Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czesc,

caly czas neka mnie ta kwestia, czy mozna sprawdzic stan turbo sprezarki bez wyjmowania jej?

interesuje mnie przede wszystki uzyskanie informacji, ze turbo jest w b. dobrym/dobrym/zlym/oplakanym stanie, tak aby nie byc zaskoczonym gdzies na trasie, kiedy olej pojdzie w wydech...

ktos cos wie na ten temat?

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
mysle ze najprostrza sprawa jest sprawdzenie wirnika a mozna dostac sie do niego sciagajac przewod dolotowy jak sa luzy to nieciekawie sie zapowiada
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok, dzieks za odpowiedz

poprosze przy okazji, aby ktos kto nie ma 2 lewych rak jak ja (i wie gdzie jest dolot :) ) sprawdzil to

pytalem o to w serwisie garretta http://www.motoarena.pl

powiedzieli, ze musze do nich przywiezdz wymontowana sprezarke, 300 zl netto ekspertyza - cena nie jest zaporowa, ale wyciganie turbo, wozenie do nich troche mnie przerasta czasowo...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

zaznaczona czesc strzalkom na fotce,tam znajduje sie wirnik i tylko w ten sposob mozna co nieco sprawdzic nie wyciagajac turbiny

http://i5.photobucket.com/albums/y167/Elvishh/M5/turbo.png

Opublikowano

Ja akurat trafilem [niestety zaraz po zakupie autka] na turbine - padakę

U mnie objawy charakteryzowaly sie nastepujaco:

- przyspieszenie i v max znacznie gorsze niz fabryka daje [v max ok 200km/h]

- max obroty to ok 3200 i wyzej sie nie wkrecala [pewnie z powodu niedoboru powietrza ktore turbina pompuje]

- coraz wiekszy swist [ po prostu z dnia na dzien praktycznie chodzila coraz glosniej]

na szczescie nie skonczylo sie na calkowitej jej smierci tylko w miare szybko zajelem sie sprawa, wysyłałem turbine do serwisu REAM turbo - po ogledzinach okazalo sie nast:

- kierownica sterujaca platami wirnika do wymiany

- walek i wirnik do wymiany [luzy na walku - sam osobiscie majac w reku turbo czulem jakos na mniej wiecej milimetr luz na wirniku/walku]

wiec praktycznie wymienili mi wszystkie bebechy z turbiny lacznie z uszczelnieniami i wywarzyli nowy wirnik z walkiem - wszystko zamowione prosto z garetta

dali gwarancje na rok

za calosc zaplacilem 1400 pln

od tamtej pory jezdze ok 4 miesiecy bez problemow [dodatkowo zavirusowalem ja na 220 koni]

ponizej zobacz link odnosnie najczestszych awarii turbosprezarek i ich objawow:

http://www.reampoland.pl/index.html?idg=turbo-diagnostyka&sklep=

pozdr

• 6 lat później...
Opublikowano
Witam. Odkopuje temat ale nie moge nigdzie znalezc jak sprawdzić w inpa turbine? Coś zaczęła kopcić mi bejca i nie wiem czy czasami nie turbo bo wtryski w normie chyba że jeszcze przez egr może? Dzieje się to przy gwałtownym ,, bucie ''