Skocz do zawartości

Szpera od e30 do e36 compact, a ASC??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zastanawiam sie czy nie ma zadnych problemow z montazem i uzytkowaniem takiej szpery od e30 w e36 compact z ASC, da sie to normalnie podpiac zeby nie bylo jakis problemow? wiem ze most jako taki jest identyczny ale do mostu dochodza tez jakies kabelki, wpina sie to tylko i powinno wszystko dzialac ? no i co na to powie ASC ? kupilem juz szpere (czekam tylko na przesylke) i dopiero znalazlem gdzies w necie temat ze asc moze wykluczac szpere, no i boje sie ze nie dam rady tego zamontowac tak zeby wszystko bylo tak jak nalezy, o co tu chodzi z tym asc i szpera? pozdro
Opublikowano

Fabrycznie nie było możliwości dokupienia jednocześnie szpery i ASC+T.

Jezeli masz ASC+T teoretycznie mogą się ze sobą "kłócić" w skrajnych sytuacjach ale moim zdaniem problemów w codziennej eksploatacji nie powinno być.

Jezeli masz samo ASC (nie przyhamowuje koła które w danej chwili nie może przenieść momentu obrotowego dostarczonego przez silnik w odróżnieniu od ASC+T które poza "zdławieniem" silnika również przyhamowuje koła) nie ma według mnie najmniejszych przeciwwskazań aby współdziałało ono z LSD w jednym samochodzie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma problemu, zauważ że w M3 jest ASC+T i LSD razem.

Moim zdaniem szpera przy załączonym ASC+T nie będzie się nawet załączać, bo wcześniej zadziała przyhamowywanie kół (+T).

Szpera będzie wykorzystywana tylko jak wyłączysz ASC+T.

Takie jest moje zdanie, ale niech wypowie się jeszcze ktoś mądrzejszy.

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png

Opublikowano
Nie ma problemu, zauważ że w M3 jest ASC+T i LSD razem.

Moim zdaniem szpera przy załączonym ASC+T nie będzie się nawet załączać, bo wcześniej zadziała przyhamowywanie kół (+T).

Szpera będzie wykorzystywana tylko jak wyłączysz ASC+T.

Takie jest moje zdanie, ale niech wypowie się jeszcze ktoś mądrzejszy.

1. W M3 e36 nie ma ASC+T własnie dlatego ze fabrycznie kazda ma LSD.

W E46 kazdej innej niz M3 E46 NIE DALO SIE dokupic LSD wlasnie dlatego ze kazda fabrycznie miala kontrole trakcji tylko tam juz nie nazywalo sie to ASC+T. Nie wiem jak rozwiazali to w M3 E46 wiec tu juz sie nie wypowiadam ale na 100% nie bylo tam ASC+T dzialajacego tak jak w E36...

2. Szpera w BMW sie nie zalacza... ona tam jest caly czas i dziala zapobiegajac do pewnego momentu poslizgowi kola które ma mniejszą przyczepność - a dokladniej minimum 25% momentu obrotowego dostarczonego przez silnik zostanie przeniesione na koło które akurat ma większą przyczepność i może go wykorzystać.

3. To ASC+T nie będzie się nawet zalączać a dokładniej samo przyhamowywanie kół nie będzie wykorzystywane bo nie będzie takiej potreby az do momentu gdy na przykład staniemy jedną stroną na trawie a drugą na asfalcie i będziemy chcieli ruszyć wykorzystując pełną moc samochodu - wtedy LSD 25% "nie da rady" i kółko znajdujące się na trawie zacznie obracać się szybciej niż to na asfalcie - i wtedy zadziała ASC+T przyhamowywująć koło obracające się z większą prędkością.

Pozdrawiam

Opublikowano
2. Szpera w BMW sie nie zalacza...

Ok, to akurat rozumiem

Generalnie to zastanawiałem się czy najpierw zadziała szpera czy od razu ASC+T zacznie przyhamowywać koła i tego nie jestem na 100% pewien.

Sam chciałem u siebie zainstalować LSD, ale nie wiem od jakiego auta będzie pasować?

Sama szpera pasuje ponoć od E36 318 - 320, ale czy od E30 to nie wiem?

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png

Opublikowano
hubertsk - cale tylne zawieszenie w tym most w e36 compact jest identyczne jak w e30 , ja tez mam 318ti i kupilem od e30 325, z tego co sie dowiadywalem pasuje na 100%, w sobote powinienem miec juz zalozone jesli nie napotkam problemow , wiec dam znac czy wszystko rzeczywiscie spasowalo, boje sie tylko o ta cala elektronike ale jak piszecie ze samo asc nie powinno sie gryzc ze szpera to chyba bedzie ok, jak poznac czy mam asc czy asc+t? do compacta mozna przelozyc tylko od innego compacta albo od e30 bo od zadnego innego e36 nie pasuje , sa zupelnie inne mosty w sedanie i coupe (podobno), chyba ze chcesz przekladac sam mechanizm szpery bez mostu ale to chyba jest ciezkie do dostania, pozdro