak jest ksiazka serwisowa,legalna i prawdziwa to licznik moze byc cofany przed kazda wizyta w aso i co wtedy???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
nie ma możliwości sprawdzenia autentyczności przebiegu, żadne testy zegarów, żaden program żaden serwis nie sprawdzi ile ma naprawdę km przejechane, jeżeli cofający ma choć trochę pojęcia o tym co robi, a z reguły ma

Z tego Co ja wiem to w e39 niema sensu cofać licznika po jak podjedziesz do ASO i wrzucą jakiś moduł elektroniki silnika na kompa to będziesz miał przebieg, a powiem Ci ze zegary też się bardzo żadko ale jednak wymienia z różnych powodów i zkąd myślicz zczytuje sie dane? na słowo?

pozdrawiam

Opublikowano

Wpadło mi coś do głowy...

Któryś z testów OBC podaje ilość przepracowanych godzin silnika.

Można by spróbować obliczyć średnią prędkość pojazdu przez te wszystkie lata. Tylko czy to coś nam powie???

Trzeba by zebrać takie dane od 20, 50 osób i porównać jak to się kształtuje w różnych autach. Skrajne wartości mogą wskazywać na ingerencje.

Opublikowano

godziny pracy silnika tez sie zmienia i ustawia pod przebieg...mozna

poustwiac sobie wszystkie parametry..bynajmniej tak twierdzi moj kolega ktory zajmuje sie tym od zawsze.....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

no właśnie ja też mam kolegę który już dość długo zajmuje się cofaniem liczników i mówi że w każdym samochodzie można ustawić to co się chce i nie będzie problemu, mówił też że najgorsze samochody do cofania to..... kilka modeli citroena

mistszu1 jak koś cofa przebieg to zmienia dane we wszystkich miejscach w których jest on zapisany, inaczej świeci się czerwona lampka pod zegarami

sumując najlepiej nie patrzeć na przebieg tylko na stan samochodu, więcej powiem nam odgłos pracy silnika, wygląd tapicerki itp. niż to jakie cyferki są na liczniku

Opublikowano

mistszu1 jak koś cofa przebieg to zmienia dane we wszystkich miejscach w których jest on zapisany, inaczej świeci się czerwona lampka pod zegarami

sumując najlepiej nie patrzeć na przebieg tylko na stan samochodu, więcej powiem nam odgłos pracy silnika, wygląd tapicerki itp. niż to jakie cyferki są na liczniku

Tak wszystko można ocfnąć ale jak chcesz to cofnij i podjedź do ASO i powiedz ze masz podejżenie cofniętego licznika z czytają ci przebieg z kompa silnika, zegary to nie jest najważniejsza czesć elektroniki samochodu to tylko wyświetlacz , ?Ja kiedyś to sprawdzałem, ale jak chcesz to na jutro myślę będe wiedział z czego można zczytać, a i pozatym słyszałem że jest już ponoć jeden magik w polsce który umie i to przestawić/słyszałem od znajomego który ma warsztat BMW/, ale to nie jest tanie koło tysiaka+części, ....no byłem u niego fakt można tylko pamięć błędów to już baaardzo mało potrafi osób prawdłowo wyczyścić