Skocz do zawartości

Instalacja LPG (sekwencja) a kontrolka silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Założyłem niedawno instalację LPG (sekwencyjną) i wszystko miodzio. Ale po przejechaniu 100km (ciągiem) zapaliła mi się dioda od silnika. Pojechałem do warsztatu zdiagnozowali lambdę i przepływomierz (bo tam były jakieś błedy) i wszystko było ok. (skasowano błąd i mnie na 50zł) Pan powiedział że zdaża się że komputer od instalacji niedogaduje się z kompem auta i wywala błędy sondy lambdy po dłuższej jeździe. Oczywiście jak to usłyszałem to miałem nadzieję, że to nie dotyczy mojego przypadku ale chyba jednak;/

Pojechałem znowu trasę ponad 100km i znowu się zapaliło. Jeżdżąc po mieście odcinki do ok 20km nic sie nei włanczało..

Co mam teraz zrobić? Ponoć instaluje się jeszcze jakiś moduł do LPG co mówi kompowi "lambda OK lambda OK" i działa.. Słyszał ktoś o czymś takim, bo ja powoli fachowcom przestaję ufać;p

Proszę o pomoc bo na "awaryjnym" za długo jeździć nie chce a 50zł za kasację raz na 2 tygodnie to przegięcie;/

Pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

u mnie założyli instalacje i wszystko jest OK.

Mysle że poprostu ci co założyli instalacje gazową pomineli panu komputer ale cos zle podłaczyli trzeba jechać do nich...

Diagnostyka komputerowa BMW dobrze ,tanio i solidnie 666109990 GG 230614
Opublikowano
Ja też mam sekwencję i żadnych problemów, co 10 tyś wymiana filterka i to wszystko. Podjedź do tych fachowców co ci zakładali instalacje może niech jeszcze raz ustawią na kompie.
Opublikowano
Ponoć instaluje się jeszcze jakiś moduł do LPG co mówi kompowi "lambda OK lambda OK" i działa.. Słyszał ktoś o czymś takim, bo ja powoli fachowcom przestaję ufać;p

Chodzi o emulator sondy lambda. Ale jak ktoś napisał to nie twój problem, masz instalkę na gwarancji więc ma działać i już, niech robią co chcą byle było OK

www.turboBMW.pl
Opublikowano
Chłopaki no dobra ale Ci co montowali gaz zrobili swoje. Silnik dostaje teraz błędne dane o składzie mieszanki i kontrolka się pali. Myślę że gwarancja na gaz nie obejmuje już tego aby skasować palącą się kontrolkę.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

skoro oni to zakładali , i po ich pracy dzieją się takie ekscesy to co kogo to problem ??? oczywiscie ich ...

"Pan powiedział że zdaża się że komputer od instalacji niedogaduje się z kompem auta" to albo umiesz cos zrobic tak zeby grało i nic się nie zdarzało albo zajmij się zakładaniem LPG do taczek

Smiac mi się chce jak nieraz słyszę tych gazowników ... "no cóż czasem się tak zdarza ale to nie nasza wina" to kogo ta wina do cholery !!!

Jedz do nich i załatw sprawę szybko ...naprawiają albo solidny oklep bo inaczej nie zrobią Ci tego jak powinno byc

Opublikowano
Chłopaki no dobra ale Ci co montowali gaz zrobili swoje. Silnik dostaje teraz błędne dane o składzie mieszanki i kontrolka się pali. Myślę że gwarancja na gaz nie obejmuje już tego aby skasować palącą się kontrolkę.

Otóż jest z goła inaczej. Silnik dostaje NIE BŁĘDNE informacje o składzie mieszanki tylko POPRAWNE informacje o jej błędnym składzie - mówiąc mniej zawile silnik pokazuje błąd bo ON JEST!!! W ŻADNYM WYPADKU nie mozna pozowolic na zalatwienie tej sprawy jakimkolwiek emulatorem sondy.

A skoro instalator wypuscil na droge zle zestrojona instalacje lub wlozyl komponenty uniemozliwiajace jej poprawne zestrojenie to jezeli sam nie jest w stanie skasowac bledu w sterowniku to powinien przynajmniej za jedno kasowanie po usunieciu swojego bledu zaplacic.

Trzeba tak wyregulowac bądź w razie koniecznosci zmodyfikować instalację aby skład mieszanki był w miarę poprawny w całym zakresie obciążen i tylko tak NALEZY ten problem rozwiazac.

Pozdrawiam

Opublikowano
A ja słyszałem i zarazem doświadczyłem tego że ponoć zawsze po instalacji gazu wcześniej czy później pada sonda lambda... to może i Twoja dogorywa?
Opublikowano
Dzięki za wasze wypowiedzi ale ja nie wiem czy to jest na 100% wina sondy.. Musiałbym pojechać jeszcze raz skasować błąd ale jakoś mi się tam zbytnio nie spieszy 50zł wydać;/ Nosze się z zamiarem kupna czegoś takiego:-)

http://allegro.pl/item217152301_interfejs_diagnostyczny_bmw_carsoft_1987_2006.html

Co o tym sądzicie?

nieee no , bez sensu!

1. po co jeździsz kasować błędy skoro wiesz co jest? po kasacji nic sie nie naprawia! jedź do gazownika i niech zdiagnozuje ZA DARMO czego nie dopatrzył.

2. żeby Cie Bozia za rączkę przytrzymywała gdybyś chciał kupić interfejs :-) widze ze jestesmy podobni w tej materii - żyłowałem na diagnostykę i kupiłem tester. a potem tester oddałem bo był "g.wart"

Think Twice!

Opublikowano

Ja tez ma sekwencje,kilka tyś.już zrobiłem i nawet nie mruknie.Skoro wzieli Twoje autko i założyli w nim gaz to ma to DZIALAC!

I oczywiście regularne przeglądy autka i instalacji.pozdro