Skocz do zawartości

Wymiama tarcz i klocków - co kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przyszłym tygodniu mam umówiony przegląd i będę wymieniał m.in. tarcze i klocki z tylu. W związku z tym przeglądam ceny tych części i mam mały mętlik w głowie. Poradźcie z Waszego doświadczenia, jakie firmy brać pod uwagę dla wspomnianych części? Czy lepiej kupić tarcze i klocki jednego producenta czy może lepiej sprawują się jakieś "mieszanki"?

Załóżmy, że pod uwagę biorę to co jest w ofercie http://www.czescidobmw.pl to co byście polecili?

A może olać to i dla świętego spokoju zainwestować w oryginały z ASO? Tylko, że wtedy koszta rosną x2 lub x3 dla przykładu tylnia tarcza w ASO 349,-/szt. klocki tył 347,-kpl. Pytanie tylko czy te z ASO są warte tych pieniędzy w porównaniu z zamiennikami?

Doradźcie więc co Wy byście wybrali tak żeby było dobrze i nie koniecznie najdrożej ;)

Opublikowano
klocki i tarcze ATE - jestem zadowolony.
Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano

A może olać to i dla świętego spokoju zainwestować w oryginały z ASO?

Tylko nie w ASO tam Ci i tak wsadzą zamienniki /znajomy pracuje w Interteamie to wiem co pisze/ najlepiej to kup sobie części i pojedź z tym do warsztatu 1 godzina i po tarczach i klockach, ajeszcze pamiętaj żeby raz+- w roku wymieniał płyn hamulcowy i możesz odpowietrzyć układ, a to łatwiej zrobić w np.kanale

Opublikowano
Ja do e39 to polecam albo przód ate nacinany+klocki ate i tył standard ate, albo przód ate standard z klockami bosch, dlaczego? bo klocki ate na przód lepiej pracują z tarczą nacinaną ate , jednak na zwykłych tarczach , /bo jednak ate są twardsze bo nacięcia ścinają klocki/ to lepiej "kleją się" boscha klocki
Opublikowano

WITAM

ja wymieniłem cztery koła na ATE i z przodu tarcze są zwichrowane. dwa razy przetaczałem i pomagało tylko na chwilę. nie mówię że są złe, bo teraz też wymieniam na ATE ale powerdisc. myślę że miałem pecha i trafiłem na złą partię. a zrobiłem na nich 20 tyś.

pozdrawiam

Opublikowano
WITAM

ja wymieniłem cztery koła na ATE i z przodu tarcze są zwichrowane. dwa razy przetaczałem i pomagało tylko na chwilę. nie mówię że są złe, bo teraz też wymieniam na ATE ale powerdisc. myślę że miałem pecha i trafiłem na złą partię. a zrobiłem na nich 20 tyś.

pozdrawiam

ale jak wymieniłeś na 4 kołach to powinno być bicie na wszystkich, ja bym raczej obstawiał na coś innego np. krzywe felgi miałem tak kiedyś i 3 kom0plety tarcz poszły/felgi krzywiły tarcze/ w 3 dni okazało się że jak przezuciłem inne felgi to bicie ustało

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ale jak wymieniłeś na 4 kołach to powinno być bicie na wszystkich, ja bym raczej obstawiał na coś innego np. krzywe felgi miałem tak kiedyś i 3 kom0plety tarcz poszły/felgi krzywiły tarcze/ w 3 dni okazało się że jak przezuciłem inne felgi to bicie ustało

no chyba jednak nie musi byc bicia od razu na wszystkich tarczach, przednie tarcze biora na siebie duza wieksza mase niz tylne, wiec latwiej jest je zwichrowac

sam stoje przed dylematem jaki komplet tarcz i klockow kupic - niestety o ATE slyszalem wiele niepochlebnych opinii, jak widac opinie te nie potwierdzaja sie w tym watku :)

sporo ATE jest na allegro, ale jakos mam podejrzenia, ze to moga byc czasem produkty nie do konca odpowiadajace tym, ktore sa sprzedawane w aso...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Tu też poobcinało posty :cry:

Miałem sprawdzić jurida /tarcze+klocki/ w interteamie nie mają jurida rozmawiałem ze znajomym z firmy /dział reklamacji/ i fakt jurid nie jest zły, ale interteam nie sprzedaje jurida juz około roku, znajomy mi powiedział że do e 39 to jednak ATE , albo bosch /jurid, żeby nie było, że reklamyję ATE bo jurida nie mają, to jednak minimalnie gorszy, ale pisze żeby nie było jest to opinia człowieka który pracuje w firmie, która obraca cześciami samochodowymi na na nim polegam już od 5 lat i jeszcze się nie zawiodłem/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dzieki za sprawdzenie!

czyli pewnie skusze sie na ate, ale nie przez allegro, tylko cos na miejscu (moze intercars, mamy tam 20% znizek)

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
dzieki za sprawdzenie!

czyli pewnie skusze sie na ate, ale nie przez allegro, tylko cos na miejscu (moze intercars, mamy tam 20% znizek)

pozdr

Ja mam ponad 50% więc służe pomocą cały komplet ATE na 4 koła +-800zł power diski droższe około 50 złotych

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
FOTA ma jurida sam kupowałem do swojej bebci w cenie hurt tarcze 330 zł sz 2 szt

w katalogu na www nie ma jurida...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
dzieki za sprawdzenie!

pozdr

Ja mam ponad 50% więc służe pomocą cały komplet ATE na 4 koła +-800zł power diski droższe około 50 złotych

tzn. z klockami i czunikami ATE i tarcze 800zł ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzieki za sprawdzenie!

pozdr

kiedys liczylem w IC komplet cena wyjsciowa to ok. 1350 zl, reszta zalezy od znizek

prowadzisz warsztat? jesli tak, to moze od razu bys zamontowal?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
dzieki za sprawdzenie!

pozdr

kiedys liczylem w IC komplet cena wyjsciowa to ok. 1350 zl, reszta zalezy od znizek

prowadzisz warsztat? jesli tak, to moze od razu bys zamontowal?

Warsztatu niestey nie mam, ale jeżeli chodzi o hamulce sąsiad ma i mi wymienił zrobił to naprawdę dobrze, nie namawiam bo z tym nie ma problemu. Jak byś potrzebował cześci to niema problemu, a warszatu to Ci generalnie nie polecę ja np. robię częć tu cześć tam, więc generalnie nie ma jednego miejsca, a już napewno nie takie które mógł bym z czystym sumieniem polecić / wiem coś o tym od 95r. jeżdzę bez przerwy jedną marką/ generalnie jak jesteś zainteresowany to napisz to puszcze Ci na pw mój numer tel.