Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:( no szlag.

Możliwość to kwestia budżetu na koła i tylko o to chodzi. Te obecne felgi mi się podobają i chciałem na nich założyć oponki. No ale widzę że pozostaje mi albo wariant 1 a wtedy dostanę te opony w tych rozmiarach z Continentala albo zakup felg 17-ek.

Co byś polecał gdyby to jednak miały być 17-ki?

I czy różnica szerokości między tyłem a przodem jest przeliczana czy po propstu dobieramy przód i tył ten sam lub w alternatywnie tył szerszy od przodu?

Opublikowano

A może załóż sobie na wszystkie cztery felgi jednak ten sam rozmiar np.: 225/55/R16 (wiem, że chciałbyś szerzej z tyłu, ale...), w ten sposób będziesz miał możliwość przekładania opon z tylnej osi napędowej, przy której będą się one ścierały szybciej, na przednią w celu wyrównania zużycia. Tego przy różnych szerokościach zrobic nie możesz.

Jest to bardziej poprawne przy takim samochodzie jak Twój, a jeżeli kontroluje się takie zużycie to można na takim komplecie pojeździć dłużej.

Co innego gdybys miał felgi w rozmiarze 18 lub 19 cali i do tego na tył byłyby szersze, wtedy trzeba dać szerszą oponę z tyłu, ale jeżeli masz ładne 16 calowe felgi to moim zdaniem lepszy wariant to cztery takie same.

Pozdrawiam