Skocz do zawartości

jakim olejem zalac 325i???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem kolego z jakiej literatury zaczerpnąłeś te informacje i dla jakich silników BMW to jest napisane, ale żaden producent oleju nie proponuje oleju mineralnego do silników BMW produkowanych przed 98 rokiem i takich silników jak w modelach: 320i, 323i, 325i, 328i a tym bardziej producent BMW

Jeżeli sama firma produkująca oleje nie proponuje ich do BMW a co ważniejsze producent BMW to chyba są ku temu powody. No chyba ze ty jesteś od nich wszystkich mądrzejszy.

Druga sprawa. Jeżeli osoby które stosowały olej mineralny na swoja odpowiedzialność (gdyż usłyszały od takich ludzi jak ty ze zmienia sie z półsyntetyku na mineralny przy przebiegu =>200 tys) skarżą sie na głośną pracę hydrauliki a gdy wracają do zalecanych oleji i ona cichnie całkowicie albo zmniejsza sie poziom hałasu to chyba coś to oznacza ???

Co do zakresów temperatur, lepkości oleju i całej tej teorii masz racje wszystko sie zgadza nikt tergo nie neguje ale nie stosuje sie takiego oleju do BMW.

Jestem świadkiem i sam doświadczyłem ze silnik przy oleju 5W a 10W pracuje całkiem inaczej mimo normalnej temperatury otoczenia w obydwu przypadkach. Przy oleju 5W naprawde szybciej sie wkręcą i lepiej reaguje a co dopiero przy oleju 15W

Edytowane przez Dragon240-BMW Klub Polska
Opublikowano

heheh

jedz do jakiego kolwiek goscia ktory serwisuje BMW to jak powiesz mu ze chcesz mineralnym zalac to Cie smiechem chyba zabije :lol:

kolego nie wiem z koleji jakich ty reklam się naoglądałes ale napewno nie są one mądre

Opublikowano

Na forum jest mnóstwo opinii o przechodzeniu z mineralnego na półsyntetyk i ostatnio trochę ich sobie poczytałem i negatywnej w zasadzie nie znalazłem sam jestem po takiej zmianie i oczywiście hydraulika sporo przycichła a wcześniej lubiła sobie pocykać trochę teraz tylko jak odpalam po dłuższym postoju takim kilku dniowym to lekko słychać. jestem zadowolony z poprawy bo już myślałem że remont będzie trzeba zrobić. Ostatnio brat w Calibrze za moim przykładem zmienił też na półsyntetyk i poprawiło mu się ciśnienie oleju do tego stwierdził że przycichł silniczek trochę.

Wobec tylu przykładów ciężko uwierzyć w zbawienne właściwości oleju mineralnego. Powiem tak jeśli nie szkodzi silnikowi to na pewno mu nie pomaga. Natomiast używanie półsyntetyka poprawia niektóre parametry i pewnie stąd również wynika różnica w cenie :D .

BMW forever!!!
Opublikowano
Weźcie sobie Panowie na logikę jak na dłuższą metę zachowa się silnik który zacznie jeździć na rzadszym oleju, niż był wcześniej długo lany :wink:
Opublikowano
Weźcie sobie Panowie na logikę jak na dłuższą metę zachowa się silnik który zacznie jeździć na rzadszym oleju, niż był wcześniej długo lany :wink:

No właśnie - sam sobie odpowiedz, bo jak zerknę w pierwszy post to jest cytat:

"auto mialem do tej pory zalane castrolem edge"

Castrol Edge - to chyba nie jest olej mineralny, a takowy TY właśnie w tej odpowiedzi polecasz .. :duh:

jesli sie nie myle:

Ja bym zalał Lotosa Mineralnego ale zmieniał co 10 000. Nie warto inwestować w jakiś super olej z reklamami telewizyjnymi.

No może ja coś pokręciłem ... :roll:

Najlepiej dać o tej samej klasie lepkości co był do tej pory - wg mnie

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

Opublikowano

Natknalem sie na ta wypowiedz z przed miesiaca czytajac forum, mysle ze to dowodzi o fiasku calej teorii na temat oleju mineralnego.

Ja zmieniam co 20 000, wiem że to troche dużo, ale mam 260 000 przebiegu, drobne wycieki, klekot, więc jadęna dobicie :twisted:

Pozdrawiam

Opublikowano
ostatnio zmieniałem olej w swojej 320i 93r. 245 tys. przebiegu i zdecydowałem się na zmianę z shell helix 10W-40 (31 zł/l) na olej BP 10W-40 (19 zł/l) i zaopserwowałem, że na zimnym silniku po odpaleniu grają zawory ale po chwili sie wyciszają a na shellu miałem coś takiego tylko zimą i teraz mam dylemat czy dobrze zrobiłem, że zmieniłem shella na BP..... proszę o opinię znawców
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
panowie mam pytanko apropo gestości olei w sensie, kupiłem niedawno e30 2.5 i niespecjalnie wiem co koleś miał tam zalane, pomyslałem z miejsca ze zleje go 10w40 (jak na moje najbezpieczniejsze wyjscie z sytuacji minerał za gesty a pełen syntetyk to podobniez zadziutkie). Znajomy mi zaproponował za sensowne pieniądze olej quackerstate 10w60, podobno przyjemny olej do bardziej obciążającej silnik jazdy,, Tyle ze jak wygląda jego gestesc tj. jak go wleje do mojej nowej pszczółki czy nie zacznie wylewać go dalej niż jechać. Kondycja silnika hmmm przebieg trudno powiedzieć, mysle koło 250tys, głowica sie delikatnie spoci ale plamki nie zostawi, spaliny nie mają jakiś dziwacznych kolorów. Także panowie co powiecie o tym oleju, czy to ma sens do ( co tu dużo mówić ) troszke starszego motoru??
Opublikowano

:shock:

Czesc

z tymi olejami to kaplica a sprzedawcy laduja nas w banie :duh:

Ja mam wrazenie ze najlepiej sie jezdzi z 10w40 liqui moli superlight

Mam e 36 320i i probowalem tez Castrol 5w40 Dynatec 7 i mam wrazenie ze

na castrolu klepie lub stuka caly silnik!!!

Ten olej jest jakis za cienki i przy wyzszych obrotach prawdopodobnie urywa sie film smarujacy???? :jawdrop:

Niewiem??? Ale z 10w40 chodzi ciszej.....liqui moli superlight