Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po nocy ubytek w zbiorniczku ok.1,5 cm. Nigdzie nie ma wycieku. Silnik pracuje równo, nie dymi na biało. Pomyślałem że to uszczelka pod głowicą. Zdjąłem dekiel od zaworów i okazało się że od spodu jest cały w wodzie pomieszanej z olejem. Zdjąłem głowicę, uszczelka była w bardzo dobrym stanie, żadnych śladów pęknięć, przecieków. Czy to pękła głowica, że woda jest w oleju na górze silnika. A może to jednak wina uszczelki, mimo że dobrze wygląda, ale z kolei czy jest możliwe, aby woda przeciekała nawet na niepracującym silniku. Słyszałem, że w 320 i (M 20) pękają głowice pod wałkiem. Czy jest sens sprawdzać tę głowicę na szczelność, czy lepiej kupić używkę. Ale po co ładować się w koszty, jeśli to może nie głowica, proszę poradźcie.
Opublikowano
Czy jest sens sprawdzać tę głowicę na szczelność, czy lepiej kupić używkę. Ale po co ładować się w koszty, jeśli to może nie głowica, proszę poradźcie.

chyba tak będziesz wiedział na czym stoisz, a jaką masz pewność że uzywana głowica którą kupisz będzie lepsza

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
raczej głowica próba szczelności to mała kasa i wtedy wiesz na czym stoisz kupisz inną i jesteś w tym samym punkcie też trzeba sprawdzić przed złożeniem to mniejsze koszty niż robota 2x jak będzie ok to koniecznie splanować i nowa uszczeka

Pozdrowienia Piotr

E34 525 tds Touring

Opublikowano
raczej głowica próba szczelności to mała kasa i wtedy wiesz na czym stoisz kupisz inną i jesteś w tym samym punkcie też trzeba sprawdzić przed złożeniem to mniejsze koszty niż robota 2x jak będzie ok to koniecznie splanować i nowa uszczeka

Mam pytanie do Piotra - czy planowanie glowicy to zabieg na 1 raz, czy mozna w przyszlosci planowac glowice, ktora juz byla planowana (wczesniej) ?

Opublikowano
zalezy ile byla splanowana - producent zawsze daje jakis margines - a dla swojej konkretnej glowicy znajdziesz w ksiazkach.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
zalezy ile byla splanowana - producent zawsze daje jakis margines - a dla swojej konkretnej glowicy znajdziesz w ksiazkach.

Dzięki za info. Rozumiem, ze jesli sa np. mikropekniecia w glowicy, to planowanie chyba niewielem pomoze?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

troche uaktualnie wątek bo mam głowice w ręku ... na oko raczej sie nei znajdzie pękniecia ... a co do możliwości planowania .. hmmm jest kontrolka na głowicy widac czy można jasplanowac i ile .. nic nie trzeba mierzyć jest taka dziurka kontrolna ...

Pozdrawiam

P.S ja jutro sie dowiem czy jest szczelna pod wałkiem nie widać pękniecia .. a brałą na 20 km 1,5 litra wody do oleju co gorsze nie widać na uszczelce żeby leciało więc zagwozdka .. jutro wyjdzie na sczelności :) :(

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Wspolczuje, mialem to samo w 525 e34 m20. Pekla glowica. Planowanie moze nie dac pozytywnego rezultatu. Zycze powodzenia. Mam nadzieje, ze nie bedzie to wina glowicy, tylko moze jednak uszczelki.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Witam głowica szczelna pokazywał mi gość przy 4 barach ... więc jużmi lepiej:) odrazy wymieniam prowadnice i gniazda zaworowe w wydechowym ... i same giazda w ssących ... oglądając silik dokładniej powiem tak .

rewelacja nie ma rzadnego progu na cylindrach owal napewno jakisjest ale minimalny... to jest jednak bmw:)

co do głowicy . Wywalone prowadnice wydechowe i to ostro.... podobno to cżęsto pada... ssące lepsze ale gniazda wymieniam . więc zwracajcie na to uwagę... co do oceny wycieku na oko nie róbcie tego nigdy po uszczelce nic nie było widać... oczywiście istniej możliwość ,zę blok pękł ale to raczej mało prawdopodobne w środę bede miała auto to sie wyklaruje...

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5