Skocz do zawartości

Falowanie wolnych obrotow na biegu jalowym 320d 136KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello

Jako ze userzy 320d od zawsze sa na wzajem sobie bardzo pomocni to licze ze uzyskam tutaj droge do rozwiazania mojego problemu :D :

Od okolo tygodnia moja 320d 136KM z grudnia 2000r. o przelocie 118tkm boryka sie z problemem nastepujacym :

- na biegu jalowym (szczegolnie na zimnym silniku, ale nie koniecznie) faluja wolne obroty, przedtem zawsze bylo 850 obr/min, a teraz od czasu do czasu lekko sobie przyfaluja (ale nie za czesto) :oops: ,

- po naglym wcisnieciu gazu nawet ponad 2500 obr ciag nie pojawia sie odrazu jak bylo to jeszcze 2 tyg. temu a po ok. 1/2 -1 sek .

Kiedys cos czytalem o takich objawach ze moze to byc EGR (tj. to ze nie jest zaslepiony) ...mam wiec pytanko - jak go zaslepic (mile widziane fotki) i czy to rzeczywiscie to ?

Bo chyba to nie silniczek krokowy ?

dzieki

pozdr.

Piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Miałem identyczne objawy. Po wyczyszceniu EGR-a jest rewelacyjnie. Trzyma obroty jak nigdy :D . Dodam, ze wyjecie zaworu nie sprawia problemu ale juz samo czyszczenie.... U mnie byl... jak to powiedziec baaardzo brudny (dosłownie kilogram sadzy). Pozdrawiam i zycze powodzenia :)

EGR oznaczony 11

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2107&hg=11&fg=40

Jeśli BMW jest chorobą, to ja nie chcę wyzdrowieć.
Opublikowano

No to jestes juz druga osoba ktora mowi ze ma to zwiazek z EGRem :D .

Luke2001 mowil to samo - jak zaslepil EGR to problem ten znikl :D .

Wyjme, wyczyszcze i odrazu chce zaslepic go - moze ktos mi powiedziec gdzie mam wlozyc zaslepke ? :)

Ty tylko wyczysciles EGR'a tak ? Jaki masz przebieg ze Ci sie tak usyfil ?

pozdr.

Piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Jeśli mogę to mam inne pytanie - nie o obrotach.

Masz E46 320d ze starym sinikiem 136KM. Dziwi mnie to, że masz przód od wersji po LIFICE. Wymieniałeś przód???

Opublikowano

Wystarczy, ze wyjalem rurke ktora idzie do elektrozaworu i silnik rowno pracowal ale odczuwalnie glosniej wiec nie wiem czy warto go zaslepiac. Mysle ze dokladne czyszczenie pomoze na dlugo bo wydaje mi sie ze od nowosci nie bylo to robione. Odrazu zakup duza puszke WD-40 czy cos takiego bo troche sie nameczylem z czyszczeniem. Mam 193tys km. A przy okazji polecam wyczyscic filtr od odmy tzw. Breather( nie wiem czy dobrze go nazywam). Po zdjeciu oslony filtra powietrza zobaczysz obudowe przykrecona na 4 imbusy. Nr 8 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2092&hg=11&fg=15

u mnie siedział jeszcze orginal...

Jeśli BMW jest chorobą, to ja nie chcę wyzdrowieć.
Opublikowano

Masz E46 320d ze starym sinikiem 136KM. Dziwi mnie to, że masz przód od wersji po LIFICE. Wymieniałeś przód???

Tak kolego, przod przelozylem na ten od modelu po lifcie :) . Przy okazji trafily sie bi-xenony i wymienilem kierunki na biale w calym aucie :mrgreen: .

Opublikowano

A 320d po lifcie nie mogły mieć 136KM?

Kolega ma 320d Touring z 2003r i mówi, że nie ma tam silnika 150KM tylko 136KM. Można było zamówić e46 po lifcie ze słabszym silnikiem, nie tym z Common Rail ??

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Kolega ma 320d Touring z 2003r i mówi, że nie ma tam silnika 150KM tylko 136KM. Można było zamówić e46 po lifcie ze słabszym silnikiem, nie tym z Common Rail ??

Przeciez kolega napisal ze wymienial przod:) a kazdy model po lifcie mial juz silnik CR i nie mozna bylo zamowic ze slabszym

pozdr

Opublikowano

Przeciez kolega napisal ze wymienial przod:) a kazdy model po lifcie mial juz silnik CR i nie mozna bylo zamowic ze slabszym

pozdr

To że piotres sam wymieniał przód na ten po lifcie to wiem, gadaliśmy o tym na PW. Przeczytaj posty ze zrozumieniem, a załapiesz, że nie o Niego pytałem;) Chodzi mi o słowa mojego kolegi, który twierdzi, że ma silnik 136KM w 320d z 2003roku... :roll: To mnie zdziwiło. Skoro mówicie, że były już tylko Common rail (prócz 318d) to na 99% kolega żyje w nieświadomości.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Kazde 320d E46 po 09.2001 ma 150KM i to jest pewne :wink: .