Skocz do zawartości

Zintegrowane foteliki dziecięce e39 po lifcie

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam!

Posiadam takie cóś w swoim touringu. Nie chce katować skóry fotelikiem dziecięcym, wiec pomyślałem ze skorzystam z tych zintegrowanych. Wygląda to jak taki "poddupnik" wysuwany z siedziska, który powoduje że dzieciak siedzi wyżej. Na owych fotelikach jest wyraźnie wskazane, że dopiero dziecko pow. 3,5 roku moze z nich korzystać, moj maluch jest młodszy, ma dopiero 2 latka, z ilustracji na owych fotelikach wywnioskowałem że aby bezpiecznie mógł z nich korzystać to potrzebna jest jakaś dodatkowa część/części mocnowane do tego siedziska. Zapytałem więc w ASO, panowie posprawdzali w systemie ale nie umieli udzielić odpowiedzi co konkretnie trzeba zamówić zeby działało. W szczególności nie byli pewni co do jednego elementu (kosztuje ponad 800 - bo jest ze skóry). Jezeli ASO nie wie :jawdrop: to kto mi pomoże jak nie Wy :mrgreen:

Może ktoś ćwiczył ten temat i może rzucić nieco światła na ten "istotny" dla ASO problem ;)? :modlitwa:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Naprawde nikt z Was nie ma takiego ustrojstwa w aucie :shock: ? Chyba że nie używacie bo jest z tym za duzo problemów :lol: ?

Anybody? Nie dajcie sie prosić :cool2:

mam takie siedziska (iso-fix, jakos tak to sie nazywa), ale nie korzystam, bo nie mam dzieci

wydawalo mi sie, ze po prostu sadzasz tam malucha (takiego wiekszego, nie niemowlaka), aby byl wyzej i zeby go pas lepiej trzymal

nie wiem jaka tam jeszcze czesc by miala przychodzic

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Członkowie klubu
Opublikowano
Isofix to system mocowania normalnego fotelika nie za pomocą pasów bezpieczeństwa tylko do takich dwóch otworów znajdujących się pomiedzy kanapą a oparciem. Zgadzam sie ze fotelik bezpieczniejszy od tych "podpupników" dlatego na tym podwyzszeniu mozna sadzac tylko dzieci pow. 3.5 roku. Zeby posadzić na tym mniejsze dziecko potrzebne sa jakies dodatkowe elementy stabilizującec dzieciaka, stoliczek i oparcie jak sadze. Tylko ze nawet kurna w ASO nie wiedzą jakie i ile to ma kosztować :duh:
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzieki :cool2:

Zaopatrzony w te dane podzwoniłem jeszcze raz do ASO i znowu nic :mad2: Otóż dwie różne ASO podają że potrzeba róznych rzeczy.

Jedna twierdzi, że nalezy zakupić wyłacznie te dwa elementy przedstawione tutaj

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DT51&mospid=47546&btnr=82_0798&hg=82&fg=31

Druga zaś, że nalezy dokupić element przedstawiony pod pozycją nr 4 na tym zdjęciu CHILD SEAT COVER IN LEATHER N6SW SCHWARZ (wspomniane "podpupniki" są tu przedstawione pod pozycją 3)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=52_0824&hg=52&fg=50

Wszystko ok, tylko że zadna ASO nie chce zamówić tego elementu na próbę, gdyby się okazało że ta 4 jest zbędna. O ile te dwa pierwsze elementy wskazane na pierwszym linku to pikuś bo koszt wynosi około 800-900, to ten "niewiadomo czy potrzebny" podraża całą sprawę o 900 bo jest wykonany ze skóry

:jawdrop:

No i dalej wiem ze nic nie wiem :duh:

Opublikowano

w etk jest tak:

do ilustracji z pierwszego linka (czyli ten fotel z oparciem) sa takie podpisy:

DLA SAMOCHODÓW Z

WBUDOWANE FOTELIKI DLA DZIECI (S469A = TAK)

TYLKO W POŁĄCZENIU Z

OPARCIE KOMFORT

i czesc numer 01 nazywa sie stolik odbojowy

02 oparcie komfort

ponizej jest dopisek:

FURTHER INFORMATION ON THE ILLUSTRATION 52_0824 REAR SEAT WITH CHILD SEAT (czyli to co dales w linku drugim)

jeszcze wg tego cennika co ja mam to 01 kosztuje 279,68 (chyba netto)

przechodzac teraz do drugiej ilustracji:

04 to OBICIE FOT. DLA DZIECKA

03 to ELEMENT TAPICER. FOTELIKA DLA DZIECKA

nie mam pojecia jak to powinno byc...

jedynie wymyslilem cos takiego:

1) jezeli masz fabrycznie wbudowane foteliki dla dzieci (czyli kanape taka jak czesc 02+03 z drugiego linka) to 03 podnosisz do gory, ona wtedy cofa sie do oparcia i dla duzego dziecka pelnilaby funkcje "poddoupnika", instalujesz dokupiony stolik odbojowy (popatrz na "nogi" stolika - z przodu sa dluzsze tak zeby pasowaly w ta dziure powstala po podniesieniu 03) i oparcie komfort, do tego trzeba dokupic 04, zeby wsadzic w ta dziure po 03 i zeby mloda/mlody mial gdzie nogi oprzec

2) jezeli masz kanape bez fotelikow dla dzieci, czyli z tego co rozumiem czesci 03 - musisz zakupic "zwykly" fotelik - najlepiej z katalogu BMW :D np. 82 22 0 153 306 :)

edit: aha, juz z tego wszystkiego zapomnialem, ze masz kanape z fotelikiem, czyli jak dla mnie musisz zakupic 04 za 800 + stolik z oparciem za 300 (chociaz niby pisales,ze za 900 - zadzwon moze jeszcze do innego aso o cene, ale pewnie u mnie jest blad)...

Opublikowano
ewentualnie kup czesc 04 materialowa (380pln) lub ze sztucznej skory (410pln) bo tez akutrat wystepuje w czarnym, zawsze to polowe taniej, a dzieciak i tak podniszczy to butami, wiec zostanie jeszcze na ewentualne pozniejsze obszycie
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Tez wszystko analizowałem i wydaje mi się że trza zakupić wszystkie te elementy, łącznie z tą 4. Wprawdzie mam juz fotelik dla Miśka, ale nie chciałem się męczyć z przekładaniem fotelika z auta żony do bumy i z powrotem stąd wpadłem na pomysł wykorzystania tych podpupników. Ale jak mi się z tego koszt blisko 2k zrobił to raczej sobie odpuszczę, chyba ze stwierdze ze fotelik dzieciecy mi kanceruje tylną kanapę :mad2: :mad2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
to moze podkladaj jakis kocyk pod fotelik jesli mozna... przynajmniej nie wytrze skory

Tak właśnie robię ale niestety stelaż fotelika się "odgniata" na oparciu i zostają ślady, mam nadzieje ze nie bedą to ślady permanentne :mad2: