Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam felgi oryginalne stalowe '15 BMW od e36. Nie znam szerokości bo nigdzie nie pisze. Optymalna szerokość opony do nich jest 185 wiec chyba mniej wiecej 6 cali beda miec. I teraz moje pytanie: jakie najwęższe opony moge na nich założyć? I ile wynosiłby wtedy profil opony, aby zachowana była oryginalna średnica koła?
Opublikowano
Ok, dzieki. To rozmiar felgi już znam, a teraz jaką opone najwęższą uda mi sie na tą felge założyć? I jaki ona musi miec wtedy profil?
Opublikowano
ja na 15 cali mam 195\60 :mrgreen: a zalozyc mozesz 215 na profilu 45 lub 225 na 40 lub 205 na 50 pozdro :8)

chyba kolego źle przeczytałeś. Pytałem o najweższą opone a nie o najszerszą. Myślalem cos o oponach 145, ale nie wiem czy da rade az takie waskie naciagnac. orientuje sie ktos?

Opublikowano
ja na 15 cali mam 195\60 :mrgreen: a zalozyc mozesz 215 na profilu 45 lub 225 na 40 lub 205 na 50 pozdro :8)

chyba kolego źle przeczytałeś. Pytałem o najweższą opone a nie o najszerszą. Myślalem cos o oponach 145, ale nie wiem czy da rade az takie waskie naciagnac. orientuje sie ktos?

a co ty chcesz te felgi z oponami 145 do przyczepki założyć ?? bo chyba nie do e36

Opublikowano

Witam !!!

bieniu3000 czy ty chcesz sobie dojazdówke zmontować bo chyba nie zamierzasz jeździć na oponach 145? Chyba maluch ma szersze hehe. Wątpie czy kto kolwiek z forum zakłada węższe opony niż 185 do buni.(chodzi mi o letnie). Chyba że masz zamiar pokręcić laczka bo tak to nie widzę sensu w tym co zamierzasz zrobić.

Pozdrawiam

Opublikowano

145??? jaja sobie robisz?

węższe niż 185 nie ma sensu, a najlepiej 205. wiem, że to tylko 316, ale samochód na oponach węższych od 175 zdecydowanie traci prowadzenie z którego znane jest bmw, i np wyjeżdża przodem przy byle okazji, popiskuje na rondzie (przy normalnym przejeździe oczywiście) i takie tam jeszcze różne podobne hece odczynia.

jeżeli nie masz aktualnie kasy na wymianę, to żaden wstyd, 4 nowe porządne gumy to nie paczka popularnych. możesz poszukać czegoś używanego, np z kół zapasowych (ale może być stare) albo z czegoś co niedawno przyjechalo na handel.

pozdr

Opublikowano
Hehe dzięki chlopaki za wypowiedzi, nie bulwersujcie sie, jeszcze mi nie odbiło żeby na takich kapciach jezdzic :twisted2: Ja mam założone na lato 205 a na zime 185, na nowe oponki też mnie stać. Chciałem tylko skombinować sobie ze 2 takie oponki na wykończeniu i spróbować zręcznościówki na mokrym placu, w końcu to tylko 1.6, wiec chyba sami rozumiecie. Na 205 to nawet nie próbuje, bo szkoda mi auta katować, a i tak by z tego nic nie wyszło :nienie:
Opublikowano

a chyba ze tak :mrgreen:

w takim razie najwężej chyba będzie 155-165. 175 zimowa wchodzi i wygląda jeszcze nienajdramatyczniej. ja bym pojechał do jakiegoś wulkanizatora, co ma dużo używanych gum na placu, i coś dobrał, no bo nowe do zdarcia to chyba troche szkoda... wybieraj starsze rocznikowo opony (guma juz nie jest taka przyczepna) i z niskim profilem (lepiej się kontroluje samochód).

pozdr

Opublikowano
Najbezpieczniejszy jest max rozmiar niższy lub wyższy od przyjętego dla danej felgi. Osobiscie mam na dojazdówce 165 i tez jest ok ale to dojazdówka. Z drugiej strony na oko juz widze ze 155 tez bylaby dobra. O 145 można zapomnieć.
arop
Opublikowano
Witam. Mam felgi oryginalne stalowe '15 BMW od e36. Nie znam szerokości bo nigdzie nie pisze. Optymalna szerokość opony do nich jest 185 wiec chyba mniej wiecej 6 cali beda miec. I teraz moje pytanie: jakie najwęższe opony moge na nich założyć? I ile wynosiłby wtedy profil opony, aby zachowana była oryginalna średnica koła?

kup dwie dojazdówki... zrecznościówki naperwno będziesz miał sporo na nich i na mokrym terenie...

jesli chcesz juc cos takiego..to moze zaczekac na snieg .... i wtedy sobie pokrecisz jesli jzu tak bardzo chcesz...

316...troche szkoda...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

kup dwie dojazdówki... zrecznościówki naperwno będziesz miał sporo na nich i na mokrym terenie...

jesli chcesz juc cos takiego..to moze zaczekac na snieg .... i wtedy sobie pokrecisz jesli jzu tak bardzo chcesz...

316...troche szkoda...

Z dojazdówkami też jest dobry motyw, ale za duża inwestycja na pare minut wygłupów :twisted2: Co do zimy to można sobie najwyżej boka na zakrecie postawić, albo baczka zakrecic pod tesco, bo tak to już za mała trakcja na jazde. Koła sie kreca a auto nie jedzie. No nic kolega ma stare opony z borewicza, łyse twarde 155 wiec spróbuje. Jak bedzie kaszana to nie bede auta meczyl bo szkoda :cool2: