Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmm, coś takiego udało mi się wygooglować:

http://www.evo.co.uk/carreviews/evocarreviews/22700/bmw_alpina_d10.html

Więc może i to nie jest fake :mrgreen:

Szczególnie fajne jest ostatnie zdanie tego opisu:

"Three years on, and the first car I've personally awarded the full five stars is... a diesel. Shoot me down in flames."

:D :D

Swoja droga sorki za - głupie byc może - pytanie ale o co chodzi z przekreślonym VINem :?:

Opublikowano
Swoja droga sorki za - głupie byc może - pytanie ale o co chodzi z przekreślonym VINem :?:

O ile wiem, Alpina wywala numer VIN nadany przez BMW i wkłada swój. Ten nowy, z Alpiny powinien także być wpisany do dowodu (ale tego pewien nie jestem :worried: ).

Opublikowano

O ile wiem, Alpina wywala numer VIN nadany przez BMW i wkłada swój. Ten nowy, z Alpiny powinien także być wpisany do dowodu (ale tego pewien nie jestem :worried: ).

Tak właśnie podejrzewałem, ale nigdy wcześniej nie zetknąłem sie z takim zjawiskiem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm, coś takiego udało mi się wygooglować:

http://www.evo.co.uk/carreviews/evocarreviews/22700/bmw_alpina_d10.html

z opisu wynika, ze za podstawe modyfikacji wzieli wersje 184km czyli przed liftem

"Switchtronic option, which means you can change gears manually via two buttons on the steering wheel if you move the standard gear selector from standard to sport settings" - fajne, w tej na allegro to chyba wlasnie jest

"the D10's 0-100 time of 17.5secs (..) is a full 10secs better than a standard 530d can manage" - az takiej zadyszki zwykly 530d dostaje po 100 km/h, ze na na dodatkowe 60 km/h (powyzej 100 km/h) potrzebuje az prawie 20 s.? cos mi tu nie pasuje

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Każde bmw po przeróbce w Buchloe staję się alpiną i w związku z tym ma nabijany na kielichu właśnie nowy nr vin, w niemieckim brifie takie auto nazywa się alpina, i dalej bmw/alpina, potem model np d10, w polskim dow. rej. będzie już tylko alpina, potem model zależnie jak diagnosta wpisze na pierwszym przeglądzie. Alpina w DE, podobnie jak np hartge, funkcjonuje na prawach producenta aut.

Te dane odnośnie przyspieszenia mogą być prawdziwe, moje poprzednie auto do 100km miało 7,5, do 180 - 25s, a do 200 - 39s...

Te skrzynie switchtronic były montowane już w b3 /e36/ i są stosunkowo szybkie, na tamte lata nawet b.szybkie.

Wg mnie alpiny to lepsze auta niż emki, choć na torze porównywalny mpower będzie górą.

Ta d10 jeśli jest zdrowa to b.fajne auto, choć nie mam wiedzy nt. ewentualnych problemów z serwisowaniem konkretnie tego silnika i tej skrzyni. Generalnie alpiny są świetnie poskładane i b.trzmają cenę.

pzd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te dane odnośnie przyspieszenia mogą być prawdziwe, moje poprzednie auto do 100km miało 7,5, do 180 - 25s, a do 200 - 39s...

zgodnie z danymi z naszej bazy danych - e39 530d do 2000 r. 0-160 km/h 21,8s, 530dA 24,2 s

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
na allegro namierzylem cos takiego?

http://moto.allegro.pl/item240231760__jedyna_w_polsce_bmw_alpina_3_0_biturbo_diesel.html

sciema, czy faktycznie to alpina o mocy 245 km? czym sie rozni silnik od wersji cywilnej? rozumiem, ze ma 2 sprezary...

Stoją dwie sztuki w Moskwie i jedna w Kijowie w salonie Alpina. Bez problemu wsiadasz i jedziesz na jazdę próbną, jeśli wyglądasz w miarę schludnie i sprzedawca skojarzy Cię z potencjalnym klientem. Jeździłem tym autkiem ze wspólnikiem dwa razy. Raz w Kijowie i raz w Moskwie.

Niestety Polska jest za bidna na salony Alpina. Szkoda bo ładnie się prezentują i chociaż człowiek by popatrzył, pojeździł próbnie i pomarzył nad nową sztuką Alpinką. :roll2:

P.S.

Cholernie drogie tam były z tego co pamiętam. Wychodziło jak za nowe E60 w podstawowej wersji

"Wierzę, że instytucje bankowe są bardziej niebezpieczne dla naszych swobód niż armie. Poprzez kontrolę emisji kredytów, banki i korporacje zabiorą ludziom wszelką własność, dopóki ich dzieci nie obudzą się bezdomne w kraju, o którego wolność walczyli ich ojcowie."

T.Jefferson 1802 rok

Opublikowano

.

nie podejrzewalem ze 3.0d potrzebuje az 14 sekund zeby dojechac do 200 ze 180...

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam

jak masz w D10 AT to może zapodaj jakieś oznaczenie skrzyni ??, bardzo mnie ciekawi co za skrzynka tam siedzi.

spox.. jutro( poniedziałek) pogrzebię i dam jakieś dane

Opublikowano
Witam

jak masz w D10 AT to może zapodaj jakieś oznaczenie skrzyni ??, bardzo mnie ciekawi co za skrzynka tam siedzi.

... nie wiem czy dobrze spisałem, z nalepki kodowej na skrzyni. dojścia tam nie ma żadnego i tylko tyle udało mi się odczytać: 1058 000 033UF

.. TYP skrzyni spisana z książki serwisowej ZF 5HP 24

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
auto do 100km miało 7,5, do 180 - 25s, a do 200 - 39s...

Te skrzynie switchtronic były montowane już w b3 /e36/ i są stosunkowo szybkie, na tamte lata nawet b.szybkie.

pzd.

Do 200km/h 39 s ?

Jesteś pewny że czegoś nie pomyliłeś?

Moja 530i robi to w 29 sekund...

Opublikowano

.

nie podejrzewalem ze 3.0d potrzebuje az 14 sekund zeby dojechac do 200 ze 180...

bo nie potrzebuje :)