Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

chciałbym zasiegnąć opini przed zakupem 530d 1999-2000 manual. Autko mam juz upatrzone. Mały przebieg przynajmniej do czasu przedzakupowej wizyty w warsztacie wyglada niezle.

Jakie tematy mnie interesuja:

-najczęstrze usterki, fabryczne niedociagniecia

-czy jest wystarczajaco wyciszone (jeszcze nie odpalalem, obecnie jezdze Xedosem9 2.0 V6 i wiem co to cisza), nie spodziewam się benzyniaka ale...

-czy jest problem z zamiennikami do podstawowych części tulejki filtry itp.

-czy 3 litrowy dieselek naprawde pali 7-9/100 w miescie

-jak sprawuje się zawieszenie na Polskich drogach? Co ile tys przy normalnej jezdzie trzeba sie bedzie liczyc ze zmiana? Slyszalem ze to słaba strona tego modelu. Rzeczywistosc Polskich dróg szybko to zweryfikuje.

Bardzo proszę o opinie jeśli nikt jej nie kupi bedzie moja za tydzien.

Opublikowano

Poszukaj na forum, bylo juz bardzo duzo o 530d.

- najczesciej padaja przplywomierze, i sprawy paliwowe ja to w nowoczesnych dieslach - pompy i wtryski (wiadomo przy duzych przebiegach, imprazy nie tanie), nie ma niedociagniec do przeciez BMW

- jest wystarczajaco cicho, a dzwiek sinika 530d jest nawet przyjemny (przynajmniej wg. mnie)

- zamiennikow jest bardzo duzo, nawet te lepsze sa w bardzo przyzwoitych cenach jak na samochod tej klasy

- koledze pali ok. 11-12 l/100 km w miescie w manualu, 7-9 l/100 km to wynik do osiagniecia raczej na trasie

- zawieszenie jak kazde nie lubi polskich drog, ceny tez nie sa jakies tragiczne np. laczniki stabilizatora FEBI (4 szt. przod i tyl) kosztuja ok. 240 PLN bez znizek, wachacze po ok. 300-350 PLN

Opublikowano
No tak to spalanie z danymi producenta rzeczywiscie ma malo wspolnego, choc spotkalem opinie na "gratce" ze 7,5 z klima po miescie. 11-12 to juz sporo. Dzieki za cenki to juz duzo mowi.
Opublikowano
No tak to spalanie z danymi producenta rzeczywiscie ma malo wspolnego, choc spotkalem opinie na "gratce" ze 7,5 z klima po miescie. 11-12 to juz sporo. Dzieki za cenki to juz duzo mowi.

Ja na allegro widzialem ostanio 540i na automacie, ktore pali w miescie 12 l/100km :duh: , wiec nie ma co sie sugerowac opiniami sprzedajcych.

Opublikowano

moim zdaniem 530d jest bardzo wyciszona, zamiennikow duzo do e39, zawieszenie to wiadomo zalezy jak sie jezdzi i gdzie, spalanie u mnie 9 litrow miasto w manualu i cos 6-7 trasa zalezy tez od nogi :) - pytanie w jakim stanie wtryski i turbina ?

moze dobrym pomyslem jest podjechac na hamownie z takim autkiem jesli masz mozliwosc oczywiscie [jesli wczesniej na kompie nie ma bledow] koszt nie jest wielki a wtedy bedziesz wiedzial czy autko ma swoją moc oraz czy turbinka jeszcze wyrabia :)

pozatym to :search: jest o tym silniku wiele istotnych informacji na tym forum

pozdr

Opublikowano
akurat to byla opinia wlasciciela nie sprzedajacego, w takie nie wierze. Hamownia... podskocze do dobrego warsztatu ale czy ja tam maja to nie wiem ale sie dowiem. Dzieki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie 530d pali prawie tyle ile 520i, jest znacznie drozsze w zakupie i znacznie drozsze czesci w silniku, wybór nalezy do Ciebie, sam to przerabialem rok temu i kupilem 520i. Wszystko zalezy od tego czego potrzebujesz, ile jezdzisz itp. Temat rzeka....
Opublikowano
Ja mam 530dA czyli w automacie , przebieg 190 tys. km , spalanie na trasie przy jeździe normalnej ( 120 -140) ale to żadkość ostatnio na polskich drogach spala mi 6,2 srednie spalanie miasto+poza miastem 7 a miasto normalna jazda 8 do 8,5. Czasami jeźdze spokojne ale czasami lubie poczuc jak litry pracuja i usłyszec ten fantastyczny dzwiek. To spalanie z lata, zima zobaczymy.
Opublikowano

Jeszcze raz dzieki wszystkim za opinie i linki, w poniedzialek sie okaze czy bede szczesliwym wlascicielem. podoba mi sie ze z waszych opini wynika od 5 do 12 l/100. Generalnie auto potrafi byc oczszczedne a jak stanie jakis podrasowany civik 1.4 vel inny na swiatlach to looknie moje blachy. :mrgreen:

PS

BMW mialo byc moim pierwszym autem... moze bedzie drugim. Oby nie Focus (plan B).