Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ciekawy jestem jaki dostaliście maksymalny mandat?

Nie mam sie czym chwalić ale właśnie wyłapałem 6000 NOK(prawie 2700 PLN) za przekroczenie prędkości poza terenem zabudowanym o...23km/h :mad2:

W Polsce do tej pory udawało mi się przejechać 17 lat z tylko jednym mandatem w wysokości 100 PLN-ów. Niestety w Norwegii policja nie jest tak wyrozumiała jak u nas i tam zatrzymują i mocno karzą nawet za przekroczenie prędkości o 5 km/h :!:

Ciekawy jestem czy po takim przykładzie jeszcze będziecie narzekać na naszych miśków :?:

POZDRAWIAM

2FST4U
Opublikowano
nasze miski sa jak narazi spoko jamialem zaduzo w terenie zabudowanym o 40kmh hcieli mi dac 600zl i 10pkt ale ih ublagalem i dostalem tylko 60zl za zasmiecanie i 0 pkt byli spoko szlo sie znimi dogadac :clap:
Opublikowano
. Takie mandaty powinny być też w Polsce nauczyłoby to, co po niektórych.

Tu by trzeba było przemyśleć sprawę bo taka kwota to 5 niektórych wypłat w Naszej kochanej Polsce.

Ja myślę że za przekroczenie prędkości np o 20km nie powinno się aż tak surowo karać. Myślę jednak że wyższe kary powinny być dla nietrzeźwych i takich naprawdę piratów drogowych.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Nie mam sie czym chwalić ale właśnie wyłapałem 6000 NOK(prawie 2700 PLN) za przekroczenie prędkości poza terenem zabudowanym o...23km/h :mad2:

Taa, tylko dodaj, że średnia pensja w Norwegii to ok. 30.000 ;) Czyli ten konkretny mandat stanowi 20% takiej pensji, w Polsce za takie przewinienie jest od 100 do 200 zł czyli niespełna 10% naszej średniej krajowej.

Biorąc jednak pod uwagę różnice w stanie dróg i fakt, że polska średnia płaca wyśrubowana jest przez wąskie grono grubasów na najwyższych stołkach a 30% społeczeństwa żyje na granicy ubóstwa, to nie widzę w tej przygodzie zupełnie nic niezwykłego ;)

Opublikowano
Ostro - no ale tam faktycznie tak jest. Mandaty powinny być wysokie, ale tylko jeżeli jazda była realnym zagrożeniem - przekroczyć o 20km/h po mieście to nie to samo co na autostradzie itd...
Opublikowano

To powalony naród, ot co.

Zerknijcie czy tak znowu przodują w statystykach wypadków.

W Niemczech, gdzie wiadomo jak jest, madanty często są niższe niż w Polsce za poważne przekroczenia prędkości.

Opublikowano
nie ma co porównywać niemiec do Polski-mandaty są niekiedy śmieszne, a i policja nie jest zbyt bystra-zależy na kogo traficie :roll:
I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano
Co do Norwegii to sie zgodze. Nie szczypia sie tam wogle, podobnie jak w Szwecji. A co do PL to ja mialem przez ostatnie kilka miesiecy totalny niefart no i teraz czekam na egzamin. :mad2: :cry2:

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Witam

Prędkość przekroczyłem poza terenem zabudowanym, ograniczenie było do 70 a ja miałem 93...Dodam tylko ze było to już póżnym wieczorem, idealnie sucho i żadnego ruchu! Na pewno nie stwarzałem żadnego niebezpieczeństwa. Niestety z norweską policją nie ma żadnej dyskusji, już prędzej dogadałbym sie z pomnikiem Neptuna w Gdańsku niż z tamtejszymi stróżami prawa :duh:

POZDRAWIAM

2FST4U