Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Planuje zakup BMW 525 TDS E39. Na co należy zwrócić największą uwagę w tym samochodzie , gdzie występują najczęstsze usterki ?? Co jest słabą stroną tegp samochodu ?
Opublikowano
Planuje zakup BMW 525 TDS E39. Na co należy zwrócić największą uwagę w tym samochodzie , gdzie występują najczęstsze usterki ?? Co jest słabą stroną tegp samochodu ?

Nie wiem co konkretnie psuje się w dieslu, ale jeżeli chodzi o e39 to zwróć uwagę na stan tylnych zwrotnic, bardzo łatwo je uszkodzić nieumiejętnie wymieniając gumy pływające, a jak tam będzie luz to na wał pójdzie bicie i łożysko wału do wymiany+zwrotnice. Nie będe pisał o zawieszeniu, ale maglownice też sprawdź i nie słuchaj że końcówka drążka bije reszta nie sprawia kłopotów no chyba ze na dwóch lawetach przyjechał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a czemu chcesz akurat z tym silnikiem? z tego co pisza na forum koledzy to raczej odradzany, ja osobiscie tez bym takiego nie kupil, bo jesli chodzi o spalanie to spali podobnie jak 520i
Opublikowano

Ja równiez bałbym się brać akurat ten silnik bo trochę było na temat jego wad. Nie chcę się narazić użytkownikom TDSa ale z moim szczęściem zaraz czekały by mnie wydatki. Ponad rok temu też chciałem brać TDSa ale skończyło się na benzynie- i wcale nie żałuję.

Na forum o każdym chyba silniku jest mnóstwo informacji- poczytaj , zastanów się i zobacz co by Ci pasowało. Nie napalaj się :nienie:

Opublikowano
a czemu chcesz akurat z tym silnikiem? z tego co pisza na forum koledzy to raczej odradzany, ja osobiscie tez bym takiego nie kupil, bo jesli chodzi o spalanie to spali podobnie jak 520i

taki silnik jest tani w zakupie a potem

Opublikowano
mam tds ale po pół roku załyje ,Ze nie kupiłem 523 benzyne silnik mi się tak nie psyje jak piszą inni no ale 5tyś zł ogólnie w samochód juz włożyłem na jakieś drobne naprawy.pali mi 9l więc taki super oszczędny nie jest a ostotnio nawet ze startu mnie civic starszy model wykiwal na światlach.Jest to skarbonka bez dna niedługo ją zmienie
Opublikowano
jak kupisz tds-a od kolegi TYPU apek88 to masz jak w banku że nie będziesz zadowolony.Oni już dawno powinni podjąć decyzje zamiast e39 CRX.Apropo tdsa Te silniki są długowieczne.najlepiej zachowują się na długich trasach.Mam osobiście e39.525tds.jestem zadowolony.jak trafisz na zadbany egzemplasz i będziesz starannie się z nim obchodził to odwdzięczy ci się niskim spalaniem( w moim przypadku poniżej ośmiu litrów)i wysoką kulturą pracy.w przypadku bmw jest jeszcze 530d.jest lepszy ale to jakby inna półka.
Pozdrawiam aris
Opublikowano
jak kupisz tds-a od kolegi TYPU apek88 to masz jak w banku że nie będziesz zadowolony.Oni już dawno powinni podjąć decyzje zamiast e39 CRX.

w przypadku bmw jest jeszcze 530d.jest lepszy ale to jakby inna półka.

Niem przesadzaj Ja też bym wolał 523, po co komu BMW, które stoi w miejscu i jeszcze sie psuje, a tani w dieslu to może być fiat, od tds to ja myśle że wszystki włącznie z 2,0d są lepsze, ale i tak polecam BMW w benzynie jak diesel to nówka igła nie śmigana. Tak ja to widzę

Opublikowano
mozna tds dostać w dobrym stanie tylko za ile?Jak kupowalem swojego do 28 tyś nic zachwycajacego nie bylo jak bym miał o 10tys wiecej to bym wzioł 530d więc wszysko zależy od funduszy jakie sie posiada.Nikt dobrego samocgodu nie odda za pół darmo.Mój pali 9l ale ja nie jeżdze 100-140 może jak kolega bo wtedy by mi palił z osiem.Do pracy mam dobra trase wię daje180-210km/h
Opublikowano

trzeba wziąć pod uwagę że TDS to stara konstrukcja i nie należy od niej oczekiwać świetnych osiągów przy niskim spalaniu, a właśnie pod tym względem ludziska są najbardziej zawiedzeni, bo pali 10 a przecież mówili że diesle są oszczędne

generalnie największym problemem TDSów, jak i reszty diesli są ich właściciele, ja mam i nie narzekam, u mnie w rodzinie to już trzeci TDS i w żadnym nie było jakichkolwiek problemów, spalanie mam na poziomie 9-10litrów(automat)

jedyna dobra rada to nie kupuj taniego TDSa, bo będziesz miał z tym masę problemów, będzie poprostu zakatowany

Opublikowano

sprawdź czy obroty nie falują na wolnych obrotach. to jest podstawa. falowanie obrotów na jałowym to niestety początek końca nastawnika pompy wtryskowej. koszt wymiany niemały. Tak samo odpalanie na ciepłym silniku.

Jak słabo pali i obroty falują to niech sprzedający zaraz opuszcza cenę o min 3.000 zł.

Opublikowano

Majac TDS-a trzeba miec wlaczony profil "rodzinny" a ja taki posiadam bo na pokladzie mam corke 3 letnia :D Furka nie nadaje sie do szybkiego sprintu kozaczenia na miescie.Jak ktos chce sobie poszalec to tylko zostaje benzynka bo szkoda katowac "klekota" znajomy posiada E39 528 i tam juz nie ma profilu rodzinnego :D .Wczesniej mialem E30 M10 i tam czasami mi palma odbijala duzo przeszla czarnula.Jak sie przesiadlam do TDS-a to jakos spokojniej jezdze mniej nerwowo plynniej i chyba nawet bezpieczniej. Chyba doroslem :shock: :D Podejzewam ze sie znajda asy ktore skatuja nawet nowszy silnik 2.5d lub 3.0d w tempie ekspresowym.

Pozdrawiam.

Opublikowano
mam tds od roku i prawie nic mi sie nie zepsulo pewnie dlatego ze predzej jezdzil nim ksiadz,prawie bo nastawnik pompy mi zaczyna padac ,wibruje na wolnych,ale z tym da sie zyc poza tym spalil mi sie ksenon i wymienilem laczniki stabilizatora,a tak ogolnie to jest malo awaryjne (190 tys) choc auto jest malo zwawe i sporo pali okolo 10 jak sie cisnie to i 12 no ale ze to masywny samochod i stara konstrukcja silnika wiec ma prawo(zawsze mozna chipa dolozyc) ogolnie jestem zadowolny z tego modelu ale silnik jak na takie auto jest taki sobie a moze po prostu ja nie lubie diesli bo jak sie przesiadzie czlowiek z 4,2 w benzynie to juz tylko marudzenie pozostaje,auto polecalbym raczej na trasy niz na miasto.
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.