Skocz do zawartości

Ile oleju wchodzi do e30 M40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przepraszam za pytanie ale ile oleju wchodzi do silnika 1.8 m40 z e30-stki. Pewnie było na forum ale nie znalazłem. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
Opublikowano
Ej! Uważaj z tym 4 litry! Ja odkręciłem spust, BA! zdjąłem miskę bo wtedy akurat musiałem ją pospawać, dodatkowo wyjąłem filtr oleju i samochód tak stał w piwnicy na kanale całą noc i rano wlałem około 3,8 litra i poziom miałem 2mm ponad max! Także jak masz bańke 4l to Broń Boże nie wlewaj wszystkiego bo przelejesz solidnie. Na moje oko powinno się lać około 3,6-3,7 litra
Opublikowano
ja w silniku m40 b18 zalewam 4.5l i jest prawie pod kreskę max więć nie wiem w czym są takie różnice??????? znajomy też mieści spokojnie 4.5l i nawet katalog mobila tak podaje.. :?:

Było - BMW - E36 318i 113KM M40B18 1991

Jest - BMW - E46 318i 143KM M42B20 2003

+ - BMW - E90 318i 143KM M43B20 2010

Opublikowano
mattiss kiedy wam te drogi naprawia jechalem przez Wroclaw ostanio i jezdem nadal w szoku.popieram 4l.

Daj Pan spokój :D Drogi wrocławskie to taki szlam, że ciężko o drugie tak ciekawe trasy w tym kraju... :mad2:

Ale pocieszam się cały czas, że te wszystkie objazdy i korki mają na celu polepszenie standardu poruszania się po Wrocławiu w przyszłych latach. Faktem jest, że w całym chyba kraju nie ma robót drogowych na taką skalę jak we wro :twisted2:

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
mattiss kiedy wam te drogi naprawia jechalem przez Wroclaw ostanio i jezdem nadal w szoku.popieram 4l.

Daj Pan spokój :D Drogi wrocławskie to taki szlam, że ciężko o drugie tak ciekawe trasy w tym kraju... :mad2:

Ale pocieszam się cały czas, że te wszystkie objazdy i korki mają na celu polepszenie standardu poruszania się po Wrocławiu w przyszłych latach. Faktem jest, że w całym chyba kraju nie ma robót drogowych na taką skalę jak we wro :twisted2:

Pozdrawiam

mattiss w Gdańsku co chwilę coś remontują, co chwilę objazdy, masakra, nienawidzę tam jeździć bo nigdy nie pojadę zaplanowaną drogą tylko muszę odkrywać Gdańsk na nowo bo coś pozmieniali...

Opublikowano
Wlałem 4.25 jak wyczytałem w instrukcji i mam 2 mm wyżej max:/ cholera cza będzie upuścić odrobinkę. Swoją drogą zmieniałem olej bo uszkodziłem miskę i musiałem ją pospawać. Wlałem półsyntetyk zamiast minerału i mam nadzieje ze nie zaszkodziłem silnikowi.
Opublikowano
Wlałem 4.25 jak wyczytałem w instrukcji i mam 2 mm wyżej max:/ cholera cza będzie upuścić odrobinkę. Swoją drogą zmieniałem olej bo uszkodziłem miskę i musiałem ją pospawać. Wlałem półsyntetyk zamiast minerału i mam nadzieje ze nie zaszkodziłem silnikowi.

1. Nie upuszczaj, może tak być, pewnei i tak troszeczkę spali, też tak mam.

2. Też zmieniałem ostatnio olej spawając miskę i pamiętaj że przez spaw bagnet pokazuje troszkę za dużo

3. Nie zaszkodziłeś, 10W40 możesz lać, ale nic lepszego!

Opublikowano

Proszę Moderatora o zamknięcie tematu, bo to totalny absurd!

To nie jest ankieta tylko proste pytanie, które wymaga krótkiej odpowiedzi. Zresztą ta została już udzielona 4 litry wchodzi do m40 z wymianą filtra. Jeśli nie wymienia się filtra to 3,75.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png