Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojeżdziło się trochę wczoraj . I jak mi jeszcze raz napisze ktoś , że nie rozumie lub bez sensu jest chipowanie 535d

to zapraszam do mnie i proszę zabrać ze sobą karton Wyborowej. Wrażenia z jazdy bezcenne to jest całkiem inne auto.

Na jedynce i dwójce po wciśnięciu gazu w podłogę obojętnie przy jakiej prędkości włącza się kontrola trakcji a jest zostawiony limiter momentu , żeby skrzyni nie uszkodzić.

Na trzecim i czwartym biegu ma takiego kopa , że skazówka prędkościomierza zachowuje się jak obrotomierz i tył siada a przód auta unosi się w górę, trzeba będzie chyba zainwestować w amory z m-paka.

V-maxa jeszcze nie próbowałem bo nie było okazji, podobno 280km/h.

Pieczek co do końvertera to wymieniłem w styczniu jak przygotowywałem auto do chipa bo falowały mi obroty. Mam teraz wzmocniona hybrydę , dawcą było prawie nowe 635d 286km, cena smiech ( 300zł), sprawuje się bardzo dobrze . Pytałem na forum i u ludzi co robią z automatami i nikt nie wiedział czy będzie pasować , dlatego gościu opchnął mi go w tej cenie bo kto w samochodzie za ponad 300tyś na gwarancji wymienia sam sprzęgło hydrokinetyczne a staroci nie ma w tym modelu.

W moim przypadku ryzyko się opłaciło , szkoda tylko , że nie zrobiłem fotorelacji z wymiany w garażu bez kanału i bez podnośnika i bez żadnej instrukcji wymiany bo nie mogłem znaleść na necie -- ubaw byłby po pachy ---

Jakby ktoś wymieniał sam konverter to z doświadczenia mogę udzielić kilku wskazówek, na co zwrócić uwagę, szczególnie przy demontażu skrzyni.

sprzedam części do bmw M5 03.2007r.
  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja u siebie będę wymieniał wszystkie wezyki podcisnieniowe od sterowania turbin,być może to jest powodem tego nieszczęśliwego przeladowywania u mnie...

Narazie zamówiłem i czekam.

Opublikowano

Przewiozłem żonę po dwu pasie kawałek dzisiaj.

Reakcja?

Masz sprzedać to auto, wszystko powiem twojej mamie, kup mi jakieś normalne auto.

Najlepsze jest to , że nawet czwórki nie wrzuciłem.

Opublikowano
...hehe, dokładnie jak moja po przejażdżce Focusem RS, zdążyłem zrobić 1..2..3 i 7 x pas ruchu zmienić, taki slalom po między maruderami na 2-pasie...no i usłyszałem że mam zapomnieć zakup takiego auta :duh:
Opublikowano

No moja nic nie wie o modyfikacji,choc czasem jezdzi... :mrgreen:

Jadac do Grzeska zapuscilem kita ze do ASO jade na caly dzien na oooolbrzymi przeglad :cool2: .

Pieczek co do końvertera to wymieniłem w styczniu jak przygotowywałem auto do chipa...

Chodzilo mi o to,ze przy momencie i obrotach w jakim jest osiagany szybko ta twoja hybryda sie polozy ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To też zauważyłem, że u Pieczka jest dużo bezpieczniejszy przebieg momentu obrotowego dla skrzyni.
Opublikowano

Pieczek

Obyś był złym prorokiem.

Zobaczymy , jak padnie sprzęgło to się wymieni , jak padnie skrzynia to zakładam poliftową.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po lifcie jest ta sama skrzynia.

A w ogóle jaki macie model skrzyni w swoich autach? HP26 czy HP28?

Opublikowano

Ja nie prorokuje,poprostu widze postep upadlosci mojego konwertera po chipsie... (zrobilem 13 tys km ) i na wakacje przymierzam sie do jego wymiany.

Niestety bralem to pod uwage decydujac sie na program :cool2:

Opublikowano

Ta sama skrzynia tylko sterowanie w pełni elektroniczne z tym joystikiem,

a u mnie jest tylko sterowanie elektroniczne na sporcie(manualu) reszta mechaniczna.

Skrzynia 6hp26z

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie, to czemu napisałeś, że zakładasz poliftową skoro to to samo? :)

Ciekawe jest, że BMW w niektórych modelach montuje HP28 i nie ma znaczenia czy jest to 535d czy 530d. Wg realoem po wejściu w model pokazuje wtedy HP26 ale jak się wejdzie z numeru VIN to wychodzi, że jest HP28. Mój kumpel miał taki przypadek ostatnio.

Opublikowano
No właśnie, to czemu napisałeś, że zakładasz poliftową skoro to to samo? :)

Ciekawe jest, że BMW w niektórych modelach montuje HP28 i nie ma znaczenia czy jest to 535d czy 530d. Wg realoem po wejściu w model pokazuje wtedy HP26 ale jak się wejdzie z numeru VIN to wychodzi, że jest HP28. Mój kumpel miał taki przypadek ostatnio.

No nie jest to to samo bo jest inne sterowanie ( pełna elektronika wybierania biegów - nie ciągniesz tej wajchy z linką)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Piszemy teraz o skrzyni biegów a nie o sterowaniu, a skrzynia jest dokładnie taka sama.
Opublikowano

1. Czy to oznacza że można wrzucic skrzynie po liftową do przed lifta i będzie plug and play ze starym sterowaniem?

2. (Z innej beczki) Czy przy pedale gazu wciśnietym do oporu, ale przed wyczuwalnym wbiciem kick downu (czyli pedał nie w podłodze), przepustnica jest otwarta na 100%? Czy dopiero pedał w podłodze daje 100%. I jeżeli nie jest 100% to czy przy strojeniu można zrobić, żeby przed kick downem było 100%?

Opublikowano

Problem z moim przeladowywaniem pierwszej turbiny,mysle jest rozwiazany.

Jak do tej pory jezdzilem na wsadzie oryginalnym (272 PS).Dzisiaj zabralem sie za wymiane przewodow podcisnieniowych...

Wymienilem praktycznie wszystkie przewody.Stare byly juz zgrebiale i przegrzane.Choc wydawaly sie na dobre to wymiana ich przyniosla oczekiwany efekt.

Po wymianie wgralem znow program,ktory robil mi @GC-S :modlitwa: ,czyli 322 PS,nastepnie poskladanie gratow do kupy i proba na drodze.

Wszystko pracuje tak jak powinno,czyli brak przeladowan...

Opublikowano

Tak,czy inaczej chyba sie Grzegorz zjawie u ciebie na wakacjach na rolkach pojezdzic :wink: i moze by cos mocniejszego zapodal ... :mrgreen:

...hmmm, no to by było rozwiązanie, ale cóż, człowiek szuka błędów u siebie, a tu jak to zazwyczaj bywa, sprzęt zawodzi :wink:

w sumie to sie ciesze,ze to moj sprzet zawiodl i nie trzeba nic modzic ;)

Opublikowano

Ile dałeś Pieczek za ten komplet wężyków?

mógłbyś mi podać ile ( sztuk długość ) potrzeba i jakich ( kolor) bo potrzebuje zmienić w swojej

A gość który handluje czesciami do bmw podał mi ceny za metr

kolor

czerwony 47zł

czarny 51zł

niebieski 47 zł

i może sprzedać nie mniej niż metr ale nie wie dokładnie ile , a nie chce rozbierać mierzyć a pózniej jechać do niego.

Opublikowano
Ile dałeś Pieczek za ten komplet wężyków?

mógłbyś mi podać ile ( sztuk długość ) potrzeba i jakich ( kolor) bo potrzebuje zmienić w swojej

A gość który handluje czesciami do bmw podał mi ceny za metr

kolor

czerwony 47zł

czarny 51zł

niebieski 47 zł

i może sprzedać nie mniej niż metr ale nie wie dokładnie ile , a nie chce rozbierać mierzyć a pózniej jechać do niego.

Strasznie drogo ci zaspiewal za te wezyki.

Ja placilem 15 zl/mb.Kupilem 2 metry czerwonego i metr niebieskiego,ale zeby wymienic komplet to potrzeba ponad 4 mb.Wezyk ma rozmiar 3.5x2,0 ,ale spokojnie bedzie 3mm takie jak te:

http://allegro.pl/przewod-podcisnienia-3mm-silikonowy-od-fmic-pl-i2290712757.html

Calosc u mnie wyglada tak:

http://img809.imageshack.us/img809/6799/zdjecie12.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/2846/zdjecie13i.jpg

Dokladnie,to sa wezyki z tej aukcji;

http://allegro.pl/przewod-wezyki-podcisnienia-silikonowe-saab-3-5x2-i2275250224.html