Skocz do zawartości

Dudnienie w aucie i mimialne wibracje od 2tys/obr do 3tys...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Juz wczesniej pisalem kilka razy o moim problemie. O wystepjacym dudnieniu i minimalnych wibracjach auta od 2 tys.obrotow. Obojetnie jaki bieg przy 2 tysiacach zaczyna sie dudnienie. Calyc zas podejrzewalem wtryskiwacz, ale bylem juz dwa razy na kompie i wtryski sa ok. Wymienilem tez podpore walu i jeszcze miliony roznych rzeczy w zawieszeniu. Nic to nie dalo. Nie wymienilem jeszcze tuleji centrujacej http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=26_0188&hg=26&fg=10

nr 1 na rysunku.

Teraz pytanie: czy ta tuleja moze powodowac to dudnienie i wibracje? One pojawiaja sie tylko wtedy kiedy przyspieszam od 2 tys. w gore na obojetnie na jakim biegu. Najbardziej odczuwalne na 4 i 5-tce gdy mocno wciskam. Ta tulejka to jest w sumie jedna rzecz jakiej nie wymienilem i nie byla sprawdzona. Bo sam element gumowy lacacy skrzynie z walem jest nowy. Jak myslicie co to moze byc, czy to dudnienie pochodzi od silnika, podejrzewam, ze tak, poniewaz pojawia sie przy 2 tys obrotow. A ta tulejka pewnie by wibrowala przy okreslonej predkosci a nie przy obrotach, co to ma wspolnego ? Podejrzewam, ze cos jest nie tak z silnikiem, chcociaz nic przy nim nie bylo robione, bo na poczatku jak go sobie sprowadzilem to zadnych takich rzeczy nie bylo. Macie jakies propozycje? Cale zawieszenie jest calkowiecie sprawdzone. Ta tulejke juz kupilem i bedzie wymieniana ale i tak jestem nastawiony na poprawe bardzo sceptycznie i sadze, ze nic sie nie zmieni.

Dzieki z gory.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Witam!

Tak jak piszesz to nie może być ta tuleja. Drgania były by przy określonej prędkości, a nie obrotach.

Sprawdź wydech może jak dajesz w rurę to silnik na poduchach sie lekko wychyla i wydech o coś wali.

Pozdro.

Opublikowano
Ale nic nie uderza, todudnienie jest rowniez przy ustabilizowanej jedzie przy 2100 obrotach. Obojetnie na ktorym biegu.

Opublikowano
todudnienie .

Nie mogę sobie tego dzwięku wyobrazić bardziej jak łożyska wysypane, czy bardziej jak wydech z rozwalonymi gumami?

Nie wiem jaki jest dzwiek wysypanego lozyska, ale napewno nie brzmi to jak wydech. Po prostu czuc w aucie jak cos wpada w rezonans. Taki dzwiek.

Opublikowano
todudnienie .

Nie mogę sobie tego dzwięku wyobrazić bardziej jak łożyska wysypane, czy bardziej jak wydech z rozwalonymi gumami?

Nie wiem jaki jest dzwiek wysypanego lozyska, ale napewno nie brzmi to jak wydech. Po prostu czuc w aucie jak cos wpada w rezonans. Taki dzwiek.

Jak wpada w rezonans to ja bym sprawdził wał / wywarzenie czy nie krzywy /

Opublikowano
Z wakem wszystko ok, byl sprawdzany. To nie jest wina walu, wydaje mi sie, ze to dudnienie i male wibracje pochodza od silnika. Bo w innym przyapdku nie wystepowalo by to przy okreslonych obrotach, tylko predkosci. A tu zawsze na kazdym biegu wystepuje to w tych samych zakresach obrotow.

Opublikowano
Z wakem wszystko ok, byl sprawdzany. To nie jest wina walu, wydaje mi sie, ze to dudnienie i male wibracje pochodza od silnika. Bo w innym przyapdku nie wystepowalo by to przy okreslonych obrotach, tylko predkosci. A tu zawsze na kazdym biegu wystepuje to w tych samych zakresach obrotow.

Kurcze jak mówisz że sprawdziłeś wszysttko, wszystko, to ja Ci powiem że jestem bardzo ciekawy co to może być, i mam prośbę jak uda Ci się namierzyś źródło dudnienia to napisz co to było. Zapytam mechanika, ale i tak wiem że odpowie żebym podjechał z autem"bo to może być to to albo to"

pozdrawiam

Opublikowano
Tylko, zeto wszystko bylo sprawdzane. Za tydzien oddaje do ASO BMW i tyle, nie mam juz sily tego szukac, a non stop wymieniam cos co bylo ok.

Opublikowano
jak mi dudni przy zapalaniu i podczas jazdy to wiem że rura wydechowa wali o podporę jest to na wysokości tylnej kanapy , zastosowano tam takie dziwne rozwiązanie że rura nie wisi na gumie lecz na niej stoi i to w dodatku z boku (523i) z tym że jak się wlejzie pod auto to widać że jest między tymi elementami szpara a wystarczy coś gumowego tam podłożyć i jest cicho