Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pytanie kieruje do osob ktore posiadaja i eksplatuja BMW 530d ze 184 konnym motorem!! Ile takie autko pali przy oczywscie spokojnej jezdzie! Katalogi podaja ze srednio to tak w granicach 7 litorw. Jak jest realnie? Czytalem ze sa to bardzo oszczedne silniki! Oczywscie nie mowimy to o startowaniu ze swiatel i kreceniu do czerwonego pola bo wtedy to sadze ze i z 13 litrow wyciagnie tylko spokojnej, spacerowej:D, ekonomicznej jezdzie:)

Tomek
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ok 9litrow miasto [szczecin] przy normalnej jezdzie a trasa to ponizej 7 mozna zejsc
Opublikowano
A ten nowu silnik co ma zwikszona moc to roznica jest tylko w elektronice?

z tego co wiem to tak

Opublikowano

wy macie automaty czy manuale? mi po miescie ogarnia 12-13 litrow, natomiast na trasie:

predkosci ok.170-180km/h - 8,5litra

predkosci 130-140km/h 7,3litra

predkosci 100-120km/h spokojnie ponizej 7 litrow, moj rekord w nocy przy predkosci 100km/h to 5,8 litra!!!!!!!! na odcinku 120km

ja mam automat

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
moja w steptronicu w mieszanej jezdzie srednio 8,6. Najdziwniejsze jest to ze jak stoi i ma włączony silnik to co około 3-5 minut wskakuje jedna dziesiąta litra na 100km więcej. Ciężko potem to zbić.
Opublikowano

Mój rekord na odcinku 200km (noc, dzień po tym jak 1m koło mnie był wypadek) to 5,9 manual, 100-120 km/h.

Moja średnia z kilku tys km ok. 7,5-8 l/100. Co najmniej 50% to trasa.

Opublikowano
nowy 7-8 ten po 2000r

Nie wiem jakim stylem jazdy te 7-8l :shock: Mojego ojca Passat 1.9tdi pali 7-8 :).

Chyba ze max 3000obr i max 60km/h po miescie. Przy normalnej i czasem agresywniejszej jezdzie ten silnik (193PS) w manualu pali 9-10l. Kolega dobrze napisał ze w automacie pali koło 11-12l. W trasie owszem mozna zejsc ponizej 7l, przy predkosci 120km/h, ale to z tempomatem, inaczej noga wkoncu zdretwieje, hehe. Ale kto jeździ takim autem 120km/h :D Na autostradzie przy predkosci non stop okolo 200km/h spalila kolo 8-8,5-9l.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a mi przy 200 km/h pali 13 l :), napisałem o tym bo zawsze jak kogoś pytam ile Ci pali auto przy 200 km/h to nikt tak nie jezdzi, bo tak tylko jezdza twardziele z BMW :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w warszawie spokojna jazda to wynik ponizej 10 l (automat), 11-12 l "do osiagniecia" bez problemu - wiecej dynamiki

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
luko32 11-12 w miescie?

To w przypadku automatu. :D Ja mam manualna skrzynie, ale 10l przy dynamiczniejszej jezdzie do osiagniecia bez problemu. Średnio 9l, nie wiem jak wy robicie te 8 po miescie?? Jezdzice na dotyk??

Opublikowano

Automat + klima

Miasto - ok 11l/100km - poruszam się mało ekonomicznie

Trasa np.: Poznań-Dziwnów 340km 4h jazdy- średnia 7,5l/100km

Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano
luko32 Mam tylko jeden patent.Staram sie trzymac w zielonej fali i nie przyspieszac tylko po to zeby hamowac. :norty: Oszczedzisz paliwo i klocki. :dance: Czas przejazdu jest taki sam jak przy ostrej jezdzie a dodatkowo nie zalapiesz sie na darmowe foto :norty: Za miastem to zupelnie inna historia.Pojedziesz ostrzej oszczedzisz kilka minut.

Pozdrawiam faraon72

aujourd'hui, demain, toujours BMW

http://images29.fotosik.pl/57/241caa6004072ad7.jpg

Zobacz moja Bunie http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

Opublikowano
tylko orkwisz pisze prawde , 13 litrów miasto to norma!!! w manualu może 1,5 litra mniej przy sprawnym kierowcy , to na co sie powołujecie to spalanie chwilowe , jak walniesz 300-400 km tasą to potem srednia miejska może wskazywać 9 litrów , prawdziwe jest jednak zobienia pewnego dystansu na danej ilosci paliwa tj. np. pełny bak i tylko miasto i wtedy jest prawda na temat spalania . prawie dwu tonowe auto z 3-litrowym silnikiem w cyklu miejskim nie ma szans na spalanie na poziomie 8-śmiu , 9-ciu litrów....
Opublikowano

mi pali po miescie co najmniej 11l i tylko trzeba dodac ze mieszkam na wylocie z miasta i dochodzi trochę cykl pozamiejski

w trasie inna bajka byłem na Mazurach 260km nikt mnie nie wyprzedził sporo jazdy na tiptroniku i gazu w podłodze spalił 7,6 jechałem gdańską i jak tylko było można ciągnełem 200km/h

Pozdrawiam

Opublikowano
Wg kompa pokladowego srednio 7,4 l /100 km - automat. Ale kiedys kulalem do Gdanska i jechalem srednio ok. 90 -100 km/h i pokazywalo mi 6,2 l/100 km. Roznica wiec 1,2 l - raczej mozliwe no i nie bylo swiatel ani gwaltownego hamowania i ruszania do zera.