Skocz do zawartości

Wyciek Oleju wspomagania, porada ale i prosba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mały problem.....albo i duży...zależy dla kogo.

Kilka dni temu testujac po zakupie swoje BMW śmigając tu i tam nagle odczułem pogorszenie się sprawnosci wspomagania.....po krótkim postoju zauważyłem plamę pod silnikiem...wiec palcem na plamę, na węch ... olej przekładniowy (łatwo rozpoznać po zapachu olej przekładniowy a jeszcze łatwiej Hipol (u mnie niestety Hipol ATF II D)) bardzo charakterystyczny zapach a w moim przpadku dobrze znany...(trochę mechaniką sie zajmuje i byłem zmuszony przy poprzeniej pracy hehe, układy hydrauliczne=>sprzęty budowlane, samochody cięzarowe itp)..

Więc szybki przegląd silnika od spodu....nic..od góry..nic... F...K i nagle stan przedzawałowy...pompa wspomagania ... na górnym uchwycie brak śruby(sprawdzcie te sruby poniewaz dotarło do mnie ze potrafią sieodkręcac od wibracji silnika, a jeszcze jak ktoś nie odpowiedni wymienił pasek - jak moj poprzedni własciciel prawdopodobnie - to gwarantowane)... :shock: postarałem sie zachowac jak najwiecej zimnej krwi i do dzieła....śruba 8mm, klucz 13 (najlepiej nasadowy) i wkręcamy.wszystko spoko extra luzik ale....cieknie dalej...co prawda mnie ale spać mi nie daje...

PYTANIE!. czy mogł mi strzelić metalowy przewód hydrauliki (od dołu pompy gdzieś podłączany) czy po prostu sie zluzował??narazie sie tego nie dotykałem jedyne co to dolałem oleju..czy jak tak jeszcze kilka dni sie przeczłapie nic sie nie stanie z układem??dziex za pomoc z góry

Opublikowano
A może cieknie ci od góry od zbirniczka bo u mnie tak było ostatnio przy wymianie płynu we wspomaganiu dałem dwie nowe objemki i już nie cieknie. :D
Opublikowano

Hejka,

Ja przerabiałem cale wspomaganie dlatego co radzę sprawdzić:

1. Tak jak kolega El_Koyot powiedział, sprawdź objemki na zbiorniczku.

2. Rzuć okiem na łączenie "guma-metal" na wężach.

3. Może sama maglownica niedomagać..... Ale z Twojego opisu wynika, że to nie maglownica....

Najlepiej wyczyścić wszystko, np. benzyną ekstrakcyjną, "od dołu" i "od góry". Oczywiście chodzi o same wspomaganie. Wytrzeć do sucha, odpalić silnik no i pokręcić na maxa L <--> P

Ja tak zrobiłem i znalazłem u siebie dwa wycieki. Jeden na dwóch obejmach od zbiorniczka oleju wspomagania, a drugi na łączeniu metal-guma.

(a w ogóle to pól roku wcześniej wymieniłem całą maglownicę :duh: )

Ale u mnie nie było czegoś takiego jak "wyciek całkowity". Raz na 2 m-ce musiałem trochę oleju przekładniowego dolać.

Powodzenia i pozdro

Grze[/i]

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano

witam.dzięki wielkie :modlitwa: za porady...tak jak pisaliście..pierwszy wyciek zlokalizowany ;)) przy zbiorniczku wężeyki....drugi pewnie też będzie (łączenie metal - guma) ponieważ jak pompa była luźno(a kilka km tak przelatała) trzymała sie na jednej śrubie i...na węzyku.... jeszcze raz dzieki za pomoc

pozdrawiam

Opublikowano

no i 50% wycieków zrobione, wymiana opaski przy zbiorniczku....ale druga połówka.....niestety wymiana metalowego przewodu[(rurki) chyba tego doprowadzającego płyn do pompy,pierwszy od dołu i o największej średnicy]..nastąpiło rozszczelnienie(minimalne przegięcie kołnierza przewodu) od

1. wibracji

2. luzów po odkręceniu się pompy

.pompa na szczęście cała.....

ktoś się orientuje ile taki przewodzik(rurka) kosztuje??

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy chlodnica plynu wspomagania w e36 jest polaczona na stale z przewodem ktory idzie do zbiorniczka?? na laczeniu guma-metal mam luz wszystko jest mokre i trudno mi stwiedrdzic gdzie jest wyciek.

Czyli chodzi mi o to czy chlodnica i przewod od niej do zbiorniczka czy to jest jednosc?

http://img299.imageshack.us/img299/402/zegaryod9.jpg