Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam na oku felgi Rozmiar 17

Rozstaw śrub 5x120

ET IS 30 otwór centrujacy 72,5 Szerokość 8Jx17EH2+

I nie wiem czy się nadają do mojej BMW. Prosiłbym o pomoc

• Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW E92 napęd na tył . Chciałem zakupić nowe felgi w większym rozmiarze 18 cali obecnie są 17. Mieszkam na stałe w Niemczech i tutaj niestety przegląd musi być tip top między innymi felgi i opony muszą się najlepiej zgadzać z wytycznymi producenta. Na słupku od strony kierowcy znajduje się informacja jakie felgi z jaką oponą muszą się znajdować na aucie. Jak mam rozczytać tą tabliczkę znamionową.

Rozumiem że jeżeli interesuje mnie rozmiar felgi 18 to na przód musi być opona o rozmiarze 225/40 A na tył 255/35 ?

Myślałem że z przodu i z tylu muszą być te same

153ea780f524279cmed.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano

Różny rozmiar opon na osiach tylko w przypadku szerszych felg na tylnej osi.

Jak kupisz jednakowe felgi to jednakowe opony.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przyjaciele, kupiłem felgi 8.5j i 9.5j r18.

Myślałem o 215/40 na przód i 225/40 na tył.

Autem nie robię dużych tras i jest to raczej niedzielne wożonko. Jak panowie sądzą, zagra to ładnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie bardzo bo średnica opon różni się od siebie i istnieje ryzyko że wywali ci błąd spadku ciśnienia plus dodatkowo systemy wspomagające (ABS,DTC) zadziałają nieporwanie w krytycznym momencie utraty przyczepności, nie wspominam nawet o braku homologacji tych rozmiarów dla twojego modelu.

Ps: Na felgę 8,5 cala minimum szerokość 225 a na 9,5 245

Opublikowano

No tak ale to byłby naciąg.

Wcześniej miałem 19"

- przód 9j opona 215/35

- tył 10j opona 235/35

I nie wywalało żadnych błędów :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy jak czuły jest system RPA, fabryka zaleca na przód 225/40 R18 a na tył 255/35 R18 w tedy różnica w średnicy jest 0,24% a przy twoim wyborze różnica będzie 1,27%
  • 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

225/35

255/30

Tylko tył będzie schowany w stosunku do serii 1,5 cm aż. Weź tam dystans daj 25 mm.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich ,jestem nowym uczestnikiem forum.

Niedawno jakieś pół roku temu zakupiłem 530xi z oryginalnymi felgami Styling r17 ,z odsadzeniem dedykowanym et43. teraz chce wymienić je na większe 18 tki .podobają mi się styling 135 ,ale występują głównie w odsadzenie et47. Mam pytanie ,czy ktoś z Was już próbował takiej zamiany i czy et47 będą pasowały do e60z napędem na 4kola.? NIE mam możliwości przymiarki ,a felgi mam opatrzone na drugim końcu Polski.

Z góry dzięki za odpowiedź lub jakieś rady .

• Moderatorzy
Opublikowano

Styling 135 nie występował tylko z osadzeniem ET 47, ponieważ tylne felgi mają osadzenie ET 50 i są szerokie na 8,5 cala. To koła z e46/e85.

E60 xDrive ma 8,0 ET 43 także felgi powinny podejść, w najgorszym razie dystanse 5 mm na stronę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
hej, mam założone felgi styling 66, auto jak w moim opisie. Obecnie założone są 235/45/17 na przód i 255/40/17 na tył. Chce wrzucić na auto opony całoroczne i nie ma nigdzie rozmiaru 255/40. Na co mogę to zmienić, czy rozmiar z przodu będzie pasował? Czy też da się wrzucić coś szerszego?
  • Moderatorzy
Opublikowano

Zapewne masz te felgi w różnych szerokościach, aczkolwiek występowały przód i tył 8,0x17.

Opony masz odpowiednie i takie mają być. Ewentualnie na tył kup takie felgi jak masz z przodu i wtedy wszystkie opony 235/45.

Opublikowano
też podejrzewam, że na tyle są szersze, będę wiedział dokładnie w tygodniu jak jest. Problem jest taki, że nie mogę nigdzie znaleźć 255/40/17 allseason :(
Opublikowano
Podbije jeszcze, popatrzyłem na tabelkę z pierwszego posta i wydaje mi się, że mogę założyć 235/45/17 nawet na szerszą felgę z tyłu. Jeśli jestem w błędzie dajcie znać.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jednakowe opony tylko jak masz jednakowe felgi. Jak masz szersza felgę to nie zakładasz tam tej samej opony co na front.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Takie coś można sobie w buty wsadzić. Opony dobiera się z tab. producenta, a jeśli idziemy w custom to się pyta na forum. Świetna reklama.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Cześć, mam pytanko czy wejdą koła do e91 zawias przód m-przód -20mm tył seria, felgi 7,5 szerokość ET30, opony 225/50/17 nie będą obcierać ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Sprawdziłem tabelkę ale niestety nie ma tam rozmiaru, który mnie interesuje.

Aktualnie mam założone letnie opony w F36 GC:

225/45 R18 przód (felga 8")

255/40 R18 tył (felga 8.5")

Znajomy może mi oddać 4x zimówki (po jednym sezonie) z serii 5 (F10) w rozmiarze: 245/45/R18.

Mogę je założyć na aktualne felgi?