Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak, zmienialem olej statycznie. hydraulika powoli zaciagala wlewany olej. wiec twralo to zeczywiscie troche dlugo, ale rowniez dlatego, zeby byc pewien ze oleju nie bedzie za malo.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
jesli weszlo 5 litrow to raczej nie dynamicznie

statyczna wymiana nie powinna trwac wiecej niz 1-2h

Pytałem bo kolega napisał że wymieniał przy włączonym przez cały czas silniku, albo źle to wyraził albo ja źle zrouzmiałem. W każdym razie nie przypominam sobie żebym miał włączony silnik przez cały czas jak wymieniałem olej :roll: - wprawdzie nie BMW ale tez inny automobil z ASB ;)

Aha, po tym jak pewien uznany serwis ASB z Krakowa (taki na "S" ;)) zaproponował mi syntetyczny olej MOBIL ONE na zalanie mojej skrzyni A5S390R - gdzie jak wiadomo olej który fabryka ją zalewa to MINERALNY!! olej Tecaco Texamatic ETL 7045E, (notabene nieźle skoro BMW uważa mineralny olej za LIFETIME :mad2:), postanowiłem poszukać serwisu ASB nieco bliżej, czyli w okolicach Katowic. Poszperałem i znalazłem to:

http://www.asbpalka.eu/historia.html

Czy ktokolwiek z Was miał do czynienia z tym serwisem i może się wypowiedzieć na ich temat? Wiem, że wymiana oleju w ASB to może i banalna rzecz, ale właśnie poprzez spieprzenie rzeczy banalnych można potem pójść z torbami remontując ASB :mad2:

Pozdrawiam!

voshon

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kolego biernus mogłybs podrzucic mi dokładny opis wymiany oleju co jak i w jaki sposob ??mam idento skrzynie jak ty kupiłem juz casstrola TQ D3 i czas wymienic poszukał bym sam ale własnie uciekam poza kraj wracam w sobote i odrazu zmieniam tak ze gotowiec by mi sie przydał z braku czasu prozba z Gory dziekuje bardzo :modlitwa:

Grupa Pościgowa LBN
Opublikowano

Kolego biernus mogłybs podrzucic mi dokładny opis wymiany oleju co jak i w jaki sposob ??mam idento skrzynie jak ty kupiłem juz casstrola TQ D3 i czas wymienic poszukał bym sam ale własnie uciekam poza kraj wracam w sobote i odrazu zmieniam tak ze gotowiec by mi sie przydał z braku czasu prozba z Gory dziekuje bardzo :modlitwa:

Zapraszam do zapoznania sie z tym watkiem. Sa nawet fotki mojej skrzynki od srodka.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=33255&highlight=5hp18

Ja polecam olej ELF. Jezdze na takim i jest OK.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Dzieki a tak jeszcze szybciutko co myslisz o mobilu ATF320??

Wiesz co... MOIM Zdaniem nie lalbym mobila. Mobil jest przereklamowany podobnie jak oleje silnikowe mobil. Ale tak jak mowie to jest moje zdanie, o ktore zapytales ;D

Opublikowano
Koledzy mam prosbę -czy ktos z Was mógłby mi rozjasnic temat wymiany oleju w asb? mam 88tys przebiegu..i co dalej? co ile warto wymienic i co trzeba wlac zeby nie plakac potem? pytam bo tyle ile jest ASO tyle jest opinii. Bardzo dziekuje za pomoc.pozdr
Opublikowano
Koledzy mam prosbę -czy ktos z Was mógłby mi rozjasnic temat wymiany oleju w asb? mam 88tys przebiegu..i co dalej? co ile warto wymienic i co trzeba wlac zeby nie plakac potem? pytam bo tyle ile jest ASO tyle jest opinii. Bardzo dziekuje za pomoc.pozdr

Wymieniać.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Moderatorzy
Opublikowano

Na spodzie skrzyni jest naklejka z numerem oleju.Kup i lej TYLKO ten.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem dziś w ASO w Niemczech ,bo do nich mam najbliżej i chciałem umówić się na wymianę oleju ( profilaktycznie ) w asb ( tak jak zaleca wiele osób na forum ) ale delikatnie mówiąc wyśmiali mnie i powiedzieli ,że w E39 nie wymienia się oleju .

Trochę dziwne podjeście i to ASO niemieckiego , nie uważacie ?

Myślę jednak ,że wymienię ten olej aby mieć spokój .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
takie podejscie ASO to nie wyjatek a regula, wymien olej i olej ASO

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

castrol dextron3 i luz 15000km od wymiany .

na ziamno zawsze zmienia wolniej .

mam czwarty automat z rżędu i olej + filtr inaczej nie każda skrzynia sie zużywa i nie patrzę już na instrukcje 50000km i nowy

ok 300000 zrobiłem tymi 4 i żaden nie padł ba nawet nie rozciekł się

a nie były nowe hi,hi 85-95 r

Osobiście nie zmam przypadku gdy zastosowanie wyższych parametrów oleju pogorszyłoby sprawe jeżeli meczanizm jest w pełni sprawny

Opublikowano
a do mnie do 5HP30 weszlo przy wymianie 11L.. :jawdrop: .. to mozliwe?? czy cos nie tak z miarka :D
E39 540iA ... Kocham i Szanuję... :)
  • Moderatorzy
Opublikowano
Byłem dziś w ASO w Niemczech ,bo do nich mam najbliżej i chciałem umówić się na wymianę oleju ( profilaktycznie ) w asb ( tak jak zaleca wiele osób na forum ) ale delikatnie mówiąc wyśmiali mnie i powiedzieli ,że w E39 nie wymienia się oleju .

A moja miała wymieniany olej w Niemczech. :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bylem tez w serwisie w niemczech i pytałem sie o wymiane-mowia ze sie nie wymiena, wiec nie dalem za wygrana i zadzwonilem na niemiecka infolinie-oddzwonili i ładnie powiedzieli ze jesli naklejka jest zielona to sie nie zmienia.a taka mam.

Na szczescie moje BMW zamnie rozwiazało ten problem a mianowicie przy 90tys km padła mi skrzynia.stoi od 3tyg w niemieckim serwisie ( niby europlus gwarancja i cos tam w niej dlubia) , zobacze czy naprawia ale olej tak czy siak zmienia-i problem mój przynajmniej z olejem na okres nastepnych 90tys km sie rowiazał.

BMWto jednak inteligenty wóz.pozdrawiam i nie życze nikomu takich przebojów

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz e60? przy 90k km padla skrzynia? co to znaczy padla? 3tyg. trzymaja w aso de? rozumiem, ze dostales samochod zastepczy?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Ad1) A My sie bedziemy smiac jak bedziesz szukal uzywki skrzyni za jakis czas.. ewentualnie pojedziesz do tego samego serwisu z checia kupna nowej ;D Wtedy juz serwis sie smial nie bedzie... ;D

Ad2) Piszesz, ze wymienisz. I to jest zdrowe podejscie ;D Nie zapewni to 100% bezawaryjnosci skrzyni...lecz na pewno nie zuzyje sie szybciej z powodu oleju, jego braku, jego zanieczyszczenia (jesli bedziesz pilnowal)

Opublikowano

Olej i filtr już zmieniłem .

Olej nie był bardzo przepracowany ale wolę mieć spokój.

Opublikowano
Slizgała sie...przy 80km/h i kick-downie był uślizg, była możliwosc auta zastępczego ale po pierwsze nie wiedzialem ze sie tyle z tym bedą bawic a po drugie mam jeszcze takie małe stare japonskie toczydełko wiec jakos sobie poradzilem.ale gdybym wiedzial ze to beda...a raczej sa dzis 26 dni od oddania auta to wzialbym zastepcze auto chocby dlatego zeby ich zdopingowac do roboty