Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Sprowadziłem 325i coupe '94 ze Szwajcarii, kupione od prywatnego właściciela. Mam umowę opiewającą na dość niską kwotę.

Rewident urzędu celnego zrobił zdjęcia (z zewnątrz auto wygląda na znośne), pod maskę nie zaglądał za bardzo ("bo on nie może ocenić silnika")

Urząd celny zgłosił zastrzeżenia i zażądał dodatkowych dokumentów poświadczających zakup za właśnie tą kwotę. Dodatkowo powołał się na kilka ofert wydrukowanych z internetu modeli tego auta za duużo wyższą kwotę od mojej. Konkretnie 5000 CHF (~12tyś zł).

Dostarczyłem dodatkowe zaświadczenia - pokwitowanie odbioru gotówki przez byłego właściciela, moje oświadczenie o stanie auta przed zakupem. Oferty aut z portali w UE (niestety w Szwajcarii nie znalazłem mi pasujących ofert).

Urzędnik przyjął moje dokumenty, ale upiera się że to nie przejdzie. Twierdzi, że powinienem donieść opinię rzeczoznawcy z jego wyceną samochodu (odgrażał się, że sami w ostateczności takiego rzeczoznawcę powołają).

Dodam, że zakup był wyjątkowo okazjonalny, ale auto wymaga wielu drobnych napraw. Cło, akcyza i VAT od samochodu wartego 5000 CHF to 2500 zł.

Moje pytanie jest następujące:

Na jakiej podstawie urząd celny określa wartość celną samochodu? Na podstawie ceny zakupu, ceny podobnych aut w Szwajcarii, czy ceny auta w kraju na podstawie opinii rzeczoznawcy???

Mam umowy, były właściciel może to potwierdzić (tyle, że to Szwajcar) czy mogą to podważyć?

Pozdrawiam

Daniel

Opublikowano

bylo przerabiane, w skrajnym przypadku celnik moze za podstawe naliczania oplat przyjac wartosc z eurotaxu, zerknij na ten wątek

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=57706&postdays=0&postorder=asc&start=15

mozna potwierdzac umowy kupna z zanizona wartoscia na posterunku szwajcarskiej Policji ale watpie zeby którys rodowity Szwajcar poszedl na taki uklad

z informacji tez zaslyszanych ale nie sprawdzonych praktycznie najkorzystniej clic auta np w niemczech, placisz wtedy ichniejszy VAT nizszy niz u nas i auto sprowadzasz do kraju jako pojazd z UE czyli bez vat i cla

oceń moją ///M http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale żeby oclić auto w Niemczech to przypadkiem nie trzeba być obywatelem Niemiec albo mieć tam meldunek???

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Ale żeby oclić auto w Niemczech to przypadkiem nie trzeba być obywatelem Niemiec albo mieć tam meldunek???

Nie musisz. Jestes obywatelem UE i mozesz clic auto w kazdym kraju ktory jest czlonkiem UE. Znajomy sprowadza auta z poza UE a dokladnie z USA i za kazdym razem cli w Niemczech. Z polskimi celnikami nie idzie sie dogadac kazda cena im nie pasuje. Szkoda slow na nich.

Opublikowano

O ile mi wiadomo (po fakcie) powinno się opłacić cło na granicy UE.

Ja jechałem przez Austrię, a wszystkie formalności chciałem załatwić w Urzędzie Celnym w kraju (słyszałem, że celnicy Austriaccy biorą stawki celne wg Eurotaxu).

Inna sprawa, że Szwajcaria ma podpisane pewne traktaty z UE i jest możliwość odzyskania cła. W przypadku płacenia na granicy konieczne by było ponowne udanie się na granicę w celu odebrania zwrotu.

Dlatego właśnie przyjechałem do Polski unikając tamtejszych celników. Niestety nasz Urząd jest kompletnie nieprzyjazny dla petentów...

Okazało się, żeby u nas coś odzyskać trzeba z jakichś urzędów Szwajcarskich uzyskać dokument o preferencyjnym europejskim pochodzeniu auta, a na granicy dokumenty tranzytowe.

Generalnie polecam przed wyjazdem udać się do dowolnej agencji celnej przy urzędzie celnym i dopytanie się co i jak załatwić. Oni "obsługują" waszych lokalnych celników i będą wiedzieli jakie dokumenty od kogo i gdzie załatwić.

Ja się nie dopytałem i czekam na decyzję UC, a BMW stoi drugi tydzień... Nawet nie biorę się za naprawy bo mi jeszcze powołają rzeczoznawcę i się nie wytłumaczę z napraw.

Pozdrawiam

Daniel

Opublikowano
jezeli auto zostalo wyprodukowane w kraju nalezacym do EU tak jak np BMW to tylko nie zapłacisz cla, vat zostaje

Tłumaczyć i tłumaczyć....dajcie sobie na luz Chłopaki z tą Szwajcarią!!!

Kiedyś to były czasy...teraz w zawiasach dali już nie jednemu za kombinacje. Rzeczoznawcy juz nie tacy chętni jak kiedyś....echh

Jedyne co mogę Tobie doradzić to bierz jak najszybciej Rzeczoznawcę. Niech Ci odpowiednio opisze padake...Ale i tak stoisz na niepewnym gruncie...Ostatnio do mojego kumpla zajechała Marea z celnikami i policjantem...posrał się w gacie koleszka :cry2:

"Wierzę, że instytucje bankowe są bardziej niebezpieczne dla naszych swobód niż armie. Poprzez kontrolę emisji kredytów, banki i korporacje zabiorą ludziom wszelką własność, dopóki ich dzieci nie obudzą się bezdomne w kraju, o którego wolność walczyli ich ojcowie."

T.Jefferson 1802 rok

Opublikowano
Ostatnio do mojego kumpla zajechała Marea z celnikami i policjantem...posrał się w gacie koleszka :cry2:

jak był głupi i wpisal na umowie 50euro to sam sie prosi o kłopoty

na głupote jeszcze nie wynaleziono skutecznego lekarstwa

jak cos sie robi to sie robi z glową.... ludzie sprowadzali ze szwajacari i beda sprowadzac, a rzeczoznawcy beda brac w łapę i bez tego...

ale podsunales mi wlasnie pewnien pomysl..

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

Opublikowano
Ostatnio do mojego kumpla zajechała Marea z celnikami i policjantem...posrał się w gacie koleszka :cry2:

jak był głupi i wpisal na umowie 50euro to sam sie prosi o kłopoty

na głupote jeszcze nie wynaleziono skutecznego lekarstwa

jak cos sie robi to sie robi z glową.... ludzie sprowadzali ze szwajacari i beda sprowadzac, a rzeczoznawcy beda brac w łapę i bez tego...

ale podsunales mi wlasnie pewnien pomysl..

Masz rację...trzeba robić wszystko z głową co związane ze Szwajcarią...Wszystko zależy od celników na jakich się trafi...Cliłem kiedyś w Niemczech, ale tam również jakieś rotacje robią celników i zależy jak sie trafi.

Podsumowując: Opłaca się Szwajcaria, jesli mamy znajomości w Urzedzie lub szczęście w życiu. Raz sie uda, drugi raz się uda, a za trzecim jak przywalą i się zaprą to mozna dostać szału :mad2:

"Wierzę, że instytucje bankowe są bardziej niebezpieczne dla naszych swobód niż armie. Poprzez kontrolę emisji kredytów, banki i korporacje zabiorą ludziom wszelką własność, dopóki ich dzieci nie obudzą się bezdomne w kraju, o którego wolność walczyli ich ojcowie."

T.Jefferson 1802 rok

Opublikowano
Raz sie uda, drugi raz się uda, a za trzecim jak przywalą i się zaprą to mozna dostać szału :mad2:

no chyba ze papiery i formalnosci związane z cłem zalatwia ktos pracujący z Urzędzie Celnym :norty:

///M jak miłość

Opublikowano
Raz sie uda, drugi raz się uda, a za trzecim jak przywalą i się zaprą to mozna dostać szału :mad2:

no chyba ze papiery i formalnosci związane z cłem zalatwia ktos pracujący z Urzędzie Celnym :norty:

To by było piękne. Tylko ,że ja podlegam rejonizacji i dodatkowo zmieniają się na moim terenie celnicy. Co miesiąc inna zmiana zajmuje się papierzyskami. Wogóle nigdy nie wiadomo co będzie przykładowo za miesiąc. Jedna furka na trzy była zawsze clona z jakimiś problemami. Mimo konkretnych znajomości, niektórych spraw nie da się przeskoczyć. Za bardzo szanują pracę ludzie, przynajmniej tam gdzie mieszkam.

Pzdr

T.Jefferson 1802 rok

Opublikowano

To by było piękne. Tylko ,że ja podlegam rejonizacji i dodatkowo zmieniają się na moim terenie celnicy. Co miesiąc inna zmiana zajmuje się papierzyskami. Wogóle nigdy nie wiadomo co będzie przykładowo za miesiąc. Jedna furka na trzy była zawsze clona z jakimiś problemami. Mimo konkretnych znajomości, niektórych spraw nie da się przeskoczyć. Za bardzo szanują pracę ludzie, przynajmniej tam gdzie mieszkam.

ja tez podlegam rejonizacji, jak kazdy zresztą

wniosek z tego zeby clic za granica a nie w Pl

///M jak miłość