Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak zdjąć boczki przednich drzwi? Strasznie mi hałasują szczególnie na dole podczas zamykania drzwi ewidentnie słychać jak boczki są obluzowane. Chciałbym je zdemontować i w jakiś sposób sztywniej zamontować. Pytanie tylko jak?
Opublikowano
pod klamką jest śróbka (powinna być zaślepka) a następnie wsadz palce pod boczek gdzieś zdołu drzwi i pomalutku w lewo i prawo odczepiaj poszczególne spinki (szarpnięciem do siebie )
Opublikowano

jeszcze jest śrubka w kanale wentylacyjnym do kratki widocznym po otwarciu drzwi, trzeba też wyjąć i odłączyć: panel do szyb, przyciski do pamięci foteli i lampkę oswietlenia podłogi.

Przed zabawą proponuję zaopatrzyć się w kilka nowych zapinek, pewnie kilka jest połamanych lub połamią się przy demontażu (kosztują grosze) żeby nie rozbierać dwa razy

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Dobrze jest też włożyć coś pasującego np cienki mocny wygięty śrubokręt pomiędzy tapicerkę a blachę i podważać tapicerkę przy samych zaczepach, nie odkształca się wtedy tapicerka i zaczepy zostają w całości
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie próbowałem zdemontować boczki w E39 spinki odczepiłem, śrubkę odkręciłem i nie dało rady zdjąć boczka. Mam wrażenie , żę gdzieś na środku tapicerki od środka jest jeszcze jakieś mocowanie , które utrudnia mi zdjęcie tapicerki. Czy ktoś podpowie co mi utrudnia zdjęcie tego boczku?

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
Panowie próbowałem zdemontować boczki w E39 spinki odczepiłem, śrubkę odkręciłem i nie dało rady zdjąć boczka. Mam wrażenie , żę gdzieś na środku tapicerki od środka jest jeszcze jakieś mocowanie , które utrudnia mi zdjęcie tapicerki. Czy ktoś podpowie co mi utrudnia zdjęcie tego boczku?

Dzięki i pozdrawiam

no ale klamkę odkręciłeś?

z tego co pamietam klamka, śruba w wlocie i wtedy od dołu podrywanie tapicerki

która jest zalożona u góry i sama schodzi,

co było baardzo łatwe

Opublikowano
jeszcze jest śrubka w kanale wentylacyjnym do kratki widocznym po otwarciu drzwi, ... typer

tę śrubkę wykręciłeś?? Jest za zasówką otwierającą wentylacje. I jeszcze jedno, po odkręceniu dwuch śrubek i odpięciu zatrzesków, tapicerę trzeba szarpnąć do góry.

Ale poszukaj :search: głębiej, bo gdzieś jest na forum pełna instrukcja wraz ze zdęciami, ale teraz nie mogłem znaleść.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
Są chyba 2 śrubki, na pewno trzeba wyjąć panel sterowania szybami. Naokoło poza górą jest mnóstwo zapinek. Po wypięciu wszystkich trzeba lekko pociągnąć do góry, bo boczek "wisi" przy krawędzi szyby...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na środku jest jeszcze jeden duży zaczep.

Dokładnie na środku jest jeszcze jeden uchwyt,jak odchylisz tapicerke to go zobaczysz

Opublikowano

Sołtys napisał:

Na środku jest jeszcze jeden duży zaczep.

I to właśnie będzie to, bo wszystkie śrubki odkręciłem i zaczepy wokół obwodu drzwi też odpiąłem. Pozostaje ten duży zaczep o którym pisze Sołtys. Mam nadzieję, żę teraz mi się uda. Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedź.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
ja swoj boczek zdejmowalem sam bez niczyjej pomocy jezeli odkreciles wszystkie śrubki wymontowales panel opuszczania szyb i ustawiania lusterek to zostalo ci jeszcze tylko wyjecie klamki i niestety czego nie lubie musisz uzyc teraz siły zeby wypiać spinki na których boczek sie trzyma będziesz miał problem napewno z jedna spinką ktora jes po środku boczka do niej musisz użyć wiecej siły nie martw sie nic sie nie stanie POWODZENIA