Skocz do zawartości

[e34] Ile oleju na dotarciu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio bylem zmuszony wymienic pierscienie w moim m40 i na poczatku bylo ok, a po 2 tys km zauwazylem ubytki oleju. Ile moze zjesc tego plynu silnik podczas docierania sie? Na razie przejechalem ok 3-4 tys km, a ponoc dociera sie ok 6-10 tys, wiec nie wiem czy robic larmo czy odczekac. Z wstepnych pomiarow wyszlo mi ze ubywa 0.3 l/1000 km.

Opublikowano
Ostatnio bylem zmuszony wymienic pierscienie w moim m40 i na poczatku bylo ok, a po 2 tys km zauwazylem ubytki oleju.

A w jakim stanie masz głowice, czy ją też robiłeś? Bo jeśli nie to teraz masz uszczelniny dół silnika (nowe pierścienie), a góry nie, więc wszystkie ubytki teraz mogą iść przez głowicę.

Kiedyś tak zrobiłem w oplu. Wymieniłem pirścienie, a głowicy nie ruszyłem i efekt był taki, że po 150km ubuło 0,5L oleju. Wymieniłem uszczelniacze i było lepiej, o wiele lepiej.

Opublikowano
Z wstepnych pomiarow wyszlo mi ze ubywa 0.3 l/1000 km.

Puki co bądz spokojny, acz kolwiek ja bym uprzedził mechanika który robił ci remoncik o tym fakcie.Z tego co piszesz to wymieniłeś same pierścienie bez szlifu lub tulejowania przy takim zabiegu zużycie oleju przez pierwsze 3 tyś km może wynosić 1l/1000km a czasami nawet więcej. lecz jeśli zużycie oleju po 10 tyś km nie spadnie do ok 1l/ 5 tyś km to znaczy że jest cos nie tak. Norma większości producentów dopuszcza 1l/1000km, poza tym nie ma takiego silnika który nie bieże oleju jeśli go nie ubywa od zmiany do zmiany to znaczy że benzyna go rozżedza.

P.S. styl jazdy też ma ogromne znaczenie na zużycie oleju

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

>> kiokio <<

Uffffff. Przed wymiana wsysalo 0.5l na tysiac, jak teraz ma byc litr to dziekuje :? . Tak nawiasem mowiac BMW podaje ze bez szkody dla katalizatora i sondy lambda moze isc nawet 1.5 l na 1000 km. A jesli chodzi o szlif i tulejowanie :mad2: - w m40!! Caly silnik jest wart 1000 zl

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja byłem zmuszony zrobić coś podobnego z M42.

Wymienione pierścienie, panewki, cała głowica była oddana do specjalistów.

Oleju nie wział ani grama.

W instrukcji BMW jest napisane ile dociera się silnik po zmiania i dyfer (na nowe), ale nie mam jej przy sobie...

Ja oszczędzałem silnik przez jakieś 3kkm.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png