Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak w temacie ,prosze o opinie a najlepiej od tych ktorzy juz zalozyli do e46 i nie mieli soczewek,czy sa z tym jakies problemy,pozdrawiam i czekam na info
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

energy_bmw jaki masz zestaw ?? kupowales na allegro ?

co myślicie o tym

http://www.allegro.pl/item227845318_xenon_h1_h3_h7_hb3_hb4_xenony_d2s_d2r_denso.html

lub o tym

http://www.allegro.pl/item228780390_xenony_xenon_h1_h3_h4_h7_hb3_hb4_gwarancja_12mies.html

jest jakas roznica miedzy nimi ?

czy przetowrnice są tak wazne i czy maja jakis wplyw na jakos swiecenia ?

Opublikowano

Witam,

Ja też zastanawiam się nad montażem jednego z tych zestawów. Zastanawiam się tylko, czy brak spryskiwacza lampy jest problemem. Czytałem gdzieś że światło z xenonów jest bardzo wrażliwe na czystość reflektora.

Jakieś doświadczenia?

Jak tos już ma to wżućcie jakieś zdjęcia jak to wygląda na aucie.

pzdr

Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
Opublikowano

Był już o tym temat. Np.: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=45988&highlight=

Wsadzając do zwykłej lampy palniki ksenonowe traci się homologację na lampę. Więc przy jakiejś kontroli okazja do zabrania dowodu rejestracyjnego. Nie wspominając już o tym że takie lampy oślepiają kierowców. Ksenony to nie tylko palniki ale cały system oświetlenia z odpowiednią soczewką i systemem oczyszczania. IMO, bez obrazy, ale taka przeróbka pachnie wiochą albo oględnie mówiąc jest mało profesjonalna.

Opublikowano
no tak tylko w temacie chodzi o to czy mozna to zastosowac w lapach bez soczewek. Np mam starą CLK i tam są xenony fabryczne, lampy nie mają soczewek ani samopoziomowania , tylko spryskiwacze
Opublikowano

A spryskiwacze są po to żeby czyścić reflektor w zimę ze szronu lub śniegu bo xenon nie rozgrzewa lampy tak jak zwykła żarówka.

Co do tego czy można wstawić do zwykłej lampy bez soczewki xenon to można ale nie będzie wyraźnego odcięcia światła niż w przypadku soczewki co owocuje oślepianiem samochodów jadących z naprzeciwka. Co innego lampy bez soczewek przystosowane do xenonu bo takie też są. Pozdrawiam

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano

No skoro w Mercedesie są oryginalne lampy i tak mają to widocznie można, co nie zmienia faktu że taka przeróbka, niezależnie czy są soczewki czy nie, jest nielegalna.

Jak sam powiedziałeś w Mercedesie są spryskiwacze, pewnie pod dobrym ciśnieniem spryskują i to wystarczy skoro przeszły homologację. Bez jakiegokolwiek oczyszczania ksenony będą oślepiać, bo intensywne światło z palników rozprasza się na zabrudzeniach i wali gdzie popadnie. Poza tym odbłyśniki napewno są robione pod ksenony i odpowiednio ukształtowane.

Przeróbka zwykłych lamp to niezbyt profesjonalne. Gdzieś miałem linka do publikacji ekspertów chyba z PIM-u. Takie wsadzenie palników na miejsce zwykłych halogenów powodowało m.in. brak odpowiedniej granicy światła i cienia, świecenie zbyt dużym natężeniem w jednych punktach a zbyt małym w innych itp. Może znajdę tego linka to podeślę.

Opublikowano
tez czekam na info kto juz kupil i jest zadowolony .ogólnie szukam 5500K a sa same 4300 i 6000 ponoc ponoc te 5tys sa najlepszym kompromisem

Najlepszy kompromisem sa zarniki o temperaturze 6000K. Daja troszeczke mniej swiatla niz 4300K ale dla samego koloru warto je miec.

Zarowki 6000K po pol roku uzytkowania zaczynaja swiecic jak nowe 5500K.

Opublikowano
znalazłem coś takiego :

http://www.allegro.pl/item239355695_bmw_e46_coupe_r_1998_01_xenony.html

co o tym sądzicie ??

wiem tylko ze juz chwile to jest na allegro

moze ktos wie wiecej , ma jakies info ?

pozdr

Chwile juz jest bo co tu duzo mowic - drogo :oops: .

Ale polecam orginalne xenony - sam mam bixenony od E46 po lifcie, firmy AL (bo byly tez boscha i chyba jeszcze jakies) i swieca pieknie.

Zreszta co tu duzo mowic - mnie bardzie niz samo swiatlo, w xenonach kreca ich soczewki nawet gdy sa wylaczone - wg mnie nadaje to autu (a szczegolnie E46) duuuzooo sportowego szychtu :8) . Porownajcie sobie na fotkach e46 bez orginalnych xenonow i z nim i sami stwierdzcie :mrgreen: .

pozdr.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

to fakt ja wsadzilem do mojej e46 xenony z 2 tyg temu i kazdy kto zna to auto mowi ze przod wyglada teraz o niebo lepiej, soczewki naprawde robia roznice w tym samochodzie..... pozatym przerabialem juz opcje xenonow bez soczewek w e36 i jakos swiecilo ale to nie byl oryginal.

Dodam ze moje xenony kompletne z zarowkami kupilem za 1 tys zl wiec warto czasem odczekac i poszukac!!